Dziś zapraszam Was na pyszne jogurtowe bułeczki do zrobienia w 25 minut. Prostota tego przepisu polega na tym, że wystarczy połączyć mąkę z jogurtem. Jeśli nie masz na to czasu zrób takie zawijaski w cieście francuskim.
Ten weekend postanowiłam wykorzystać na wyczyszczenie lodówki z resztek i celowo nie kupiliśmy pieczywa. Założyłam, że albo upiekę jakieś bułki, albo coś wymyślimy.
Spis treści
Ostatecznie wybraliśmy drugą opcję i tak powstały pyszne zawijaski z resztką pieczeni z indyka, sosem pomidorowym i serem. Oczywiście można zrobić także wersję bez mięsa. Wówczas do farszu możesz wykorzystać paprykę, cukinię czy por. Fajnie komponuje się także z porwanym szpinakiem.
Jogurtowe bułeczki z farszem z mięsa
Składniki:
- Szklanka jogurtu naturalnego bez mleka w proszku
- 2 szklanki mąki: 1 szklanka mąki orkiszowej oraz 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- Około 1 szklanka tartego sera
- Mięso z indyka pieczone lub gotowane – około 1 szklanki
Genialnie sprawdzi się mięso ze skrzydełka z rosołu. - 2 – 3 łyżki keczupu z cukinii lub inny. Może być także sam sos pomidorowy.
Jak przygotować bułeczki z farszem z mięsa?
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i jogurt.
- Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt na posypanej mąką stolnicy bądź macie.
- Prostokąt przetnij na pół i wyłóż połowę składników na farsz.
- Posmaruj keczupem, posyp startym serem i dodaj pokrojonego lub poszarpanego indyka bądź inne mięso. Nadzienie układaj przy jednej krawędzi ciasta, a następnie zwiń w kiełbaskę.
- Pokroić na 10 – 12 kawałków.
- Ułóż na blasze do pieczenia posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Najważniejsze, aby nie przywarły do blachy.
- Piecz w 180 stopniach C przez 15-18 minut.
Podawaj z sosem pomidorowym lub innym ulubionym dodatkiem.
Idealnie sprawdzą się w pudełku do szkoły, pracy czy na wycieczkę ponieważ bez problemu zapakujesz je do pudełka.