645Lamingtony – biszkoptowe ciastka
Dziś w ramach deseru proponuję tradycyjne tradycyjne australijskie ciastka, czyli lamingtony. To proste i szybkie biszkoptowe ciastka oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych.
Lamingtony w Polsce to często kokosanki lub kostka kokosowa.
Ciastka są miękkie, oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka, co nadaje im wilgotności. Na koniec ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych.
Idealna propozycja do kawy wprost z Australii.
Lamingtony – biszkoptowe ciastka
z wiókami kokosowymi
Biszkopt – składniki na dużą blachę
- 7 jajek
- 250 g drobnego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę lukrową
- 600 g cukru pudru
- 100 g kakao
- 80 g masła
- 220 – 250 ml wrzącej wody
- 250 g wiórków kokosowych
Przygotowanie biszkoptu
- Ubijaj jajka z cukrem tak długo aż będzie bardzo gęsta oraz puszysta.
- Kiedy masa będzie już gotowa dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na małych obrotach lub łyżką.
- Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
- Przygotowaną masę na biszkopt przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz na złoty kolor do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i trzymaj około 10 minut formie, a następnie wyłóż biszkopt na metalową kratkę i wystudź. - Wszystkie składniki na lukier umieść w misce.
- Miskę umieść na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać na gładką masę powstały lukier. Lukier powinien być dość rzadki wówczas lepiej wsiąka w biszkopty.
- Pokrój biszkopt na kwadraty i mocz biszkopt w lukrze.
Obtocz kawałki biszkoptu korzystając z dwóch widelców.
Następnie obtocz w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i układaj na metalowej kratce do zastygnięcia. - Idealne są po schłodzeniu w lodówce.
Inspirację znalazłam na kwestiasmaku.pl