Tarta z kremem migdałowym z orzechami, czekoladą i żurawiną to tegoroczna nowość na naszym świątecznym stole wprost od Jamiego Oliviera. Tarta pełna pysznych bakalii.
Przepis znajdziecie w książce Świąteczne przepisy. Ta propozycja to idealne połączeni ulubionych bakalii, orzechów ze smakiem czekolady.
W wersji mniej świątecznej można żurawinę zastąpić czarną porzeczką bądż malinami. Idealnie sprawdzi się także jako letnia tarta.
Tarta z kremem migdałowym nie jest super szybkim ciastem, ale warto poświęcić 2,5 godziny, aby usiąść później z pyszną kawą i dobrym ciachem.
Tarta z kremem migdałowym
z orzechami laskowymi,
czekoladą i żurawiną
Składniki na ciasto
- 150 g zimnego masła + łyżka do posmarowania formy
- 250 g mąki pszennej
- 80 – 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 30 g kakao
Sos do tarty z żurawiny
- 300 g suszonej żurawiny
- sok z 4 pomarańczy
Krem migdałowy do tarty
- 100 g obranych orzechów laskowych i zmielonych/zblendowanych migdałów
- 100 g obranych i zmielonych/zblendowanych migdałów
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 60 g mąki pszennej
Posypka do tarty migdałowej
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady
- 100 g obranych orzechów laskowych
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C i przygotuj formę do tarty o średnicy 28 cm.
- Połącz składniki na ciasto zagnieć lub zmiksuj na jednolitą masę i włóż do lodówki na 30 minut.
- Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na opruszonym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Wyłóż ciastem formę, ponakłuwaj spód widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Przykryj ciasto w formie papierem do pieczenia i napełnij kulkami ceramicznymi lub ryżem, grochem.
- Wstaw obciążone ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier i wstaw do piekarnika na 7 minut.
- Wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia.
Przygotowanie sosu żurawinowego:
- Żurawinę zalej sokiem z pomarańczy, tak aby sok przykrył żurawinę i gotuj na małym ogniu.
- Jeśli soku będzie zbyt mało dolej trochę gorącej wody.
- Gotuj żurawinę aż powstanie gęsty dżem, około 15 – 20 minut.
- Możesz zmiksować dżem, aby uzyskać gładszą masę.
- Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu migdałowego
- Utrzyj jajka z cukrem.
- Dodaj pozostałe składniki i miksuj do połączenia składników.
Tarta z kremem migdałowym – złożenie
- Kiedy ciasto wystygnie, posmaruj spód sosem żurawinowym. Następnie równomiernie na sosie rozsmaruj krem migdałowy.
- Połamaną czekoladę powtykaj w krem, tak aby była prawie niewidoczna.
- Rozgnieć orzechy i 3/4 rozsyp na kremie.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut, aż się zarómieni z wierzchu i będzie upieczone w środku, a krem lekko stężeje.
- Po upieczeniu posyp resztą orzechów.