Mazurek kajmakowy to wielkanocna klasyka. Dla mnie to jeden z tych przepisów na mazurek, gdzie trudno coś zepsuć.
Możesz przygotować samodzielnie domową masę kajmakową, albo skorzystać z gotowca. U mnie w tym roku wygrała gotowa masa kajmakowa.
Spód mazurka zrobiłam wieczorem, a resztę następnego dnia. To bardzo ekspresowy mazurek kajmakowy 🙂
Wielokrotnie słyszałam, że ten przysmak pochodzi z Mazowsza, jako że jego nazwa pochodzi od słowa Mazur ‘. Tak nazywano kiedyś mieszkańców tego regionu.
Wielkanocny mazurek jest robiony zazwyczaj z kruchego ciasta, ale to nie konieczność. Mazurek powinnien jednak zawierać dużo bakalii.
Mazurek kajmakowy na kruchym cieście
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- 1/2 łyżki kwaśnej śmietany – 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Wypełnienie i dekoracja:
- gotowy kajmak w puszce
- orzeszki pini lub zblanszowane migdały
- jajka czekoladowe do dekoracji
- Wszystkie składniki na spód mazurka umieść w misie robota i wyrobić.
- Uformuj z ciasta kulkę i włóż na godzinę do lodówki.
- Rozwałkuj na grubość około 3 – 4 mm i wyłóż blachę.
Najlepsza będzie blacha z wyjmowanym spodem. - Ciasto ponownie wstaw na schłodzenie do lodówki na około godzinę.
- Przed samym pieczeniem nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 180ºC, do wypieczenia i zarumienienia.
- Wyjmij z pieca i wystudź na kratce.
- Kiedy ciasto będzie schłodzone wyłóż masę kajmakową na spodzie. U mnie zabieram się za to następnego dnia.
- Udekoruj tym czym lubisz. Zazwyczaj wybierałam blanszowane migdały. W tym roku dla odmiany mamy orzeszki pini.
Doskonale spradzą się także bakalie, ciasteczka czy czekoladowe jajka wielkanocne.
Sprawdźcie koniecznie także inne nasze wielkanocne pewniaki 🙂


https://www.matczynefanaberie.pl/wp-content/uploads/2019/04/najlepszy-mazurek-na-wielkanoc.jpg
1 komentarz
Pieknie wygląda 🙂 Wiiesz, że ja nie przepadam za kruchym ciastem? Może między innymi dlatego nie robiłam jeszcze mazurka….