Boże Narodzenie, Kulinarne, Makarony, Obiady

Dorsz w papilotach z makaronem

28 października 2016

Dzisiejsza propozycja to dorsz na idealny obiad z rodziną. Nie tylko w weekend. Ryba w sumie robi się sama, a do przygotowania pozostałych składników dania można zawsze poprosić męża 🙂 Weekendy są idealne na wspólne gotowanie i przygotowywanie dań z dbałością i miłością, którą wyczuwa się podczas wspólnie przygotowywanych rodzinnych posiłków.

Warto pamiętać, aby ryba była spożywane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci, gdyż to ważny składnik zróżnicowanej diety rodziny.  Potwierdzeniem, że domownicy wyczuli moją dbałość i miłość w otrzymanym daniu był fakt, że danie zniknęło bardzo szybko z dziecięcych talerzy i prosili o dokładkę. 

Dorsz w papilotach

 

  • 2 płaty fileta z dorsza bez skóry
  • cytryna
  • świeże zioła: szałwia, tymianek i mięta
  • sól/pieprz do smaku
  • 1 por – tylko jasna część pokrojona
  • 1 pietruszka starta na grubych oczkach na tarce
  • ½ cytryny
  • masło do smażenia
  • 2 gałązki mięty
  • 2 – 3 gałązki szałwii
  • suszone płatki nagietka
  • makaron (lub czerwony ryż)

dorsz w papilotach z porem

1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją producenta.

2. Wypłucz i osusz rybę.

3. Oprósz rybę solą i pieprzem i do każdego kawałka włóż zioła i po plastrze cytryny.
Zawiń w papier do pieczenia, w tzw. papiloty i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 – 200 stopni C. Piecz przez 15 – 20 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby.

4. Por pokrój i razem ze startą pietruszką uduś na na maśle.

5. Dodaj pokrojone zioła i sok z cytryny i duś jeszcze około 5 minut. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

6. Nałóż makaron na talerze. Dołóż uduszony por w ziołach i na wierzch wyłóż rybę. Posyp suszonym nagietkiem.

Smacznego 🙂

Dorsz ryba dla dzieci

 

ryba na obiad

 

Uwielbiamy makaron i często gości na naszym stole. Rodzinnie świętujemy także coroczny światowy dzień makaronu. 

print

POLECANE WPISY