Naleśniki dla dzieci często goszczą u nas w domu. To jedne z ulubionych potraw naszych dzieci. Z tego, co wiem z rozmów z innymi mamami – dzieci lubią naleśniki w różnej postaci. Kiedy odkryłam specjalną patelnię do smażenia naleśników sądziłam, że już osiągnęłam szczyt kunsztu smażenia naleśników.
Zaczęłam częściej urozmaicać nasze domowe naleśniki. Zaczęły się pojawiać kolorowe naleśniki z wykorzystaniem zarówno owoców, jak i warzyw.
Spis treści
Na czym smażyć naleśniki – patelnia czy naleśnikarka
Kiedy wypróbowałam naleśnikarkę UNOLD zaczęłam wkładać naleśniki do lunchboxów, gdy jedziemy w dłuższą drogę lub dla mnie i dla męża do pracy. Wszystko dzięki temu, że nigdy wcześniej nie udawało mi się przygotować naleśników tak cienkich i bez tłuszczu. Wcześniej, gdy smażyłam naleśniki na patelni korzystałam z minimum tłuszczu, aby upiec naleśniki. Niestety zawsze na dziecięcych łapkach pozostawały jakieś tłuste plamy, co w drodze nie jest zbyt dobre. Teraz nie ma tego problemu.
Dzieciaki oprócz typowych naleśników z białym serem i bakaliami uwielbiają kolorowe wersje. Pojawiły się zatem na naszym stole: naleśniki szpinakowe, naleśniki buraczkowe, naleśniki jagodowe, truskawkowe. Zaczęłam rezygnować ze zwykłej mąki pszennej na korzyść mąki jaglanej i pełnoziarnistej. Z biegiem czasu zaczęłam także urozmaicać farsz. Częściej są to naleśniki wytrawne.
Drugą opcją na cieniutkie, bez tłuszczu naleśniki to u nas patelnia do naleśników.
Naleśniki dla dzieci – jaglane lub gryczane
- 250 g mąki jaglanej lub gryczanej
- 250 ml chudego mleka lub w proporcjach 1/2 mleka i 1/2 wody gazowanej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 – 3 jajka wiejskie
- ¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Odstaw ciasto na pół godziny zanim zaczniesz smażyć naleśniki.
Ciasto powinno być płynne. Konsystencja powinna przypominać śmietankę do kawy. Im płynniejsze ciasto tym naleśniki wyjdą bardziej delikatne.
Różowe naleśniki buraczkowe
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub jaglanej
- 150 ml chudego mleka lub w proporcjach 1/2 mleka i 1/2 wody gazowanej
- 100 ml soku z buraków
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 – 3 jajka wiejskie
- ¼ łyżeczki soli
Pamiętaj, aby nie dodawać soli, jeśli naleśniki będą jadły dzieci do pierwszego roku życia.
Im soli nie serwujemy.
Sposób przygotowania ciasta jak wyżej.
Po usmażeniu naleśników można zacząć przygotowywać małe rolki na lunch.
Farsz do naleśników to zawsze kwestia tego, co mamy w domu lub na co maja ochotę dzieci.
U nas są to tym razem:
1. Serek twarogowy, szpinak świeży baby, tuńczyk z puszki, kapary.
2. Domowy keczup z pomidorów i cukinii, pieczony schab, szpinak świeży baby oraz kukurydza.
Jeśli chcesz uzyskać zielone naleśniki dla dzieci wykorzystaj świeży szpinak baby. Najlepiej do tego wykorzystać blender kielichowy.
Na powyższe składniki potrzebne będzie 100 g świeżego szpinaku.
Przygotowanie naleśników na naleśnikarce jest dużo przyjemniejsze i zdecydowanie bezpieczniejsze, gdy w kuchni towarzyszą dzieci.
Oczywiście trzeba uważać, bo płyta jest gorąca. Jednak jest to bardziej przewidywalne niż pryskający tłuszcz z patelni. Dzięki łopatce do rozprowadzania ciasta na naleśnikarce Marianna czuła się pewnie i dopytuje kiedy znów będzie królową naleśników 🙂
Nasze dzieciaki lubią z nami spędzać czas w kuchni, a takie urządzenie idealnie się u nas sprawdza.
Dzieci zadowolone, bo mogą towarzyszyć mi podczas smażenia naleśników. Ja zadowolona, bo mam pyszne, cieniutkie i nie tłuszczące rąk naleśników.
Kolejne w planach będą naleśniki z sokiem jabłkowym oraz marchewkowym, bo Junior aktualnie chce jeść wszystko z marchewką. Chętnie zajadamy także zielone, szpinakowe naleśniki.
Zielone naleśniki szpinakowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub jaglanej
- 100 g świeżego szpinaku „baby”
- 1 łyżka oleju
Naleśniki szpinakowe, nazywane często szrekowymi przygotowałam z:
1 wersja nadzienia:
pasta warzywna lub hummus, sałata, szuszona śliwka lub papryka, ser camembert, pieczone mięso z piersi kaczki
2 wersja nadzienia:
pieczony burak, hummus, pieczony filet z kurczaka, gruszka, szpinak.
Z czym najchętniej przygotowujecie naleśniki dla dzieci?
18 komentarzy
Świetne te przepisy, na pewno skorzystam
Polecam się 🙂
Mój syn je tylko naleśniki na słodko – z dżemem, serem albo z samym cukrem 😉
u nas kiedyś też dzieci zajadały się tylko naleśnikami z serem lub dżemem, aż nie zaproponowałam czegoś innego :_
Uwielbiam naleśniki- dzisiaj miałam ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 😛
Na pewno skorzystam z tych przepisów 🙂
Też lubię takie nadzienia 🙂
Co za cudo! Ja sie zawsze męczę z idealną grubością, zazwyczaj są zbyt grube, a ciensze się rwą. A nie da sie ukryć, że i ja i córka uwielbiamy naleśniki 🙂
Dla mnie to było mega odkryciem, zaraz po patelni do naleśników, która keidyś wydawała mi się fanaberią.
Świetne! Sama bym chętnie takie jadła! 😀
Jesteście naleśnikożercami? U nas dzieci proszą o ciągle nowe kolory. Nie mam pomysłu na niebieskie.
Wyglądają przepysznie, ale chyba są nieporęczne podczas jedzenia te naleśniczki
U nas dzieci lubią taką formę podania. Kiedyś Pierworodna nazwała je polskim sushi 🙂
Robiłam kiedyś naleśniki shrecka ze szpinakiem i buraczane również. Kurcze, aż naszła mnie ochota by to powtórzyć, chyba wiem co będzie dziś na obiad 🙂
Wstyd się przyznać, ale nieczęsto udaje mi się zrobić tradycyjne naleśniki; zawsze coś jest nie tak z moim ciastem 🙁
Pytanie do czerwonych naleśniorów: czy burak jest bardzo wyczuwalny? Mój narzeczony nie przepada za nimi, ale bardzo chielibyśmy spróboać 🙂
Świetny sposób na szybki i pożywny posiłek! 🙂 Super!
Uwielbiam czytać takie wpisy. Ja również zachęcam do aktywnego spędzania czasu z dzieckiem właśnie w kuchni. A kolorowe naleśniki to świetny pomysł i wielka frajda z jedzenia.
Bardzo lubię naleśniki 😃 córka ma różne fazy lubienia i nielubienia 😉 ja gdy smażę nigdy nie dodaje tłuszczu lub tylko przed pierwszym, dosłownie kilka kropel. Jednak Nienawidzę naleśników smażonych na jakimkolwiek tłuszczu i od razu czuje, jaka je ktoś przygotowal.
Moja corka nie lubi dan macznych, dla niej obiad to albo zupa albo mieso. Ja za to uwielbiam nalesniki ze szpinakiem