Ciasteczkowy dzień Kubusia Puchatka

by Matczyne Fanaberie

Dzień Kubusia Puchatka to kolejny pretekst żeby zrobić coś pysznego 🙂 Ciasteczka to coś co tygryski lubią najbardziej, szczególnie taki nasz jeden domowy tygrysek. Pierworodna, ma to po rodzicach, że lubi łakocie. W związku z tym staramy się, aby były one jak najmniej chemiczne, najbardziej zdrowe. 

dzień Kubusia Puchatka

Dzień Kubusia Puchatka jest obchodzony na pamiątkę urodzin jego twórcy – Alana Alexandra Milne’a.
Pierworodna i Junior uwielbiają przygody Misia o małym rozumku, a dużym brzuszku.
Kolekcja książeczek z tym uroczym Misiem cały czas się u nas powiększa. Nie czytamy jeszcze oryginalnej opowieści Milne’a, a jedynie specjalne książeczki dla dzieci, dostosowane wiekowo.
Dopiero przygotowując ten wpis zauważyłam, że wszystkie te książeczki są jednego wydawnictwa – EGMONT

dzień Kubusia Puchatka

dzień Kubusia Puchatka

Zdaniem polonisty, prof. Grzegorza Leszczyńskiego z Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego lektura Kubusia Puchatka pozwala wrócić do ideałów dzieciństwa. To dlatego książka cieszy się dużym zainteresowaniem także wśród dorosłych.

Profesor wyjaśnia dlaczego mały pluszowy miś otrzymał imię żeńskie i dlaczego został nazwany Puchatek. Przyznam, że ta wiedza była mi obca.

„Syn Milne’a upodobał sobie w zoo pewną niedźwiedzicę o tym imieniu. Często chodził tam z ojcem i zakochany w niedźwiedzicy patrzył i patrzył, i napatrzeć się nie mógł. Ojciec zrobił więc Krzysiowi taki mały prezent.

A dlaczego Puchatek? Krzyś miał swojego łabędzia, a łabędź miał dużo puchu. Stąd też i tajemnica misia, który po angielsku nazywa się Winnie-the-Pooh albo Pooh Bear.”1

dzień Kubusia Puchatka

Jak można uczcić ten uroczysty dzień?

Po pierwsze – czytać Kubusia Puchatka.

Po drugie – przygotować coś pysznego Kubusiowego.

dzień Kubusia Puchatka

Składniki na ciasteczka waniliowe na Dzień Kubusia Puchatka

  • 125 g masła
  • 100 g brązowego cukru
    (możesz dodać zblendowane 3 – 4 daktyle lub syrop daktylowy)
  • 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 duże jajko
  • 1 – 2 łyżki mleka, w zależności od chłonności mąki
  • Nasionka z 1 laski wanilii

Utrzyj masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i wymieszaj. Wsyp mąkę wymieszaną z wanilią, dodaj mleko i znów wymieszaj.
(Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj dodatkową łyżkę mleka).

Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Po 30 minutach wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, podsypując lekko mąką. Foremką ze stempelkiem wycinaj i wyciskaj ciasteczka.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną). Przed samym pieczeniem warto schłodzić je w lodówce przez 10 – 15 minut.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 12 – 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Pieczemy, aż zarumienią się na brzegach. Wystudź na kratce. Możesz zacząć celebrować dzień Kubusia Puchatka.

Można przechowywać w zamkniętej puszce, do 7 dni.

dzień Kubusia Puchatka

Książki o Kubusiu Puchatku w dobrej cenie znajdziesz TUTAJ 

Dzień Kubusia Puchatka

1 Rozmowa Wiesława Molaka z profesorem Grzegorzem Leszczyńskim z Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w PR

You may also like

2 komentarze

Lucy 19 stycznia 2015 - 22:29

Tylko gdzie takie cuda kupić? Foremki przecudne

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 19 stycznia 2015 - 22:29

Stemple już jakiś czas temu kupione w biedronce 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz