Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Mazurek kajmakowy

30 marca 2018
mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to wielkanocna klasyka. Dla mnie to jeden z tych przepisów na mazurek, gdzie trudno coś zepsuć.
Możesz przygotować samodzielnie domową masę kajmakową, albo skorzystać z gotowca. U mnie w tym roku wygrała gotowa masa kajmakowa.

Spód mazurka zrobiłam wieczorem, a resztę następnego dnia. To bardzo ekspresowy mazurek kajmakowy 🙂

Wielokrotnie słyszałam, że ten przysmak pochodzi  z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘. Tak nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu.
Wielkanocny mazurek jest robiony zazwyczaj z kruchego ciasta, ale to nie konieczność. Mazurek powinnien jednak zawierać dużo bakalii.

Mazurek kajmakowy na kruchym cieście

mazurek kajmakowy

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Wypełnienie i dekoracja:

  • gotowy kajmak  w puszce
  • orzeszki pini lub zblanszowane migdały
  • jajka czekoladowe do dekoracji
  1. Wszystkie składniki na spód mazurka umieść w misie robota i wyrobić.
  2. Uformuj z ciasta kulkę i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Rozwałkuj na grubość około 3 – 4 mm i wyłóż blachę.
    Najlepsza będzie blacha z wyjmowanym spodem.
  4. Ciasto ponownie wstaw na schłodzenie do lodówki na około godzinę.
  5. Przed samym pieczeniem nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem.
  6. Piecz około 30 minut w temperaturze 180ºC, do wypieczenia i zarumienienia.
  7. Wyjmij z pieca i wystudź na kratce.
  8. Kiedy ciasto będzie schłodzone wyłóż masę kajmakową na spodzie. U mnie zabieram się za to następnego dnia.
  9. Udekoruj tym czym lubisz. Zazwyczaj wybierałam blanszowane migdały. W tym roku dla odmiany mamy orzeszki pini.
    Doskonale spradzą się także bakalie, ciasteczka czy czekoladowe jajka wielkanocne.

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Sprawdźcie koniecznie także inne nasze wielkanocne pewniaki 🙂

 

Szybki i prosty mazurek z orzechami

Biała kiełbasa w białym winie na Wielkanoc

Wielkanocna baba drożdżowa

 

 

 

print

POLECANE WPISY