Bułeczki cynamonowe -szwedzkie kanelbullar

by Matczyne Fanaberie

Kanelbullar kojarzą mi się ze Szwecją. Pyszne bułeczki cynamonowe przywołują chwile błogiego lenistwa, któremu mogłam się oddawać podczas pobytu w tym uroczym kraju.

Tylko raz jadłam Kanelbullar robione w domowym zaciszu szwedzkiego domu. Zazwyczaj to była pyszna przekąska do kawy podczas przerwy na kawę tzw. FIKA.

Po cudownych warsztatach w studio kulinarnym Elelctrolux z mięsem w roli głównej pełnych profesjonalizmu i zaangażowania wiedziałam, że kuchnia wprost ze Szwecji będzie idealnym spotkaniem kulinarnym.

Tak było na warsztatach Scandinavian Love Fika – czyli o szwedzkich słodkościach i sandwiczach na przerwę kawową. Warsztaty były prowadzone przez Michała Godynia, Szefa kuchni Ambasady Szwecji w Polsce, dla którego szwedzkie bułeczki cynamonowe to przysłowiowa bułka z masłem.

Powitano nas pysznymi rakami, które u mnie już wywołały cudowne wspomnienia i pobudziły kubki smakowe. Szef Kuchni – Michał Godyń opowiedział nam trochę o zwyczajach kulinarnych w Szwecji, powiedział jaki jest plan działań na wieczór i zaprosił do wspólnej kulinarnej rozpusty.

12
zdjęcia: Electrolux

Przez kilka godzin trwania spotkania było czuć i widać, że mamy do czynienia z fascynatem kuchni szwedzkiej i że nie boi się żadnego pytania. Mnie wreszcie udało się poznać przepis na pyszne bułeczki cynamonowe, które pokochały nasze dzieci, sąsiedzi i znajomi. Michał podpowiedział mi także jak zrobić Semle (Semlor) i zamierzam to wkrótce sprawdzić, czy uda mi się przywołać smak, który pamiętam.

LUNCHBOX. Pakuje bo lubie

Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 13 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 7 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.

Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebooku Lunchbox. Pakuję, bo lubię znajdziesz ponad 100 przepisów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.

Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!

W ebookach znajdziesz moją drogę, połączenie wiedzy i praktyki dietetyczki i edukatorki i mamy dwójki dzieci.

Kanelbullar – słodkie bułeczki cynamonowe

(około 20 sztuk)

Składniki na ciasto:
• 550 g mąki pszennej
• 30 g świeżych drożdży
• 100 g masła
• 1 szklanka mleka (250ml)
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 jajko
• Szczypta soli

Farsz:
• 100 g masła
• 80 g cukru – można wykorzystać opcję 50 g sproszkowanych daktyli + 30 g cukru
• 2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego

SZKLIWO :
• 1 jajko
• cukier perłowy do posypania

1. Drożdże rozpuść w misce z cukrem i łyżką mleka.
2. W rondelku rozpuść masło, wlej mleko i lekko podgrzej (nie dopuść do gotowania).
3. Przesianą mąkę wymieszaj z kardamonem.
4. Do rozpuszczonych drożdży z cukrem dodaj lekko ciepłe mleko z masłem i dodaj rozbełtane jajko. Następnie wszystko dobrze wymieszaj. Do wymieszanego płynu dodaj powoli mąkę z kardamonem i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec należy ciasto napompować. Dokładnie wyrób ciasto przez 10 -15 minut (możesz użyć robota kuchennego).
5. Ciasto odstaw na 30 minut, najlepiej do piekarnika z funkcją wyrastania ciasta lub ustawionego na 40 stopni z termoobiegiem.

Kiedy masa ciasta podwoi swoją objętość, wyłóż ciasto na stół oprószony mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm o kształcie prostokąta.
6. W tym czasie należy przygotować nadzienie. Rozetrzyj masło z cukrem i cynamonem na jednolitą gładką masę.
Kiedy mamy już prostokąt rozwałkowanego ciasta, smarujemy je na całej powierzchni nadzieniem z masła, cynamonu i cukru.
7. Kroimy kawałki o grubości ok. 1-2 cm i zawijamy.

jak zwinąć bułeczki cynamonowe Kanelbullar
zdjęcia: Electrolux

Odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki cynamonowe wyrosną smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem perłowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 st. C i pieczemy do zarumienienia – ok. 6-8 min.

bułeczki cynamonowe
kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe

Oczywiście bułeczki cynamonowe to nie jedyne danie, które przygotowaliśmy. Było nie tylko słodko, ale obłędnie smacznie na pewno.

Warsztaty kuchni szwedzkiej

Był jeszcze Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi oraz rostbef podany na chrupkim chlebie z marynowanymi burakami i BIO kiełkami.

szwedzkie tosty - warszaty kulinarne Kanelbullar
zdjęcia: Electrolux


To kolejny raz, kiedy utwierdziłam się, że termometr/sonda w piekarniku do pieczenia mięsa to konieczność. Żałując, że nasz piekarnik nie ma takiej możliwości zakupiliśmy cyfrowy termometr do mięsa. Jak stwierdził mój mąż – inny świat w jakości podawanego mięsa 🙂

To był kolejny cudowny wieczór w studio kulinarnym Electrolux,

miejscu spotkań nie tylko ludzi, ale także smaków, aromatów i doznań. Taste Center to przestrzeń do dzielenia się kulinarną wiedzą, talentem i pasją, a wszystko to pod okiem doświadczonych mistrzów sztuki kulinarnej.

To miejsce i ludzie, w którym nie sposób się nudzić. Już wkrótce kolejne ciekawe warsztaty w tym miejscu. Jeśli szukacie sposobu na miłe i smaczne spędzenie czasu sprawdźcie koniecznie warsztatowy rozkład jazdy w Electrolux 🙂

You may also like

7 komentarzy

Bianka - Szefowa Podwórka 24 sierpnia 2017 - 13:31

Moje córki ostatnio pokochały cynamon, więc takie bułeczki pewnie zniknęłyby w mgnieniu oka 🙂 Zapisuję przepis, na pewno się przyda.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 27 sierpnia 2017 - 13:03

Wierzę, że dzieciakom zasmakuję.

Odpowiedź
Melduję Gotowość 24 sierpnia 2017 - 14:58

Cynamon to moja zmora. Nie zjem nic, co choć troszkę nim smakuje.

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 27 sierpnia 2017 - 12:55

Na szczęście u mnie wprost przeciwnie, a bułki z cynamonem to cudo dla mnie 🙂

Odpowiedź
powerpumpingdad 31 sierpnia 2017 - 08:45

obłędne!! Biorę przepis i daję dzisiaj żonce:) Ona pichcić lubi, więc,, ach.. nie mogę się doczekać:)

Odpowiedź
Zwykła Matka 4 października 2017 - 14:39

Uwielbiam bułeczki, zwlaszcza na słodko! Narobiłaś mi apetytu 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Śmiechowicz 4 października 2017 - 14:45

Wypróbuj koniecznie 🙂 To na serio bardzo prosty i smaczny przepis.

Odpowiedź

Zostaw komentarz