Pieczony omlet bananowy to kolejny pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Nie oznacza to, że z mniej dojrzałych nie możesz zrobić takiego pysznego omletu bananowego.
PIeczony omlet to doskonały pomysł na śniadanie ale także idealnie sprawdzi się do pudełka. Lunchbox do szkoły, pracy warto urozmaicić takim wsadem. U nas sprawdza się podobnie jak pieczona owsianka.
Spis treści
Do omletu możesz wykorzystać mąkę pszenną, orkiszową, owsianą, kokosową lub zmielić płatki owsiane. Ja wykorzystałam dobrze nam znaną mieszankę pysznych płatków Helpa, które zblendowałam na mąkę. To płatki owsiane, orkiszowe, z samopszy i z płaskurki w identycznych proporcjach.
Korzystam z bogatej oferty marki HELPA, co pozwala mi za każdym razem stworzyć coś wyjątkowego.
Wszystkie produkty HELPA TUTAJ możecie kupić z rabatem 15%
wpisując kod matczynefanaberie
Pieczony omlet bananowy
- 3 jajka
- 3 dojrzałe średnie banany lub dwa większe (około 300 – 350 g)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 80 g mieszanki płatków owsianych, orkiszowych, z samopszy i z płaskurki w identycznych proporcjach zblendowanej na mąkę.
Możesz użyć mąki owsianej lub innej
Jak zrobić pieczony omlet bananowy?
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C góra – dół.
- Okrągłą formę (o średnicy 20 – 24 cm) wysmaruj masłem albo wyłóż papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masą korzystając z blendera lub malaksera.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy, na wierzchu ułóż owoce. Najlepiej sprawdzą się lekkie owoce jagodowe, takie jak maliny, jagody, poziomki. Ja korzystam także z mrożonych.
- Omlet piecz przez 15-20 minut, aż ciasto będzie odrobinę przypieczone.
- Smakuje na ciepło i na zimno. Dodaj swoje ulubione owoce i smacznego.
Dobrze smakuje także z domowym dżemem.
Inspiracja: filozofiasmaku.pl