Wiele razy zastanawiałam się, jak przygotować obwarzanki krakowskie i czy w ogóle to możliwe w domowych warunkach. Poznałam odpowiedź całkiem niedawno.
To kolejny przepis, który poznałam na ostatnich warsztatach z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz organizowanych przez Bakalland. Do wczorajszej propozycji twarożków warto wykorzystać krakowskie obwarzanki.
U nas obwarzanki wykorzystaliśmy jako dodatek do zielonej zupy. W związku z tym, że robiłam je po raz pierwszy zrobiłam z 1/3 porcji, którą prezentuję poniżej. Zamiast świeżych drożdży wykorzystałam drożdże instant.
Warto wiedzieć, że 25 g świeżych drożdży to 7 g drożdży instant.
Prezentuję Wam oryginalny przepis, który wykorzystywaliśmy podczas warsztatów.
Obwarzanki krakowskie
- 1 kg mąki pszennej
- 200 ml oleju
- 150 ml mleka
- 300 ml wody
- 40 g cukru
- 30 g soli
- 75 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki mieszamy w misce i łączymy przygotowując ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 14 równych porcji, każdą formujemy na cienki rulon.
Rulony warto robić turlając ciasto w dłoni, aniżeli na stolnicy. Wówczas samo się też formuje, wydłuża, w sposób naturalny.
Składamy po 2 rulony, skręcamy i sklejamy końcówki, aby powstał obwarzanek. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Przygotowujemy wrzącą wodę z dodatkiem cukru. Wrzucamy każdy obwarzanek na maksymalnie 10 sekund. Zabieg ten obwarzy ciasto, ale nie zepsuje drożdży.
Tak przygotowane obwarzanki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy makiem, grubą solą, ziołami czy co jeszcze dusza zapragnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na około 15 – 20 minut.
A Ty z czym zrobisz swoje obwarzanki?
11 komentarzy
Wygląda obłędnie. Chyba jednak zbyt wysokie progi…
spróbuj, bo warto 🙂 Wcale nie jest to trudne.
Ojej! Świetny przepis, nie wiedziałam, że tak łatwo można je zrobić ! Ojj musimy spróbować i nasze koniecznie będą z serem 🙂
Super wyszły – identyczne, jak w sobotę! Postanowiłam także odtworzyć nasze danie (łosoś z brukselką) w domu. Pozdrawiam serdecznie, Asia
ja akurat robiłam na warsztatach szaszłyki i bardzo chciałam sprawdzić właśnie obwarzanki 🙂 Pyszności 🙂 Farsz z brukselki, cebuli i śliwki udało mi się już wykorzystać w innym daniu. Kapitalne połączenie.
Moje będą z sezamem 🙂 w końcu nie będę musiała jeździć do Krakowa po obważanki 🙂
Dziękuję za przepis, Małgosiu 🙂 Obwarzanki robi się nadzwyczaj szybko i prosto. Zrobiłam już dwie wersje, pierwsze były z dodatkiem maki żytniej i pszennej razowej, drugie klasyczne pszenne z sezamem. Pyszne.
cieszę się, że przepis przypadł do gustu. Polecam się 🙂
Uwielbiam obwarzanki krakowskie i jak tylko jestem w Krakowie to kupuję kilka sztuk 😉 Twoje wyglądają idealnie. A moje ulubione to właśnie te z makiem oraz z sezamem 😉
Piękne! Jutro zrobię. Tylko mam pytanie: czy cukier w składnikach to ten cukier do wrzątku czy do ciasta?
to cukier do ciasta. Do wrzątku możesz wsypać łyżeczkę cukru