495
W całym domu pachnie rozmarynem. Piękny zapach roznosi się po domu po upieczniu muffinek na jutrzejsze drugie śniadanie. Pyszne babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami to idealny składnik do jedzenia na wynos. Jutro znajdą się w naszych lunchboxach, które zabierzemy do pracy.
Spis treści
Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami
Składniki na 9 – 12 babeczek
- 300g cukinii startej na tarce z dużymi oczkami
- 250g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 80 ml oleju
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 3 jajka
- 6 – 7 pokrojonych orzechów włoskich lub pekan
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
(jako dodatek do cukinii idealnie sprawdzi się także mięta)
- Do startej cukinii dodaj sól i odstaw.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
- W drugiej misce przygotuj i wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Odciśnij wodę z cukinii i połącz wszystkie składniki.
- Wyłóż uzyskaną masę do foremek na babeczki lub papilotek i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Inne propozycje na wytrawne babeczki, które sprawdzą się doskonale w domu i na wynos:
6 komentarzy
Szczerze powiedziawszy średnio mnie przekonują takie babeczki, ja to jestem jednak tradycjonalistką
U nas sprawdzają się idealnie zamiast kanapki 🙂
Takie na słodko też lubimy.
O, fajny pomysł nie tylko na śniadanie, na piesze wiosenne wycieczki po lesie też się sprawdzi! Dzięki za inspirację!
Tak, dzięki strukturze babeczka może doskonale towarzyszyć nam także w podróży 🙂
WOW!!Pysznie wyglądają. Takich babeczek to jeszcze nie robiłam ani nie jadłam. Jestem ciekawa jak smakują.
Takich jeszcze nigdy nie próbowałam, ale lubię nowości 🙂