Naleśniki dla dzieci do lunchboxa

by Matczyne Fanaberie

Naleśniki dla dzieci często goszczą u nas w domu. To jedne z ulubionych potraw naszych dzieci. Z tego, co wiem z rozmów z innymi mamami – dzieci lubią naleśniki w różnej postaci. Kiedy odkryłam specjalną patelnię do smażenia naleśników sądziłam, że już osiągnęłam szczyt kunsztu smażenia naleśników.

Zaczęłam częściej urozmaicać nasze domowe naleśniki. Zaczęły się pojawiać kolorowe naleśniki z wykorzystaniem zarówno owoców, jak i warzyw.

Na czym smażyć naleśniki – patelnia czy naleśnikarka

Kiedy wypróbowałam naleśnikarkę UNOLD zaczęłam wkładać naleśniki do lunchboxów, gdy jedziemy w dłuższą drogę lub dla mnie i dla męża do pracy. Wszystko dzięki temu, że nigdy wcześniej nie udawało mi się przygotować naleśników tak cienkich i bez tłuszczu. Wcześniej, gdy smażyłam naleśniki na patelni korzystałam z minimum tłuszczu, aby upiec naleśniki. Niestety zawsze na dziecięcych łapkach pozostawały jakieś tłuste plamy, co w drodze nie jest zbyt dobre. Teraz nie ma tego problemu.

naleśnikarka unold

Dzieciaki oprócz typowych naleśników z białym serem i bakaliami uwielbiają kolorowe wersje. Pojawiły się zatem na naszym stole: naleśniki szpinakowe, naleśniki buraczkowe, naleśniki jagodowe, truskawkowe. Zaczęłam rezygnować ze zwykłej mąki pszennej na korzyść mąki jaglanej i pełnoziarnistej. Z biegiem czasu zaczęłam także urozmaicać farsz. Częściej są to naleśniki wytrawne.

Drugą opcją na cieniutkie, bez tłuszczu naleśniki to u nas patelnia do naleśników.

Naleśniki dla dzieci – jaglane lub gryczane

  • 250 g mąki jaglanej lub gryczanej
  • 250 ml chudego mleka lub w proporcjach 1/2 mleka i 1/2 wody gazowanej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 – 3 jajka wiejskie
  • ¼ łyżeczki soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

Odstaw ciasto na pół godziny zanim zaczniesz smażyć naleśniki.

Ciasto powinno być płynne. Konsystencja powinna przypominać śmietankę do kawy. Im płynniejsze ciasto tym naleśniki wyjdą bardziej delikatne.

Różowe naleśniki buraczkowe

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub jaglanej
  • 150 ml chudego mleka lub w proporcjach 1/2 mleka i 1/2 wody gazowanej
  • 100 ml soku z buraków
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 – 3 jajka wiejskie
  • ¼ łyżeczki soli
    Pamiętaj, aby nie dodawać soli, jeśli naleśniki będą jadły dzieci do pierwszego roku życia.
    Im soli nie serwujemy.

Sposób przygotowania ciasta jak wyżej.

Po usmażeniu naleśników można zacząć przygotowywać małe rolki na lunch.

Farsz do naleśników to zawsze kwestia tego, co mamy w domu lub na co maja ochotę dzieci.

U nas są to tym razem:

1. Serek twarogowy, szpinak świeży baby, tuńczyk z puszki, kapary.

naleśniki dla dzieci
lunch box dla dzieci



2. Domowy keczup z pomidorów i cukinii, pieczony schab, szpinak świeży baby oraz kukurydza.

nalesnikarka i naleśniki dla dzieci

Jeśli chcesz uzyskać zielone naleśniki dla dzieci wykorzystaj świeży szpinak baby. Najlepiej do tego wykorzystać blender kielichowy.
Na powyższe składniki potrzebne będzie 100 g świeżego szpinaku.

Przygotowanie naleśników na naleśnikarce jest dużo przyjemniejsze i zdecydowanie bezpieczniejsze, gdy w kuchni towarzyszą dzieci.

Oczywiście trzeba uważać, bo płyta jest gorąca. Jednak jest to bardziej przewidywalne niż pryskający tłuszcz z patelni. Dzięki łopatce do rozprowadzania ciasta na naleśnikarce Marianna czuła się pewnie i dopytuje kiedy znów będzie królową naleśników 🙂

Nasze dzieciaki lubią z nami spędzać czas w kuchni, a takie urządzenie idealnie się u nas sprawdza.

Dzieci zadowolone, bo mogą towarzyszyć mi podczas smażenia naleśników. Ja zadowolona, bo mam pyszne, cieniutkie i nie tłuszczące rąk naleśników.

lunch box dla dzieci
prosty lunchbox dla dzieci
lunchbox monbento dla dzieci

Kolejne w planach będą naleśniki z sokiem jabłkowym oraz marchewkowym, bo Junior aktualnie chce jeść wszystko z marchewką. Chętnie zajadamy także zielone, szpinakowe naleśniki.

