Kulinarne, Lunchboxy, Przekąski, Śniadania

Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

18 kwietnia 2018
Muffiny z cukinią, rozmarynem i orzechami

W całym domu pachnie rozmarynem. Piękny zapach roznosi się po domu po upieczniu muffinek na jutrzejsze drugie śniadanie. Pyszne babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami to idealny składnik do jedzenia na wynos. Jutro znajdą się w naszych lunchboxach, które zabierzemy do pracy.

Babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

Składniki na 9 – 12 babeczek

  • 300g cukinii startej na tarce z dużymi oczkami
  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 80 ml oleju
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 3 jajka
  • 6 – 7 pokrojonych orzechów włoskich lub pekan
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu
    (jako dodatek do cukinii idealnie sprawdzi się także mięta)
  1. Do startej cukinii dodaj sól i odstaw.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki.
  3. W drugiej misce przygotuj i wymieszaj wszystkie suche składniki.
  4. Odciśnij wodę z cukinii i połącz wszystkie składniki.
  5. Wyłóż uzyskaną masę do foremek na babeczki lub papilotek i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

babeczki z cukinią, rozmarynem i orzechami

Inne propozycje na wytrawne babeczki, które sprawdzą się doskonale w domu i na wynos:

Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

Babeczki ze szpinakiem i fetą

POLECANE WPISY