Home RodzicielstwoDziecko Owocowa przekąska Bakalland – konkurs

Owocowa przekąska Bakalland – konkurs

by Matczyne Fanaberie

O bakaliach pisałam ostatnio wiele razy. Przeglądając ostatnie wpisy zauważyłam, że w wielu z nich są bakalie.
Czasami nawet już tego nie zauważam. To taki naturalny składnik w mojej kuchni jak woda czy mleko, zawsze dostępny.

Nawet nie umiem ich schować przed domownikami 🙂 Ostatnio Pierworodna zjadłaby całą paczkę żurawiny, zabrałam jej, nie zdążyłam się odwrócić, a ona z rozbrajającą miną stwierdziła „Sprytna Marysia znalazła rodzynki.”
Uwielbia słodkie owocowe przekąski.

Może tak jak ja i moja rodzina nie wyobrażasz sobie dnia bez rodzynek czy żurawiny.
Możliwe, że słone orzeszki już zastąpiłeś migdałami, a suszoną morelę i daktyle podjadasz na spacerze, przed telewizorem
i zawsze masz coś zdrowego do pochrupania w torebce. Może bakalie kojarzą się Tobie z domem rodzinnym i Świętami,
a może codzienne śniadanie to porcja suszonych owoców z kaszką.
Jeśli bakalie to dla Ciebie nieznane lądy masz okazję to zmienić 🙂

Dziś chciałabym Cię zaprosić do udziału w konkursie z bakaliami w roli głównej.
Zasady udziału w konkursie:
1. Polub fanpage MatczyneFanaberie

2. Odpowiedz na pytania w komentarzu pod tym artykułem:

– Które morele mają więcej magnezu w 100 g suszone czy świeże?
– Podaj 3 przepisy z bloga, które zawierają bakalie
– Jaką bakaliową przekąskę przygotowałbyś na przyjęcie dla dzieci?

Czas trwania konkursu: 26.02 – 15.03 do końca dnia.

Spośród wszystkich odpowiedzi wybiorę poprawne i najbardziej kreatywne.
Dla 5 Laureatów mam wspaniałe nagrody w formie zestawów bakalii firmy Bakalland.
Wyniki konkursu zostaną opublikowane do 20 marca br.

Zapraszam do zabawy!

rodzynki bursztynowe
P.s.
Podczas weekendowych zakupów znalazłam coś co skradło serce matki. Słodka owocowa przekąska.
Idealne na spacery z dzieckiem, do piaskownicy.
„Owocowa przekąska” Bakalland to morele, figi, daktyle i śliwki. Każdy owoc pakowany osobno.
Teraz już nie straszne mi opiaszczone łapki Pierworodnej zakradające się do torebki z owocami na spacerze 🙂 Dla mnie to hit.

You may also like

38 komentarzy

Nastka 27 lutego 2015 - 21:35

Jestem fanką suszonych owoców i chętnie korzystam z każdego przepisu, w którego składzie znajdują się te pyszności:) Suszone morele zawierają dużo więcej magnezu niż świeże owoce, np. 100 g moreli suszonych dostarcza 60 mg magnezu 80 mg wapnia, podczas gdy morele świeże – zaledwie 9 mg magnezu i 16 mg wapnia. Jednakże uważajmy aby nie jeść suszonych owoców w przesadnych ilościach, ponieważ są kaloryczne:) Wiele wspaniałych przepisów z suszonymi owocami odnalazłam na blogu, jednak wybrałam 3 moje ulubione: cynamonowe ślimaczki z rodzynkami, serek żurawinowy i morelowy oraz orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą. Wszystkie wypróbowałam i bardzo polecam! A oto moja propozycja na wykorzystanie suszonych owoców w szybkiej i zdrowej przekąsce dla dzieci (zaczerpnięte z http://7godzinsnu.blogspot.com): Składniki : – 150 g płatków owsianych – ok 120 gram różnych bakalii (ja użyłam suszonych moreli, suszonych śliwek i rodzynek) – orzechy ziemne – łuskany słonecznik – duża łyżka miodu – ok 100 ml mleka Przygotowanie: Na patelnię wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i wrzucamy płatki. Do blendera wrzucamy orzechy, blendujemy na średnią grubość. Do ciepłego mleka i płatków dodajemy łyżkę miodu, orzechy i bakalie, wszystko dokładnie mieszamy aż masa stanie się gęsta. Wylewamy na blaszkę, mokrą dłonią dokładnie dociskamy ciasto do ścianek i podłoża blaszki. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 130 stopni na ok 50-60 minut.

