Dzień Kubusia Puchatka to kolejny pretekst żeby zrobić coś pysznego 🙂 Ciasteczka to coś co tygryski lubią najbardziej, szczególnie taki nasz jeden domowy tygrysek. Pierworodna, ma to po rodzicach, że lubi łakocie. W związku z tym staramy się, aby były one jak najmniej chemiczne, najbardziej zdrowe.
Dzień Kubusia Puchatka jest obchodzony na pamiątkę urodzin jego twórcy – Alana Alexandra Milne’a.
Pierworodna i Junior uwielbiają przygody Misia o małym rozumku, a dużym brzuszku.
Kolekcja książeczek z tym uroczym Misiem cały czas się u nas powiększa. Nie czytamy jeszcze oryginalnej opowieści Milne’a, a jedynie specjalne książeczki dla dzieci, dostosowane wiekowo.
Dopiero przygotowując ten wpis zauważyłam, że wszystkie te książeczki są jednego wydawnictwa – EGMONT
Zdaniem polonisty, prof. Grzegorza Leszczyńskiego z Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego lektura Kubusia Puchatka pozwala wrócić do ideałów dzieciństwa. To dlatego książka cieszy się dużym zainteresowaniem także wśród dorosłych.
Profesor wyjaśnia dlaczego mały pluszowy miś otrzymał imię żeńskie i dlaczego został nazwany Puchatek. Przyznam, że ta wiedza była mi obca.
„Syn Milne’a upodobał sobie w zoo pewną niedźwiedzicę o tym imieniu. Często chodził tam z ojcem i zakochany w niedźwiedzicy patrzył i patrzył, i napatrzeć się nie mógł. Ojciec zrobił więc Krzysiowi taki mały prezent.
A dlaczego Puchatek? Krzyś miał swojego łabędzia, a łabędź miał dużo puchu. Stąd też i tajemnica misia, który po angielsku nazywa się Winnie-the-Pooh albo Pooh Bear.”1
Jak można uczcić ten uroczysty dzień?
Po pierwsze – czytać Kubusia Puchatka.
Po drugie – przygotować coś pysznego Kubusiowego.
Składniki na ciasteczka waniliowe na Dzień Kubusia Puchatka
- 125 g masła
- 100 g brązowego cukru
(możesz dodać zblendowane 3 – 4 daktyle lub syrop daktylowy) - 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki orkiszowej
- 1 duże jajko
- 1 – 2 łyżki mleka, w zależności od chłonności mąki
- Nasionka z 1 laski wanilii
Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, dodaj mleko i znów wymieszaj.
(Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka).
Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 – 15 minut.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 – 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Pieczemy, aż zarumienią się na brzegach. Wystudź na kratce. Możesz zacząć celebrować dzień Kubusia Puchatka.
Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni.
Książki o Kubusiu Puchatku w dobrej cenie znajdziesz TUTAJ
1 Rozmowa Wiesława Molaka z profesorem Grzegorzem Leszczyńskim z Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w PR
2 komentarze
Tylko gdzie takie cuda kupić? Foremki przecudne
Stemple już jakiś czas temu kupione w biedronce 🙂