Kulinarne, Pieczywo, Zero Waste

Babeczki wytrawne z mięsem z rosołu

27 marca 2017
babeczki wytrawne

Dzisiejszy przepis na babeczki wytrawne to propozycja na to, co zrobić z mięsem z rosołu. Często przygotowuję pastę do chleba, ale ta propozycja jest zdecydowanie wykwintniejsza. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a my zabierzemy ją jutro w lunchboxie do pracy.

 

babeczki wytrawne

Babeczki wytrawne z gotowanym indykiem

składniki na 10 -12 sztuk

  • ½ świeżej papryki czerwonej
  • 5 – 6 pokrojonych suszonych pomidorów
  • 10 oliwek przekrojonych na pół
  • 70 g rozpuszczonego masła (najlepiej klarowanego)
  • 140 ml chudego mleka
  • 125 – 140 g gotowanego mięsa z indyka (wykorzystałam mięso z szyi z ugotowanego rosołu)
  • 3 łyżki płatków gryczanych
  • 3 jajka
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ulubione pestki do posypania
  1. Obierz i pokrój ugotowane mięso z rosołu. Możesz wykorzystać także mięso pieczone, czy grillowanie.
  2. Roztop masło i pozwól, aby przestygło.
  3. Umytą paprykę pokrój w kostkę, pomidory suszone w paski,a  w oliwki przekrój na pół.
  4. Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, wystudzone masło i wymieszaj.
  5. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek.
  6. Posyp pestkami babeczki i wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez około 20 minut.
  7. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i przestudź.

babeczki wytrawne z mięsem z rosolu

babeczki wytrawne

babeczki wytrawne

print

POLECANE WPISY