Odpowiedź
PAWEŁ ANDRYANCZYK 27 lutego 2015 - 21:35

Wartości odżywcze świeżych daktyli (w 100 g). … Magnez – 43/54 mg … Suszone daktyle mają podobne wartości odżywcze. … które zawierają więcej (choć nieznacznie, bo 8,7 g/100 g) błonnika pokarmowego niż świeże owoce, Śledzie… bakaliowe – z suszonymi śliwkami, rodzynkami z delikatnym akcentem tymiankowym,4-5 filetów matiasów – około 30-40 dag 3 średniej wielkości cebule 10-12 suszonych śliwek dwie czubate łyżki rodzynek – najlepiej królewskich 0,75 szklanki oliwy (można zastąpić olejem) spora szczypta czerwonej, ostrej papryki w proszku spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu niezbyt duża szczypta suszonego tymianku Filety zalewam zimną wodą i moczę je przez kilka godzin (od 2 do 5 – w zależności od stopnia ich słoności). Śledzie odsączam z wody, suszę papierowym ręcznikiem i kroję na ukośne kawałki. Śliwki i rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na 2 minuty, następnie wodę odlewam i suszę owoce na sitku. Cebule obieram i kroję raczej na grube plastry. Do oliwy dodaję przyprawy i mieszam. W słoiku układam na przemian warstwę śledzi, mieszaninę śliwek i rodzynek i cebule. Ostania warstwa to śliwki z rodzynkami. Całość zalewam oliwą i odstawiam na co najmniej kilkanaście godzin do lodówki by się „przegryzło”. Smakuje wybornie z chlebem razowym. Potrawa powinna być podawana bezpośrednio z lodówki – bowiem smaczna jest mocno, kiedy zimna. Zapach bakalii i Cukru waniliowego WINIARY już sprawia, że wszyscy domownicy czekają na deser. Keks królewski posiada jednak składnik, który sprawia, że staje się on wyjątkowy. Składnikiem tym jest odrobina Madery – aromatycznego wina. To doskonałe ciasto zarówno jako codzienny deser, jak i wystawne, rodzinne kolacje. Każdy doceni pomysłowość i wspaniały aromat królewskiego specjału. Smacznego! Sposób przygotowania keks królewski Masło, cukier, cukier wanilinowy utrzyj na puszystą masę, ucierając dodawaj po 1 jajku. Do ubitej masy dodaj maderę. Mąkę przesiej, połącz z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i bakaliami. Połącz wszystkie składniki z masą maślaną i napełnij posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę. Piecz w piekarniku około 50 minut, w temperaturze 190°C. Przepis na Batoniki bakaliowe czas: ok. 30 minut z pieczeniem liczba porcji: 10 batoników Składniki ok. 60 g orzechów ok. 80 g suszonych owoców ok. 120 g kulek czekoladowych ok. 40 g otrębów (w sumie wszystkich suchych składników ok. 300 g) 2 jajka dla dzieczi najlepiej suszone .

Odpowiedź
david 27 lutego 2015 - 21:36

To zaskakujące, lecz więcej magnezu mają morele suszone, gdyż 100 g moreli suszonych dostarcza 60 mg magnezu, podczas gdy morele świeże – zaledwie 9 mg magnezu. Przepisy z bloga: 1. ORKISZOWE CIASTKA Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ 2. CZEKOLADA Z BAKALIAMI 3. Zdrowe śniadanie? Ależ proszę 🙂 Przekąskę którą bym przygotował, to ciasteczka owsiane z bakaliami. Jest to przekąska, którą szybko można zrobić w każdy dzień, a dodatkowo produkty na nią na pewno w każdym domu znajdują się! Dodatkowo szybkie w przygotowaniu są, gdyż wystarczy 15min i w 100% nasze ciasteczka gotowe są.

Odpowiedź
Aneta 27 lutego 2015 - 21:36

– Które morele mają więcej magnezu w 100 g suszone czy świeże? SUSZONE – Podaj 3 przepisy z bloga, które zawierają bakalie 1.Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą 2. DAKTYLOWE SMAROWIDŁO KUKBUK 3. CZEKOLADA Z BAKALIAMI – Jaką bakaliową przekąskę przygotowałbyś na przyjęcie dla dzieci? Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą !

Odpowiedź
Olga 27 lutego 2015 - 21:36

1.Bakalie suszone. 2.Daktylowe smarowidło, Serek kanapkowy o smaku żurawiny i brzoskwini, Brukselka z suszoną śliwką. 3.Pierożki z suszonymi śliwkami, żurawiną i daktylami Składniki: 3 szklanki mąki, 2 szklanki śmietany, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Farsz: 15 dag suszonych śliwek, 10 dag suszonej żurawiny i 10 dag suszonych daktyli. Wykonanie: Suszone owoce namoczyć w mocnej herbacie. Póżniej, bardzo dorbno pokroić.Śmietanę zmiksować z jajkiem i z cukrem. Mąkę przesiać i dodać do niej, proszek do pieczenia. W ące zrobić ołek, wlać masę śmietanową i wyrobić z tego ciasto. Wykroić z niego kwadraty i nadziewać farszem. Wstawić do piekatnika na 15 minut w 180st.C. Po upieczeniu, oprószyć cukrem pudrem.

Odpowiedź
Ewa 27 lutego 2015 - 21:38

1.Suszone owocki zdrowsze są o wiele, a magnezu więcej mają oczywiście suszone morele. 2.Pyszne przepisy na blogu znajdziemy, a szczególnie bakaliom się nie oprzemy np. serek żurawinowy, bądź może być też morelowy.Do przepisików z moreleczkami zaliczymy cynamonowe ślimaczki z rodzynkami.Morelki też spotkamy w kieszonkach filio z brukselką i suszoną śliwką. 3.Na dziecięcą imprezę, gdy przękąski moja córa strzeże, upiekła bym orkiszowe ciasteczka, w dodatku z żurawiną i czkoladką.

Odpowiedź
Karolina Łajdecka 28 lutego 2015 - 21:39

Dzień dobry 😉 Również uwielbiam suszone owoce 😉 1. Oczywiście wicej magnezu zawierają suszone morele. 2. Przepisy z suszonymi owocami z Pani bloga to: cynamonowe ślimaczki z rodzynkami, mini quiche z tuńczykiem, gruszką i żurawiną, orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą. 3. Przepis na pralinki amarantusowe: Składniki (na 30 sztuk- 10 porcji) – 35 g amarantusa ekspanowanego, – 15 daktyli szuszonych (ok. 75g), – łyżeczka kakao (ok. 5g), – 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 2. Dakyle miksujemy. 3. Orzechy prażymy i rozdrabniamy. 4. Mieszamy daktyle z amarantusem, orzechami i kakao. 5. Formujemy kuleczki i umieszczamy w papilotkach. Smacznego 😉

Odpowiedź
Joanna 28 lutego 2015 - 21:39

Odpowiedzi na pytania: Nr 1 – Suszone morele mają więcej magnezu niż świeże. Nr 2 – Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, serek żurawinowy i morelowy, cynamonowe ślimaczki z rodzynkami. Nr 3 -Upiekłabym batoniki musli: Składniki: -2 szklanki płatków owsianych -1/4 szklanki nasion słonecznika -1/4 pestek dyni -1 łyżka cynamonu -100 g zmielonych orzechów -12 miękkich daktyli -12 suszonych śliwek -100 g żurawiny -100 g rodzynek -0,5 szklanki wody Wykonanie: 1. Daktyle, śliwki i 0,5 szkl wody zmiksować w blenderze na krem. 2. Przełożyć krem do miski a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. 3. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. 4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 0 min. 5. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia a następnie podziel na kawałki.

