Dzisiejszy przepis na babeczki wytrawne to propozycja na to, co zrobić z mięsem z rosołu. Często przygotowuję pastę do chleba, ale ta propozycja jest zdecydowanie wykwintniejsza. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a my zabierzemy ją jutro w lunchboxie do pracy.
Babeczki wytrawne z gotowanym indykiem
składniki na 10 -12 sztuk
- ½ świeżej papryki czerwonej
- 5 – 6 pokrojonych suszonych pomidorów
- 10 oliwek przekrojonych na pół
- 70 g rozpuszczonego masła (najlepiej klarowanego)
- 140 ml chudego mleka
- 125 – 140 g gotowanego mięsa z indyka (wykorzystałam mięso z szyi z ugotowanego rosołu)
- 3 łyżki płatków gryczanych
- 3 jajka
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ulubione pestki do posypania
- Obierz i pokrój ugotowane mięso z rosołu. Możesz wykorzystać także mięso pieczone, czy grillowanie.
- Roztop masło i pozwól, aby przestygło.
- Umytą paprykę pokrój w kostkę, pomidory suszone w paski,a w oliwki przekrój na pół.
- Rozbełtaj jajka, dodaj mleko, wystudzone masło i wymieszaj.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i rozłóż do papilotek.
- Posyp pestkami babeczki i wstaw babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piecz przez około 20 minut.
- Po upieczeniu wyłóż na kratkę i przestudź.