Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

by Matczyne Fanaberie

W całym domu pachnie rozmarynem. Piękny zapach roznosi się po domu po upieczniu muffinek na jutrzejsze drugie śniadanie. Pyszne babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami to idealny składnik do jedzenia na wynos. Jutro znajdą się w naszych lunchboxach, które zabierzemy do pracy.

Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

Składniki na 9 – 12 babeczek

  • 300g cukinii startej na tarce z dużymi oczkami
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 80 ml oleju
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 3 jajka
  • 6 – 7 pokrojonych orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
    (jako dodatek do cukinii idealnie sprawdzi się także mięta)
  1. Do startej cukinii dodaj sól i odstaw.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
  3. W drugiej misce przygotuj i wymieszaj wszystkie suche składniki.
  4. Odciśnij wodę z cukinii i połącz wszystkie składniki.
  5. Wyłóż uzyskaną masę do foremek na babeczki lub papilotek i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami
babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

Inne propozycje na wytrawne babeczki, które sprawdzą się doskonale w domu i na wynos:

Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

Babeczki ze szpinakiem i fetą

You may also like

6 komentarzy

www.swiattomskiego.pl 18 kwietnia 2018 - 08:59

Szczerze powiedziawszy średnio mnie przekonują takie babeczki, ja to jestem jednak tradycjonalistką

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 18 kwietnia 2018 - 11:25

U nas sprawdzają się idealnie zamiast kanapki 🙂
Takie na słodko też lubimy.

Odpowiedź
Marta Lewandowska-Sobolewska 18 kwietnia 2018 - 10:46

O, fajny pomysł nie tylko na śniadanie, na piesze wiosenne wycieczki po lesie też się sprawdzi! Dzięki za inspirację!

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 18 kwietnia 2018 - 11:24

Tak, dzięki strukturze babeczka może doskonale towarzyszyć nam także w podróży 🙂

Odpowiedź
Monika Kondzior Daniłowicz 19 kwietnia 2018 - 21:16

WOW!!Pysznie wyglądają. Takich babeczek to jeszcze nie robiłam ani nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakują.

Odpowiedź
Zwykła Matka 20 kwietnia 2018 - 21:50

Takich jeszcze nigdy nie próbowałam, ale lubię nowości 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz