Home Kulinarne Królik w sosie śmietanowo musztardowym

Królik w sosie śmietanowo musztardowym

by Matczyne Fanaberie
Uwielbiam mięso z królika. Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Moja mama często przygotowywała mięso z królika w śmietanie na obiad.
Lubię ten smak. Kiedyś nawet się nie zastanawiałam, jak przygotować mięso z królika. Pt robiła to mama.

To była też pierwsza specjalna potrawa dla Pierworodnej i też ostatnia. Przestałam robić jej specjalne obiadki i je to co my. Zwyczajnie wie, co dobre i że jedzenie musi być doprawione, nawet jeśli używamy tylko ziół.

 
Dzisiejsza propozycja to przepis, który znalazłam na stronie kulinarnej Lidla. Chciałam spróbować to mięso zrobić inaczej niż dotychczas. Próbę uważam za udaną :)

Jak przygotować mięso z królika?

Składniki na obiad dla 2 osób:
  • 2 udka tylnie z królika
  • 4 łyżki masła
  • 2 szalotki
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 100 ml musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego Kotanyi
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • łyżeczka pikantnej mieszanki z pieprzem Kotanyi lub sam pieprz
  • sól do smaku
jak przygotować mięso z królika

1. Mięso posyp solą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

2. Rozgrzej masło na patelni na średnim ogniu, włóż mięso i smaż do zrumienienia się z obu stron. Zdejmij z patelni.
Po zdjęciu mięsa na patelnię wrzuć posiekane szalotki i smaż, aż się mocno zezłocą.
Dodaj wino i zwiększ ogień. Zamieszaj zawartość patelni, zeskrobując to, co przywarło do dna. Dodaj musztardę, tymianek i wodę. Całość wymieszaj razem, a następnie doprowadź do wrzenia.

3. Dopraw solą i mieszanką z pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień, włóż do sosu królika (dokładnie obtocz królika w sosie) i duś pod przykryciem około 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmij mięso.

4. Do sosu dodaj śmietanę i część posiekanej natki pietruszki. Zdejmij z ognia, wymieszaj do połączenia się składników i ponownie włóż mięso na patelnię, by pokryło się sosem.

Rozłóż na talerze.
Można podawać z ziemniakami z wody lub zapiekanymi.

jak przygotować mięso z królika w sosie śmietanowo musztardowym

Smacznego 🙂

* Wpis zawiera lokowanie produktu.

You may also like

Zostaw komentarz