Odpowiedź
Patka 1 marca 2015 - 21:40

1. Więcej magnezu w 100g zawierają suszone morele – jest to 60 mg, podczas gdy w tej samej ilości świeżych moreli jest to 9 mg magnezu. 2. -MINI QUICHE Z TUŃCZYKIEM, GRUSZKĄ I ŻURAWINĄ, -KIESZONKI FILO Z BRUKSELKĄ I SUSZONĄ ŚLIWKĄ, -MALINOWO – PISTACJOWE BROWNIE – KUKBUK. 3. Na przyjęcie dla dzieci zdecydowanie wybrałabym ,, Ciastka owsiano – bakaliowe, bez mąki, cukru i tłuszczu.” A oto przepis na te zdrowe, pyszne cudeńka 🙂 : SKŁADNIKI: 200 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały), 100 g suszonej żurawiny, 100 g mieszanych nasion(słonecznik, dynia, sezam), 100 g płatków owsianych, 2 białka, 4 łyżki miodu (ok.40g). Orzechy lekko posiekaj. W misce wymieszaj orzechy, żurawinę, nasiona, płatki owsiane i miód. Białka lekko roztrzep widelcem i dodaj do mieszanki bakaliowej. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj płaskie porcje bakalii. (Mieszanka jest dość luźna – tak ma być :)) Ciastka wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut – piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przepis jest łatwy szybki i przyjemny. Specjalnie dla dzieci można polać wystudzone ciasteczka roztopioną czekoladą 😉 .

Odpowiedź
Szefowa kuchni 1 marca 2015 - 21:40

1. Więcej magnezu w 100g zawierają suszone morele. Podczas procesu suszenia wartości odżywczych nie ubywa. 🙂 2. Serek morelowy, rogaliki z suszonymi owocami, śniadaniowe babeczki 3. Zrobiłabym zdrowe pralinki kokosowo-morelowo-śliwkowe z kaszy jaglanej. 🙂 Kaszę jaglaną należy ugotować z dodatkiem wiórków kokosowych, mleka i cukru trzcinowego i wystudzić. Suszone śliwki i morele drobno posiekać. Kaszę i suszone owoce mieszamy, formujemy kuilki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w wiórkach i chłodzimy minimum 2 godziny. Polecam!

Odpowiedź
Isa 2 marca 2015 - 21:41

1. Więcej magnezu mają suszone morele. 2. Przepisy z bloga: Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, Serek żurawinowy i morelowy, Daktylowe smarowidło KUKBUK 3. Przepis na bakaliową przekąskę dla dzieci: Galaretkowa pianka z niespodzianką Składniki: a) Puszka skondensowanego mleczka niesłodzonego b) 2 opakowania galaretki truskawkowej c) paczka rodzynków d) pomarańczowa skórka e) czekoladowa posypka Sposób przygotowania: 2 opakowania galaretki rozpuścić w 0,5 litra wody, mleczko skondensowane niesłodzone ubijamy na pianę, kiedy galaretka wystygnie i będzie lekko tężejąca trzeba ją szybko dodać do ubitej piany, połączyć miksując. Następnie trochę „galaretkowej pianki” wlewamy do małych salaterek, następnie posypujemy rodzynkami, wlewamy kolejną porcję „galaretkowej pianki” posypujemy skórką pomarańczową i przykrywamy jeszcze jedną porcją „galaretkowej pianki”. Zostawiamy do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypujemy deser mleczną posypką.

Odpowiedź
Paulina 2 marca 2015 - 21:41

1. Węcej magnezu mają suszone morele. 2. Rogaliki z suszonymi owocami, Daktylowe smarowidło KUKBUK, Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami. 3. na przyjęcie dla dzieci przygotowałabym Kule mocy 🙂 tzn kule składające się z domowego masła orzechowego, pokrojonych bakalii, płatków owsianych, amarantusa i kawałkami czekolady. Wszystkie składniki połączyć w misce, masło orzechowe będzie służyło jako „klej” i z tego uformować kulki na jeden gryz. Wstawić do lodówki i podawać dzieciom jako szybka i zdrowa przekąska.

Odpowiedź
kasia2006222 2 marca 2015 - 21:42

1. Więcej magnezu mają morele suszone. 2. Przepisy z bakaliami: Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, Śniadaniowe babeczki, Rogaliki z suszonymi owocami. 3. Mój ulubiony przepis na bakaliową przekąskę dla dzieci to pełne witamin, składników mineralnych i zdrowych tłuszczy sezamki amarantusowe z bakaliami. Składniki: szklanka sezamu, szklanka amarantusa, szklanka mąki razowej, 5 łyżek miodu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g różnych bakalii (migdały, słonecznik, pestki dyni, żurawina lub inne ulubione), 10 suszonych śliwek, 2 białka jaj. Przygotowanie: Bakalie i śliwki rozdrabniam. Wszystkie składniki mieszam ze sobą i wylewam masę do formy. Uklepuję łyżką. Piekę 25 minut w temperaturze 160 stopni. Po wystudzeniu kroję nadając im dowolne kształty (mój preferowany to kształt batoników). Jak widać łatwo, szybko i zdrowo, co wcale nie znaczy niesmacznie!

