Zapraszam Was na pyszne gofry pełnoziarniste. Dziś przepis na dobre ciasto na gofry pełnoziarniste. Dla niektórych gofry to wspomnienie dzieciństwa, a dla mnie to sentymentalne wspominanie czasów studiów. Dokładniej mieszkania w akademiku. Przyjaciółka miała gofrownicę, co nie było takie proste i oczywiste wówczas i zajadałyśmy się pysznymi goframi z dżem, cukrem lub zwyczajnie suche.
Niestety nie udało mi się odnaleźć naszego akademikowego przepisu na gofry. Dzisiejszy przepis mam od mojej mamy, trochę go zmieniłam wykorzystując mąkę pełnoziarnistą.
Do gofrów podałam frużelinę wiśniową.
Dobre ciasto na gofry pełnoziarniste
- 200 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 150 g stopionego masła
- 90 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub 1 łyżka esencji waniliowej
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawaj mąką z proszkiem na przemian z mlekiem zmieszanym z masłem.
Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak powstałe dobre ciasto na gofry pełnoziarniste wykładaj do gofrownicy.
Smacznego 🙂