Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne

Tarta z kremem migdałowym z orzechami laskowymi, czekoladą i żurawiną

19 grudnia 2018

Tarta z kremem migdałowym z orzechami, czekoladą i żurawiną to tegoroczna nowość na naszym świątecznym stole wprost od Jamiego Oliviera. Tarta pełna pysznych bakalii.
Przepis znajdziecie w książce Świąteczne przepisy. Ta propozycja to idealne połączeni ulubionych bakalii, orzechów ze smakiem czekolady.

W wersji mniej świątecznej można żurawinę zastąpić czarną porzeczką bądż malinami. Idealnie sprawdzi się także jako letnia tarta. 

Tarta z kremem migdałowym nie jest super szybkim ciastem, ale warto poświęcić 2,5 godziny, aby usiąść później z pyszną kawą i dobrym ciachem.

Tarta z kremem migdałowym
z orzechami laskowymi,
czekoladą i żurawiną

tarta z kremem migdałowym

Składniki na ciasto

  • 150 g zimnego masła + łyżka do posmarowania formy
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 – 100 g drobnego cukru trzcinowego 
  • 1 jajko
  • 30 g kakao

Sos do tarty z żurawiny

  • 300 g suszonej żurawiny
  • sok z 4 pomarańczy

Krem migdałowy do tarty

  • 100 g obranych orzechów laskowych i zmielonych/zblendowanych migdałów
  • 100 g obranych i zmielonych/zblendowanych migdałów
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej

Posypka do tarty migdałowej 

  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 100 g obranych orzechów laskowych
tarta z migdałami, żurawiną i czekoladą
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i przygotuj formę do tarty o średnicy 28 cm.
  2. Połącz składniki na ciasto zagnieć lub zmiksuj na jednolitą masę i włóż do lodówki na 30 minut. 
  3. Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na opruszonym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Wyłóż ciastem formę, ponakłuwaj spód widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. 
  4. Przykryj ciasto w formie papierem do pieczenia i napełnij kulkami ceramicznymi lub ryżem, grochem. 
  5. Wstaw obciążone ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier i wstaw do piekarnika na 7 minut. 
  6. Wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia. 

Przygotowanie sosu żurawinowego: 

  1. Żurawinę zalej sokiem z pomarańczy, tak aby sok przykrył żurawinę i gotuj na małym ogniu.  
  2. Jeśli soku będzie zbyt mało dolej trochę gorącej wody. 
  3. Gotuj żurawinę aż powstanie gęsty dżem, około 15 – 20 minut.
  4. Możesz zmiksować dżem, aby uzyskać gładszą masę. 
  5. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu migdałowego 

  1. Utrzyj jajka z cukrem.
  2. Dodaj pozostałe składniki i miksuj do połączenia składników. 

Tarta z kremem migdałowym – złożenie

  1. Kiedy ciasto wystygnie, posmaruj spód sosem żurawinowym. Następnie równomiernie na sosie rozsmaruj krem migdałowy. 
  2. Połamaną czekoladę powtykaj w krem, tak aby była prawie niewidoczna. 
  3. Rozgnieć orzechy i 3/4 rozsyp na kremie. 
  4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut, aż się zarómieni z wierzchu i będzie upieczone w środku, a krem lekko stężeje. 
  5. Po upieczeniu posyp resztą orzechów. 
tarta z kremem migdałowym, orzechami i żurawiną Bakalland
tarta z kremem migdałowym, orzechami i żurawiną
tarta z kremem migdałowym, orzechami i żurawiną
print

POLECANE WPISY