Zielone naleśniki szpinakowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub jaglanej
  • 100 g świeżego szpinaku „baby”
  • 1 łyżka oleju
lunch box dla dzieci

Naleśniki szpinakowe, nazywane często szrekowymi przygotowałam z:

1 wersja nadzienia:
pasta warzywna lub hummus, sałata, szuszona śliwka lub papryka, ser camembert, pieczone mięso z piersi kaczki

2 wersja nadzienia:
pieczony burak, hummus, pieczony filet z kurczaka, gruszka, szpinak.

naleśniki ze szpinakiem

Z czym najchętniej przygotowujecie naleśniki dla dzieci?

You may also like

18 komentarzy

Wiola Skawinska 16 listopada 2017 - 12:50

Świetne te przepisy, na pewno skorzystam

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 16 listopada 2017 - 20:14

Polecam się 🙂

Odpowiedź
Kasia | frontdomowy.pl 16 listopada 2017 - 20:11

Mój syn je tylko naleśniki na słodko – z dżemem, serem albo z samym cukrem 😉

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 16 listopada 2017 - 20:14

u nas kiedyś też dzieci zajadały się tylko naleśnikami z serem lub dżemem, aż nie zaproponowałam czegoś innego :_

Odpowiedź
Iza D- www.nietylkorozowo.pl 16 listopada 2017 - 20:32

Uwielbiam naleśniki- dzisiaj miałam ze szpinakiem, kurczakiem i fetą 😛
Na pewno skorzystam z tych przepisów 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 16 listopada 2017 - 20:37

Też lubię takie nadzienia 🙂

Odpowiedź
Marta Sobczyk-Ziębińska 22 listopada 2017 - 13:13

Co za cudo! Ja sie zawsze męczę z idealną grubością, zazwyczaj są zbyt grube, a ciensze się rwą. A nie da sie ukryć, że i ja i córka uwielbiamy naleśniki 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 23 listopada 2017 - 13:29

Dla mnie to było mega odkryciem, zaraz po patelni do naleśników, która keidyś wydawała mi się fanaberią.

Odpowiedź
Divanaurlopie 22 listopada 2017 - 14:19

Świetne! Sama bym chętnie takie jadła! 😀

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 23 listopada 2017 - 13:30

Jesteście naleśnikożercami? U nas dzieci proszą o ciągle nowe kolory. Nie mam pomysłu na niebieskie.

Odpowiedź
Super dzieciaczki 4 stycznia 2018 - 11:41

Wyglądają przepysznie, ale chyba są nieporęczne podczas jedzenia te naleśniczki

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 stycznia 2018 - 11:44

U nas dzieci lubią taką formę podania. Kiedyś Pierworodna nazwała je polskim sushi 🙂

Odpowiedź
Za słodko Za słono 4 stycznia 2018 - 11:45

Robiłam kiedyś naleśniki shrecka ze szpinakiem i buraczane również. Kurcze, aż naszła mnie ochota by to powtórzyć, chyba wiem co będzie dziś na obiad 🙂

Odpowiedź
Martyna 4 stycznia 2018 - 13:51

Wstyd się przyznać, ale nieczęsto udaje mi się zrobić tradycyjne naleśniki; zawsze coś jest nie tak z moim ciastem 🙁
Pytanie do czerwonych naleśniorów: czy burak jest bardzo wyczuwalny? Mój narzeczony nie przepada za nimi, ale bardzo chielibyśmy spróboać 🙂

Odpowiedź
Justyna 4 stycznia 2018 - 14:09

Świetny sposób na szybki i pożywny posiłek! 🙂 Super!

Odpowiedź
Aleksandra Ślubowska 4 stycznia 2018 - 14:43

Uwielbiam czytać takie wpisy. Ja również zachęcam do aktywnego spędzania czasu z dzieckiem właśnie w kuchni. A kolorowe naleśniki to świetny pomysł i wielka frajda z jedzenia.

Odpowiedź
Anna Wojtyna 4 stycznia 2018 - 20:39

Bardzo lubię naleśniki 😃 córka ma różne fazy lubienia i nielubienia 😉 ja gdy smażę nigdy nie dodaje tłuszczu lub tylko przed pierwszym, dosłownie kilka kropel. Jednak Nienawidzę naleśników smażonych na jakimkolwiek tłuszczu i od razu czuje, jaka je ktoś przygotowal.

Odpowiedź
Sylwia Antkowicz 5 stycznia 2018 - 16:09

Moja corka nie lubi dan macznych, dla niej obiad to albo zupa albo mieso. Ja za to uwielbiam nalesniki ze szpinakiem

Odpowiedź

Zostaw komentarz