Odkąd pokochaliśmy szparagi nie wyobrażam sobie sezonu bez tarty ze szparagami i łososiem lub suszonymi pomidorami. Tarta ze szparagami i łososiem to dobry pomysł na obiad, kolację czy lunch do pracy. Idealnie sprawdza się także podczas pikników czy przyjęć rodzinnych.
Tarta, która kiedyś była dla mnie synonimem czegoś do kawy jest idealnym rozwiązaniem na leniwy obiad dla całej rodziny. To dobry posiłek nawet dla małych dzieci.
Tarta ze szparagami i łososiem
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka wody
Składniki na farsz
- 200 g łososia
- 6 – 10 szparagów
- 2 duże pomidorki pokrojone w ćwiartki lub pomidorki koktajlowe około 10 sztuk
- 4 jajka
- 150 g śmietany 18%
- Kulka mozzarelli postrzępiona na drobne kawałki
- 2 łyżki startego parmezanu – opcjonalnie
- Zioła suszone. U nas suszony pomidor z suszonymi oliwkami oraz bazylią. Pieprz do smaku
1. Przygotuj formę na tarte o średnicy 25 – 26 cm. Wysmaruj ją masłem.
2. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz jajko.
Zagarniaj palcami mąkę do środka, rozcieraj ją palcami z masłem, aż do powstania drobnej kruszonki. Do tak przygotowanego ciasta wlej 1 łyżkę wody i szybko połącz składniki w gładką kulę.
Jeśli korzystasz z robota planetarnego działasz podobnie. Gdy maszyna wymiesza składniki na kruszonkę dodaj wodę
3. Rozwałkuj ciasto na placek trochę większy niż średnica formy. Zawiń na wałek i tak przenieś na formę do pieczenia. Możesz też wygnieść ciasto w formie palcami. Ważne, aby ciastem wyłożyć dno i boki formy. Podziurkuj widelcem ciasto i wstaw do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do temperatury 185 – 190 stopni C.
4. Wyłóż folię aluminiową na ciasto. Wysyp ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Zdejmij folię z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut. Jak uzyska lekko złotawy kolor wyjmij z piekarnika i ostudź.
5. Opłucz i osusz filet z łososia. Oprósz solą dodaj szałwię i upiecz. Można też ugotować na parze lub skorzystać z grilla.
6. Zbełtaj jajka wraz ze śmietaną i przyprawami. Dodaj mozzarellę i wymieszać.
7. Wlej tę masę na wystudzone ciasto.
8. Wyłóż łososia podzielonego na mniejsze kawałki, szparagi oraz pomidory. Można dodatkowo posypać startym parmezanem.
9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, program góra i dół. Piecz przez 30 minut, aby wierzch się zrumienił i lekko stężał.
Dodaj kilka listków bazylii i smacznego 🙂
7 komentarzy
Szparagi…po cichu przyznam się że jeszcze nie miałam okazji ich spróbować😉coś czuję że pora to zmienić😁dzięki za przepis
Szparagi teraz królują, a u mnie na stole się jeszcze nie pojawiły. Tarta to dobry pomysł.
Jeny, ale pyszności. Szparagi mozna teraz bez problemu dostać wiec muszę spróbować coś z nich wyczarować.
Nigdy nie robię tart, a to takie pyszne i proste!
Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie szparagi. Nigdy ich nie jadłam i nie przyrządzałam, ale namówiłaś mnie! I łososia też lubię, zapisałam sobie już przepis 🙂
Tyle razy sie zabieram za tartę a potem albo jajecznica wychodzi albo placek.
Ależ to apetycznie wygląda, chętnie bym się skusił. Będę musiał spróbować w swojej kuchni 🙂 Pozdrawiam