Kulinarne

Obwarzanki krakowskie

13 stycznia 2015
obwarzanki krakowskie

Wiele razy zastanawiałam się, jak przygotować obwarzanki krakowskie i czy w ogóle to możliwe w domowych warunkach. Poznałam odpowiedź całkiem niedawno.
To kolejny przepis, który poznałam na ostatnich warsztatach z Andrzejem Polanem i Kasią Bujakiewicz organizowanych przez Bakalland. Do wczorajszej propozycji twarożków warto wykorzystać krakowskie obwarzanki. 

U nas obwarzanki wykorzystaliśmy jako dodatek do zielonej zupy. W związku z tym, że robiłam je po raz pierwszy zrobiłam z 1/3 porcji, którą prezentuję poniżej. Zamiast świeżych drożdży wykorzystałam drożdże instant.
Warto wiedzieć, że 25 g świeżych drożdży to 7 g drożdży instant.

Prezentuję Wam oryginalny przepis, który wykorzystywaliśmy podczas warsztatów.

Obwarzanki krakowskie

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 40 g cukru
  • 30 g soli
  • 75 g świeżych drożdży

Wszystkie składniki mieszamy w misce i łączymy przygotowując ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 14 równych porcji, każdą formujemy na cienki rulon.

Rulony warto robić turlając ciasto w dłoni, aniżeli na stolnicy. Wówczas samo się też formuje, wydłuża, w sposób naturalny.
Składamy po 2 rulony, skręcamy i sklejamy końcówki, aby powstał obwarzanek. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

obwarzanki krakowskie

Przygotowujemy wrzącą wodę z dodatkiem cukru. Wrzucamy każdy obwarzanek na maksymalnie 10 sekund. Zabieg ten obwarzy ciasto, ale nie zepsuje drożdży.

Tak przygotowane obwarzanki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy makiem, grubą solą, ziołami czy co jeszcze dusza zapragnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, na około 15 – 20 minut.

 

obwarzanki krakowskie

 

A Ty z czym zrobisz swoje obwarzanki?

 

 

POLECANE WPISY