Home Kulinarne Lamingtony – kostka kokosowa

Lamingtony – kostka kokosowa

by Matczyne Fanaberie

Dziś w ramach deseru proponuję tradycyjne tradycyjne australijskie ciastka, czyli lamingtony. To proste i szybkie biszkoptowe ciastka oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych.

Lamingtony w Polsce to często kokosanki lub kostka kokosowa.

Ciastka są miękkie, oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka, co nadaje im wilgotności. Na koniec ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych.

Idealna propozycja do kawy wprost z Australii.

Lamingtony – biszkoptowe ciastka
z wiókami kokosowymi

lamingtony, czyli kokosanki
lamingtons

Biszkopt – składniki na dużą blachę

  • 7 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę lukrową

  • 600 g cukru pudru
  • 100 g kakao
  • 80 g masła
  • 220 – 250 ml wrzącej wody
  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie biszkoptu

  1. Ubijaj jajka z cukrem tak długo aż będzie bardzo gęsta oraz puszysta.
  2. Kiedy masa będzie już gotowa dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na małych obrotach lub łyżką.
  3. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  4. Przygotowaną masę na biszkopt przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
  5. Piecz na złoty kolor do suchego patyczka.
    Wyjmij z piekarnika i trzymaj około 10 minut formie, a następnie wyłóż biszkopt na metalową kratkę i wystudź.
  6. Wszystkie składniki na lukier umieść w misce.
  7. Miskę umieść na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać na gładką masę powstały lukier. Lukier powinien być dość rzadki wówczas lepiej wsiąka w biszkopty.
  8. Pokrój biszkopt na kwadraty i mocz biszkopt w lukrze.
    Obtocz kawałki biszkoptu korzystając z dwóch widelców.
    Następnie obtocz w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i układaj na metalowej kratce do zastygnięcia.
  9. Idealne są po schłodzeniu w lodówce.
kostka kokosowa czyli australijskie lamingtony
lamingtony

Inspirację znalazłam na kwestiasmaku.pl

You may also like

Zostaw komentarz