Kulinarne, Przekąski, Śniadania

Babeczki ze szpinakiem i fetą

19 lutego 2018

Babeczki ze szpinakiem to doskonała przekąska dla dzieci i dla dorosłych.
Idealnie sprawdzą się także w podróży spakowane do lunchboxa.

My chętnie sięgamy po wytrawne wersje popularnych babeczek do kawy.

Dzieci przyzwycziły się już do babeczek z mięsem czy z tuńczykiem. Idealnie zaspokoją głód podczas podróży, w pracy, jak i podczas wycieczki podczas dłuższych wojaży.

babeczki ze szpinakiem monbento

Babeczki ze szpinakiem i fetą

  • 300 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g sera feta
  • 300 g mąki orkiszowej
    (czasami mieszam mąkę z płatkami np. 250 g mąki orkiszowej + 50 g płatków jaglanych)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • pieprz lub ulubione zioła do smaku

lunch box do szkoły babeczki ze szpinakiem

  1. Rozbełtaj jajka i dodaj pozostałe składniki mokre do jednej miski oprócz sera.
  2. W drugiej misce przygotuj składniki suche.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dodaj pokrojony w kostke ser feta.
  4. Rozłóż do papilotek i piecz w temperaturze 180 °C do suchego patyczka, około 20 – 25 minut.

babeczki ze szpinakiem

Szpinak jest warzywem znanym od średniowiecza. Początkowo znane tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z biegiem lat o szpinaku dowiedziała się Europa a w XIX wieku, gdy w Stanach Zjednoczonych udowodniono jego właściwości naukowo oraz zaczęto z niego produkować lecznicze wino jego popularność, urosła do wymiarów światowej.

babeczki ze szpinakiem

babeczki ze szpinakiem

W szpinaku znajdziemy wiele dobrych składników, takie jak:

  • witamina C, E, A, K, B, B2, B6, B11,
  • żelazo
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • magnez,
  • fosfor,
  • jod i mangan.

babeczki ze szpinakiem

print

POLECANE WPISY