Bułeczki dyniowe

by Matczyne Fanaberie

Scone to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. U nas w wersji dyniowej. Bułeczki dyniowe, bo tak został ten wypiek nazwany przez dzieci, znalazłam na blogu mojewypieki.pl i postanowiłam sprawdzić, czy to dobry pomysł na lunch do szkoły. Scone, które tradycyjnie jest przygotowywane z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, z dodatkiem suszonych owoców i musu z dyni skradło nasze serca 🙂

Dynia nadaje cudowny kolor, a następnym razem pokuszę się o dodanie gałki muszkatałowej do tych bułeczek.

Bułeczki dyniowe

bułki dyniowe

Składniki na 10 – 12 sztuk

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g zimnego masła
  • 250 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynek

Do przygotowania puree z dyni wykorzystałam jedną dynię hokaido.
Pokrój wydrążona dynię na kawałki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Sprawdzam czy dynia jest miękka patyckiem lub widelcem. Bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.

Jak przygotować bułeczki dyniowe, scones dyniowe?

  1. Przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone z małą kostkę i wyrabiaj do połączenia.
  2. W drugim naczyniu wymieszaj rózgą kuchenną jajka, puree dyniowe, mleko i na koniec dodaj rodzynki.
  3. Połącz mokre i suche składniki i szybko wyrób.  Powstanie gęste, klejące ciasto, niech nie korci Was aby dodawać mąki. Taka konsystencja jest wskazana.
  4. Na stolnicę wysyp mąkę, wyłóż na nią ciasto, które znowu oprósz mąką.
  5. Rozwałkuj na grubość około 1,7 – 2 cm. Najlepsza będzie okrągła metalowa foremka do ciastek o średnicy 5 cm. Ja skorzystałam ze szklanki 🙂
  6. Bułeczki dyniowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
  7. Przed pieczeniem możesz z wierzchu posmarować mlekiem.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 230ºC przez około 15 minut.
  9. Po upieczeniu wystudź na kratce 🙂

Takie bułeczki są idealne z domowym dżemem lub białym serkiem. Idealnie smakują także same.

U nas zachwyciły zarówno dorosłych, jak i dzieci. To fajny pomysł na lunch do szkoły.

You may also like

Zostaw komentarz