185Składniki na obiad dla 2 dorosłych i dziecka 🙂
Dziś pysznie, z odrobiną orientu, czyli Łosoś w marynacie. Łosoś to ryba, którą lubią zarówno dzieci, jak i my – dorośli. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni Lidla.
W sumie udało mi się tam znaleźć już kilka ciekawych przepisów i nie zawsze korzystając tylko
z produktów lidla. Prezentuję go Wam razem z puree z selerem, które uwielbiam. Taka forma ziemniaków sprawdzi się także z dorszem.
Łosoś w marynacie sojowo – imbirowej
Składniki na obiad dla 2 dorosłych i dziecka 🙂
Łosoś:
- 2 filety z łososia
- 3 łyżki sosu sojowego (wybrałam z mniejszą zawartością soli)
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku – startego na grubych oczkach tarki
- 3 cm imbiru, startego na tarce
- 1 łyżka soku z limonki
- pieprz
- sól
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą. Połowę marynaty wykorzystaj do marynowania łososia przez około 30 – 60 minut. Resztę zostaw do pieczenia.
Pod koniec marynowania rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim łososia. Zapiekaj rybę przez ok 3 – 4 minuty. Po tym czasie wylej resztę marynaty (wcześniej trzeba ją odrobinę podgrzać)
na łososia i zapiekaj przez 10 minut.
Pod koniec marynowania rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim łososia. Zapiekaj rybę przez ok 3 – 4 minuty. Po tym czasie wylej resztę marynaty (wcześniej trzeba ją odrobinę podgrzać)
na łososia i zapiekaj przez 10 minut.
Puree ziemniaczano – selerowe
- ok 4 – 5 ziemniaków
- nieduży seler
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz, zioła prowansalskie lub gałka muszkatołowa – każdy z tych składników nadaje zupełnie inny posmak.
Ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Dodajemy masło, śmietanę i ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy do smaku.
Danie jest bardzo szybkie i proste 🙂
Smacznego.