Nawet Pierworodna ma swoje mini burgery, które uwielbia.
Domowy burger z salsą z awokado i pomidorów dla 3 – 4 osób
Salsa z awokado i pomidorów:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 cebuli
- 1 duże awokado
- sok z 1 limonki
- ząbek czosnku
- pęczek kolendry
- do smaku pieprz, sól, sproszkowana chilli
Domowy burger
- 600 g chudej mielonej wołowiny (może być też mięso mieszane wołowo – wieprzowe)
- 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
- 3 ząbki czosnku, roztarte z odrobiną soli w moździerzu
- 1 nieduża czerwona papryczka chilli
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Burgery:
1. Kmin upraż na patelni – wydobędziesz niesamowite aromaty 🙂
2. Do naczynia włóż mięso i drobno posiekaną cebulę.
3. W moździerzu utrzyj czosnek z solą, a potem dodaj wcześniej uprażony na patelni kmin rzymski (prażenie wydobędzie cudowne olejki eteryczna), papryczkę chilli (bez pestek), słodką paprykę,
pieprz. Wszystko utrzyj na jednolitą pastę.
4. Dodaj do mięsa przygotowaną pastę. Mięso wyrób dokładnie ręką i uformuj ok 6 – 8 burgerów.
W sezonie grillowym możesz skorzystać z grilla ogrodowego, a zimą doskonale sprawdzi się patelnia grillowa.
5. Piecz burgery po ok 7 minut z każdej strony.
Salsa z awokado i pomidorów:
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w kostkę lub paski.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Doskonale sprawdza się tutaj czerwona cebula.
3. Awokado przekrój na pół, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę, dodaj do pomidorów i skrop sokiem z limonki. Możesz też zwyczajnie obrać awokado nożykiem.
4. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół.
Usuń nasionka chyba, że chcesz zjeść coś mega ostrego wówczas pokrój miąższ w malutką kosteczkę i dodaj do składników w miseczce.
5. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
6. Dopraw solą, pieprzem i pikantną chilli i wymieszaj ze świeżą kolendrą.
Możesz podawać w bułce lub tortilli. Każdy je jak lubi 🙂
Smacznego 🙂