Kulinarne

Łosoś w marynacie sojowo – imbirowej

21 września 2013
Łosoś w marynacie sojowo - imbirowej
Dziś pysznie, z odrobiną orientu, czyli Łosoś w marynacie. Łosoś to ryba, którą lubią zarówno dzieci, jak i my – dorośli. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni Lidla.

W sumie udało mi się tam znaleźć już kilka ciekawych przepisów i nie zawsze korzystając tylko
z produktów lidla. Prezentuję go Wam razem z puree z selerem, które uwielbiam. Taka forma ziemniaków sprawdzi się także z dorszem. 

Łosoś w marynacie sojowo – imbirowej

Składniki na obiad dla 2 dorosłych i dziecka 🙂

Łosoś:

  • 2 filety z łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego (wybrałam z mniejszą zawartością soli)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku – startego na grubych oczkach tarki
  • 3 cm imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz
  • sól
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Połowę marynaty wykorzystaj do marynowania łososia przez około 30 – 60 minut. Resztę zostaw do pieczenia.
Pod koniec marynowania rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim łososia. Zapiekaj rybę przez ok 3 – 4 minuty. Po tym czasie wylej resztę marynaty (wcześniej trzeba ją odrobinę podgrzać)
na łososia i zapiekaj przez 10 minut.

Puree ziemniaczano – selerowe

  • ok 4 – 5 ziemniaków
  • nieduży seler
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub gałka muszkatołowa – każdy z tych składników nadaje zupełnie inny posmak.
Ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Dodajemy masło, śmietanę i ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy do smaku.
Danie jest bardzo szybkie i proste 🙂
Smacznego.

POLECANE WPISY