Lubię ten smak. Kiedyś nawet się nie zastanawiałam, jak przygotować mięso z królika. Pt robiła to mama.
To była też pierwsza specjalna potrawa dla Pierworodnej i też ostatnia. Przestałam robić jej specjalne obiadki i je to co my. Zwyczajnie wie, co dobre i że jedzenie musi być doprawione, nawet jeśli używamy tylko ziół.
Chciałam spróbować to mięso zrobić inaczej niż dotychczas. Próbę uważam za udaną 🙂
Jak przygotować mięso z królika?
- 2 udka tylnie z królika
- 4 łyżki masła
- 2 szalotki
- 100 ml białego wina
- 100 ml wody
- 100 ml musztardy Dijon
- 1 łyżeczka tymianku suszonego Kotanyi
- 100 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki natki pietruszki
- łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem Kotanyi lub sam pieprz
- sól do smaku
1. Mięso posyp solą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu, włóż mięso i smaż do zrumienienia się z obu stron. Zdejmij z patelni.
Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć posiekane szalotki i smaż, aż się mocno zezłocą.
Dodaj wino i zwiększ ogień. Zamieszaj zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodaj musztardę, tymianek i wodę. Całość wymieszaj razem, a następnie doprowadź do wrzenia.
3. Dopraw solą i mieszanką z pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień, włóż do sosu królika (dokładnie obtocz królika w sosie) i duś pod przykryciem około 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso.
4. Do sosu dodaj śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmij z ognia, wymieszaj do połączenia się składników i ponownie włóż mięso na patelnię, by pokryło się sosem.
Rozłóż na talerze.
Można podawać z ziemniakami z wody lub zapiekanymi.
Smacznego 🙂
* Wpis zawiera lokowanie produktu.