Wczoraj pięknie i słonecznie, a dziś deszcz od rana i nie widać końca. Postanowiłam zatem wykorzystać ten czas na małe kulinarne szaleństwa i wspólnie z dzieciakami przygotowaliśmy niezwykły tort czekoladowy z piernikiem i owocami. Wykorzystałam pierniczki, które podbiły nasze serca w poprzednich kulinarnych szaleństwach.
Wilgotne blaty czekoladowe przełamane nutą piernika i krem z orzechami laskowymi oraz moimi ulubionymi lukrowanymi serduszkami. To ciasto to pewniak. Smakowało wszystkim, a Pierworodna próbowała negocjować dodatkowe porcje.
Tort czekoladowy z piernikiem i owocami
Ciasto na piernikowy tort czekoladowy
- 140 g maki pszennej tortowej
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka (jeśli masz małe jajka weź 4)
- 140 ml mleka
- 40 g kakao
- 8 lukrowanych pierniczków (pięć zblenduj na pył, jedno pokrój w paski, dwa w kostkę)
- 2 łyżeczki esencji z wanilii
- 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem do ciasta
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo: owoce sezonowe (około szklanki malin, 1/2 szklanki jeżyn), kwiaty jadalne, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Roztrzep jajka i dodaj do nich mleko, olej, cukier, esencję z wanilii. Wszystkie składniki wymieszaj do połączenia.
- W drugim naczyniu przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
- Przesiane składniki wsyp do mokrych składników i wymieszaj do połączenia. Dodaj pokruszone pierniczki. Wymieszaj.
- Formę o średnicy 20 – 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wystarczy samo dno, a boki wysmaruj masłem.
- Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij z piekarnika i wystudzić.
Krem do ciasta
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone.
Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy.
Przygotowanie tortu
Po wystudzeniu przekrój ciasto na 3 części wzdłuż.
Wyłóż na blat ciasta krem. Na krem wyłóż maliny i posyp orzechami.
Połóż kolejny blat ciasta. Znów krem, a na krem pokrojone pierniczki.
Znów blat ciasta i krem. Na kremie ułóż owoce, kwiaty, listki mięty i pokrojone wzdłuż serduszka toruńskie.
Wstaw do lodówki na około godzinę.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Nie wiem co bardziej mi się podoba:czekolada, pierniki czy owoce 🙂
To połączenie idealne 🙂