Kulinarne, Śniadania

Kolorowe naleśniki dla dzieci

21 października 2016

Dzieci lubią kolory. Lubią kolory za oknem, ale także na talerzu. Czasami nie wystarcza kolorowa sałatka czy serek. Trzeba pójść dalej. Często znajduje przepisy z kolorowymi ciastkami, ciastami czy babeczkami. Zazwyczaj jako barwnik do ciasta wykorzystywany jest sztuczny barwnik spożywczy. U nas odkąd, zupełnie przypadkiem, trafiłam na sproszkowane owoce liofilizowane, to właśnie nasz najlepszy barwnik naturalny. Dziś kolorowe naleśniki bez chemii.

Wykorzystywałam je głównie do kremów, a ostatnio zaczęłam tworzyć odpowiednie proporcje na ciasto naleśnikowe.

Kolorowe naleśniki dla dzieci 

  • 1 ¾  szklanki mąki
  • ¼ szklanki sproszkowanych owoców liofilizowanych
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • olej lub masło do smażenia

1. Jajka roztrzep razem z mlekiem, cukrem i szczyptą soli.

2. Dolej mleko i wodę. Wymieszaj.

3. Dodawaj mąkę i mieszaj na gładką, lejącą masę.

4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

kolorowe naleśniki

5. Podawaj z ulubionym nadzieniem. U nas był to serek mascarpone posypany liofilizowanymi truskawkami w kawałkach i podany z konfiturą z malin.

Możesz wykorzystać to, co Twoje dzieci lubią najbardziej.

kolorowe naleśniki

 

Naleśniki sprawdzą się także w lunchboxach, a dodając im koloru sprawisz, że dzieci z chęcią zjedzą pyszny i zdrowy posiłek 🙂

naleśniki-naturalne-barwniki

 

 

 

POLECANE WPISY