Kulinarne, Lunchboxy

Racuchy serowe z dynią

14 września 2018
racuchy dyniowe

Sezon dyniowy w pełni więc postanowiłam wykorzystać ją do racuchów, które ostatnio często bywaja na naszym stole. Racuchy serowe z dynią zyskały uznanie dzieci, które chętnie zajadają racuchy serowe na śniadanie w domu i na wynos.

Warto pamiętać, że dynia to owoc bogaty w witaminy i minerały. To absolutny superprodukt sezonu jesiennego. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Warto docenić bogactwo witamin, gdyż dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika. 

Zaczął się właśnie sezon, gdy dynia jest tania 🙂

Do przygotowania racuchów serowych z dynią wykorzystałam, podobnie jak w przy bułeczkach dyniowych, dynię hokaido.

Racuchy serowe z dynią

  • 3 duże jajka (jeśli mniejsze to 4 jaja)
  • 250 g sera twarożkowego lub ricotta
  • 150 ml mleka
  • 150 g puree
  • szczypta soli
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • olej do smażenia

racuchy serowe z dynią

Wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać i można zacząć smażyć.

Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.

Podajemy z cukrem pudrem, serkiem homogenizowanym lub śmietaną. Idealnie smakują także zajadane same.

racuchy serowe z dynią

racuchy serowe z dynią

racuchy serowe z dynią

 

print

POLECANE WPISY