Dziś w ramach deseru proponuję tradycyjne tradycyjne australijskie ciastka, czyli lamingtony. To proste i szybkie biszkoptowe ciastka oblane lukrem kakaowym i obtoczone w wiórkach kokosowych.
Lamingtony w Polsce to często kokosanki lub kostka kokosowa.
Ciastka są miękkie, oblane rzadkim lukrem, który wsiąka w ciastka, co nadaje im wilgotności. Na koniec ciastka obtaczane są w wiórkach kokosowych.
Idealna propozycja do kawy wprost z Australii.
Lamingtony – biszkoptowe ciastka z wiókami kokosowymi
Ubijaj jajka z cukrem tak długo aż będzie bardzo gęsta oraz puszysta.
Kiedy masa będzie już gotowa dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na małych obrotach lub łyżką.
Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
Przygotowaną masę na biszkopt przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
Piecz na złoty kolor do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i trzymaj około 10 minut formie, a następnie wyłóż biszkopt na metalową kratkę i wystudź.
Wszystkie składniki na lukier umieść w misce.
Miskę umieść na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać na gładką masę powstały lukier. Lukier powinien być dość rzadki wówczas lepiej wsiąka w biszkopty.
Pokrój biszkopt na kwadraty i mocz biszkopt w lukrze. Obtocz kawałki biszkoptu korzystając z dwóch widelców. Następnie obtocz w wysypanych na papier do pieczenia wiórkach kokosowych i układaj na metalowej kratce do zastygnięcia.