Dzieci lubią kolory. Lubią kolory za oknem, ale także na talerzu. Czasami nie wystarcza kolorowa sałatka czy serek. Trzeba pójść dalej. Często znajduje przepisy z kolorowymi ciastkami, ciastami czy babeczkami. Zazwyczaj jako barwnik do ciasta wykorzystywany jest sztuczny barwnik spożywczy. U nas odkąd, zupełnie przypadkiem, trafiłam na sproszkowane owoce liofilizowane, to właśnie nasz najlepszy barwnik naturalny. Dziś kolorowe naleśniki bez chemii.
Wykorzystywałam je głównie do kremów, a ostatnio zaczęłam tworzyć odpowiednie proporcje na ciasto naleśnikowe.
Kolorowe naleśniki dla dzieci
- 1 ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki sproszkowanych owoców liofilizowanych
- 3 jajka
- 3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- olej lub masło do smażenia
1. Jajka roztrzep razem z mlekiem, cukrem i szczyptą soli.
2. Dolej mleko i wodę. Wymieszaj.
3. Dodawaj mąkę i mieszaj na gładką, lejącą masę.
4. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z cienkim dnem. Przewróć na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
5. Podawaj z ulubionym nadzieniem. U nas był to serek mascarpone posypany liofilizowanymi truskawkami w kawałkach i podany z konfiturą z malin.
Możesz wykorzystać to, co Twoje dzieci lubią najbardziej.
Naleśniki sprawdzą się także w lunchboxach, a dodając im koloru sprawisz, że dzieci z chęcią zjedzą pyszny i zdrowy posiłek 🙂