Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Tort czekoladowy z piernikiem i owocami

24 sierpnia 2017

Wczoraj pięknie i słonecznie, a dziś deszcz od rana i nie widać końca. Postanowiłam zatem wykorzystać ten czas na małe kulinarne szaleństwa i wspólnie z dzieciakami przygotowaliśmy niezwykły tort czekoladowy z piernikiem i owocami. Wykorzystałam pierniczki, które podbiły nasze serca w poprzednich kulinarnych szaleństwach.

Wilgotne blaty czekoladowe przełamane nutą piernika i krem z orzechami laskowymi oraz moimi ulubionymi lukrowanymi serduszkami. To ciasto to pewniak. Smakowało wszystkim, a Pierworodna próbowała negocjować dodatkowe porcje.

Tort czekoladowy z piernikiem i owocami

tort czekoladowy

Ciasto na piernikowy tort czekoladowy

  • 140 g maki pszennej tortowej
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka (jeśli masz małe jajka weź 4)
  • 140 ml mleka
  • 40 g kakao
  • 8 lukrowanych pierniczków (pięć zblenduj na pył, jedno pokrój w paski, dwa w kostkę)
  • 2 łyżeczki esencji z wanilii
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem do ciasta

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo: owoce sezonowe (około szklanki malin, 1/2 szklanki jeżyn), kwiaty jadalne, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Roztrzep jajka i dodaj do nich mleko, olej, cukier, esencję z wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia.
  2. W drugim naczyniu przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
  3. Przesiane składniki wsyp do mokrych składników i wymieszaj do połączenia. Dodaj pokruszone pierniczki. Wymieszaj.
  4. Formę o średnicy 20 – 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wystarczy samo dno, a boki wysmaruj masłem.
  5. Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Wyjmij z piekarnika i wystudzić.

Krem do ciasta

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy.

Przygotowanie tortu

Po wystudzeniu przekrój ciasto na 3 części wzdłuż.

Wyłóż na blat ciasta krem. Na krem wyłóż maliny i posyp orzechami.

Połóż kolejny blat ciasta. Znów krem, a na krem pokrojone pierniczki.

Znów blat ciasta i krem. Na kremie ułóż owoce, kwiaty, listki mięty i pokrojone wzdłuż serduszka toruńskie.

Wstaw do lodówki na około godzinę.

Smacznego 🙂

 

 

POLECANE WPISY