Babeczki ze szpinakiem i fetą

by Matczyne Fanaberie

Babeczki ze szpinakiem to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych.
Idealnie sprawdzą się także w podróży spakowane do lunchboxa.

My chętnie sięgamy po wytrawne wersje popularnych babeczek do kawy.

Dzieci przyzwycziły się już do babeczek z mięsem czy z tuńczykiem. Idealnie zaspokoją głód podczas podróży, w pracy, jak i podczas wycieczki podczas dłuższych wojaży.

babeczki ze szpinakiem monbento

Babeczki ze szpinakiem i fetą

  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 300 g mąki orkiszowej
    (czasami mieszam mąkę z płatkami np. 250 g mąki orkiszowej + 50 g płatków jaglanych)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz lub ulubione zioła do smaku

lunch box do szkoły babeczki ze szpinakiem

  1. Rozbełtaj jajka i dodaj pozostałe składniki mokre do jednej miski oprócz sera.
  2. W drugiej misce przygotuj składniki suche.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dodaj pokrojony w kostke ser feta oraz pokrojony szpinak.
  4. Zamieszaj do połączenia się składników.
  5. Rozłóż do papilotek i piecz w temperaturze 180 °C do suchego patyczka, około 20 – 25 minut.

babeczki ze szpinakiem

Szpinak jest warzywem znanym od średniowiecza. Początkowo znane tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z biegiem lat o szpinaku dowiedziała się Europa a w XIX wieku, gdy w Stanach Zjednoczonych udowodniono jego właściwości naukowo oraz zaczęto z niego produkować lecznicze wino jego popularność, urosła do wymiarów światowej.

babeczki ze szpinakiem

babeczki ze szpinakiem

W szpinaku znajdziemy wiele dobrych składników, takie jak:

  • witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11,
  • żelazo
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • jod i mangan.

 

babeczki ze szpinakiem

You may also like

10 komentarzy

Szczęśliwa Siódemka 1 marca 2018 - 13:08

Uwielbiam szpinak i uwielbiam babeczki, nieraz robiłam wytrawne, są przepyszne 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 marca 2018 - 14:05

Masz jakiś tajemny składnik, który dodajesz do takich szpinakowych?

Odpowiedź
Szczęśliwa Siódemka 5 marca 2018 - 09:41

Hm, do szpinaku idealnie pasują suszone pomidory, a do nich z kolei idealnie pasuje kukurydza 🙂 I tak oto mamy drużynę marzeń 🙂
Ale tak naprawdę moim najczęstszym tajemnym składnikiem jest cukinia 🙂 Mąż nie podziela mojej miłości do szpinaku, za to cukinię bardzo lubi 🙂

Odpowiedź
Save the Magic Moments 2 marca 2018 - 13:34

Jeszcze takich nie robiłam. Hmm., warto spróbować 😊😊😊

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 marca 2018 - 14:05

POlecam 🙂 Zawsze coś innego zatem

Odpowiedź
Save the Magic Moments 4 marca 2018 - 22:30

Dokładnie! 🙂

Odpowiedź
Pau - 5razones 2 marca 2018 - 22:01

Uwielbiam wytrawne muffiny. Ja najczęściej robię z suszonymi pomidorami i oliwkami

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 marca 2018 - 14:05

Oj takie też szybko u nas znikają 🙂

Odpowiedź
Incessant Journey 2 marca 2018 - 23:35

Takie ze szpinakiem chodzą już za mną od kilku lat! Muszę w końcu zrobić 😉 Zapisuje przepis!

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 marca 2018 - 14:05

Sprawdź koniecznie 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz