Babeczki ze szpinakiem to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych.
Idealnie sprawdzą się także w podróży spakowane do lunchboxa.
My chętnie sięgamy po wytrawne wersje popularnych babeczek do kawy.
Dzieci przyzwycziły się już do babeczek z mięsem czy z tuńczykiem. Idealnie zaspokoją głód podczas podróży, w pracy, jak i podczas wycieczki podczas dłuższych wojaży.
Babeczki ze szpinakiem i fetą
- 300 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera feta
- 300 g mąki orkiszowej
(czasami mieszam mąkę z płatkami np. 250 g mąki orkiszowej + 50 g płatków jaglanych) - ząbek czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- pieprz lub ulubione zioła do smaku
- Rozbełtaj jajka i dodaj pozostałe składniki mokre do jednej miski oprócz sera.
- W drugiej misce przygotuj składniki suche.
- Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dodaj pokrojony w kostke ser feta oraz pokrojony szpinak.
- Zamieszaj do połączenia się składników.
- Rozłóż do papilotek i piecz w temperaturze 180 °C do suchego patyczka, około 20 – 25 minut.
Szpinak jest warzywem znanym od średniowiecza. Początkowo znane tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z biegiem lat o szpinaku dowiedziała się Europa a w XIX wieku, gdy w Stanach Zjednoczonych udowodniono jego właściwości naukowo oraz zaczęto z niego produkować lecznicze wino jego popularność, urosła do wymiarów światowej.
W szpinaku znajdziemy wiele dobrych składników, takie jak:
- witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11,
- żelazo
- kwas foliowy,
- potas,
- magnez,
- fosfor,
- jod i mangan.
10 komentarzy
Uwielbiam szpinak i uwielbiam babeczki, nieraz robiłam wytrawne, są przepyszne 🙂
Masz jakiś tajemny składnik, który dodajesz do takich szpinakowych?
Hm, do szpinaku idealnie pasują suszone pomidory, a do nich z kolei idealnie pasuje kukurydza 🙂 I tak oto mamy drużynę marzeń 🙂
Ale tak naprawdę moim najczęstszym tajemnym składnikiem jest cukinia 🙂 Mąż nie podziela mojej miłości do szpinaku, za to cukinię bardzo lubi 🙂
Jeszcze takich nie robiłam. Hmm., warto spróbować 😊😊😊
POlecam 🙂 Zawsze coś innego zatem
Dokładnie! 🙂
Uwielbiam wytrawne muffiny. Ja najczęściej robię z suszonymi pomidorami i oliwkami
Oj takie też szybko u nas znikają 🙂
Takie ze szpinakiem chodzą już za mną od kilku lat! Muszę w końcu zrobić 😉 Zapisuje przepis!
Sprawdź koniecznie 🙂