Home Kulinarne Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejszy przepis na babeczki wytrawne to propozycja na to, co zrobić z mięsem z rosołu. Często przygotowuję pastę do chleba, ale ta propozycja jest zdecydowanie wykwintniejsza. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a my zabierzemy ją jutro w lunchboxie do pracy.

 

babeczki wytrawne

Babeczki wytrawne z gotowanym indykiem

składniki na 10 -12 sztuk

  • ½ świeżej papryki czerwonej
  • 5 – 6 pokrojonych suszonych pomidorów
  • 10 oliwek przekrojonych na pół
  • 70 g rozpuszczonego masła (najlepiej klarowanego)
  • 140 ml chudego mleka
  • 125 – 140 g gotowanego mięsa z indyka (wykorzystałam mięso z szyi z ugotowanego rosołu)
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ulubione pestki do posypania
  1. Obierz i pokrój ugotowane mięso z rosołu. Możesz wykorzystać także mięso pieczone, czy grillowanie.
  2. Roztop masło i pozwól, aby przestygło.
  3. Umytą paprykę pokrój w kostkę, pomidory suszone w paski,a  w oliwki przekrój na pół.
  4. Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, wystudzone masło i wymieszaj.
  5. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek.
  6. Posyp pestkami babeczki i wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i przestudź.

babeczki wytrawne z mięsem z rosolu

babeczki wytrawne

babeczki wytrawne

 

You may also like

14 komentarzy

Kamil 27 marca 2017 - 09:13

Babeczki zawsze robiłem słodkie. Mięsnego jeża jeszcze nie 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:09

Niech będą wyzwaniem 🙂

Odpowiedź
wysmakowana_pl 27 marca 2017 - 09:26

Cudnie wygladaja i zapewne tak smakuja. Nigdy nie mialam okazji jesc nic podobnego, pewnie sie skusze, ale raczej wykorzystam do tego kurczaka, srednio przepadam za indykiem.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:09

Z kurczakiem też będą fajne 🙂

Odpowiedź
Bookendorfina Izabela Pycio 27 marca 2017 - 09:32

Apetyczny pomysł, bardzo chętnie wypróbuję babeczki w takiej odsłonie. 🙂
Bookendorfina

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:08

Smacznego

Odpowiedź
iwona 27 marca 2017 - 09:38

Ej, super pomysł. Ja najczęściej robię makaron z sosem i właśnie z mięskiem z zupy. Albo pierogi. A te babeczki wyglądają przepysznie. Spróbuję na pewno. Tylko rosołek ugotuję:)) Dziękuję i ściskam

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:08

Pierogi także robię, albo mrożę na późniejszy pasztet. Jednak to najmniej pracochłonna opcja

Odpowiedź
Och Wychowanie 27 marca 2017 - 13:13

Coś nowego w mojej kuchni się przyda, dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:08

Ostatnio szukam wszelkich sposobów na wykorzystywanie jedzenia, które gdzieś z czegoś zostaje

Odpowiedź
naszebabelkowo.blogspot.com 27 marca 2017 - 19:03

Ja przeważnie na słodko, ale taką nowość też chętnie wypróbuję. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem i jestem bardzo ciekawa efektu końcowego 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:07

Mam nadzieję, że pozytywnie Cię zaskoczy

Odpowiedź
Joanna Olejarczuk 29 marca 2017 - 22:04

Wspaniały pomysł! !!! Dziękuję 😀

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 31 marca 2017 - 19:07

🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz