Sezon dyniowy w pełni więc postanowiłam wykorzystać ją do racuchów, które ostatnio często bywaja na naszym stole. Racuchy serowe z dynią zyskały uznanie dzieci, które chętnie zajadają racuchy serowe na śniadanie w domu i na wynos.
Warto pamiętać, że dynia to owoc bogaty w witaminy i minerały. To absolutny superprodukt sezonu jesiennego. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Warto docenić bogactwo witamin, gdyż dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Zaczął się właśnie sezon, gdy dynia jest tania 🙂
Do przygotowania racuchów serowych z dynią wykorzystałam, podobnie jak w przy bułeczkach dyniowych, dynię hokaido.
Racuchy serowe z dynią
- 3 duże jajka (jeśli mniejsze to 4 jaja)
- 250 g sera twarożkowego lub ricotta
- 150 ml mleka
- 150 g puree
- szczypta soli
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- olej do smażenia
Wystarczy wszystkie składniki dobrze wymieszać i można zacząć smażyć.
Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.
Podajemy z cukrem pudrem, serkiem homogenizowanym lub śmietaną. Idealnie smakują także zajadane same.