Odpowiedź
Elzbieta Moroz 2 marca 2015 - 21:42

1. Oczywiście suszone! 2.-Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą -Serek żurawinowy i morelowy -rogaliki z suszonymi owocami 3. Bakaliowe ciasteczka z czekoladą: Składniki: 2 łyżki oleju ( może być kokosowy) 1 łyżka cukru 2 łyżki miodu 4 łyżki mleczka kokosowego 3 łyżki mąki 1 szklanka orzechów włoskich 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych ¼ szklanki suszonej żurawiny 100g mlecznej czekolady W rondelku podgrzać olej z cukrem i miodem, do rozpuszczenia składników, dodajemy mleczko kokosowe i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy mąkę, orzechy, pestki, migdały, żurawinę i mieszamy, żeby wszystko się oblepiło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po łyżce bakalii na kształt ciastek. Pieczemy 10 minut na złoty kolor w temp 180 st. C. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy ciastka od spodu czekoladą. Kładziemy do wyschnięcia do góry nogami. PS. Jestem właśnie na diecie ułożonej przez dietetyka i to właśnie bakalie pod różną postacią zagościły w mojej diecie 🙂

Odpowiedź
kasiagol 3 marca 2015 - 21:43

1. Morele suszone mają więcej magnezu. 2. Przepisy z bloga: Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami, Serek żurawinowy i morelowy 3. Przekąska na przyjęcie dla dzieci: W pucharkach przezroczystych warstwowo układam włoskie orzechy zmielone,pokrojone truskawki, jogurt, rodzynki,pokrojony banan, jogurt, migdały w płatkach a na wierzch łyżka konfitury malinowej! Oczywiście są to małe ilości składników więc dzieciaczki chętnie pałaszują wszystko!

Odpowiedź
Kinga Tomaszewska 3 marca 2015 - 21:44

Witam, oto odpowiedzi na pytania 🙂 1. Suszone morele zawierają więcej magnezu niż świeże w 100g. Idealne dla wszystkich mądralińskich i tych, którzy są ciągle w ruchu – małych i dużych! 2.3 przepisy z bakaliami: Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, Serek żurawinowy i morelowy, cynamonowe ślimaczki z rodzynkami. 3. Idealną przekąską dla dzieci będą domowe odpowiedniki wszystkim znanych ciastek Jeżyków. Przepis jest prosty a zadowolenie maluchów – gwarantowane. Czego potrzebujemy? Dobrej jakości czekoladę mleczną, suszone śliwki, morele i posiekane migdały. Rozpuszczoną czekoladę wystarczy pomieszać z bakaliami i poczekać aż zastygnie i gotowe! Co poza ciastkami uwielbiają dzieci? Koktajle i szejki. Na naszym przyjęciu do picia zaserwowałabym bombę witaminową, wystarczy zblendować suszone morele i banana z jogurtem naturalnym, całość posypać cynamonem. Każdemu uczestnikowi wręczyć w zestawie z kolorową słomką.

Odpowiedź
Bogusia 3 marca 2015 - 21:44

1. Morele suszone. 2. Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, cynamonowe ślimaczki z rodzynkami, kieszonki filo z brukselką i suszoną śliwką. 3. Bakaliowe kuleczki: 100g masła/1 szkl. mleka/ 2 op. cukru waniliowego/ 2 łyżki kakao/ 100g płatków owsianych/ po 50g połamanych płatków migdałowych, wiórków kokosowych, rodzynek, orzechów włoskich, posiekanych daktyli W małym garnku rozpuścić masło, wsypać cukier i wlać mleko. Gdy całość będzie rozpuszczona, dodać kakao, płatki owsiane i bakalie. Wymieszać dokładnie i wystudzić powstałą masę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, potem uformować małe kulki. Można oblać je polewą czekoladową lub obtoczyć we wiórkach bądź kakao. Pyszności 🙂

Odpowiedź
Martyna R. 3 marca 2015 - 21:44

Więcej magnezu mają morele suszone, 100 g moreli suszonych to 60 mg magnezu, morele świeże – 9 mg magnezu. Przepisy z bloga: – orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą- czekolada z bakaliami -serek żurawinowy. Myślę, że idealne byłyby naleśniki z masą czekoladową i bakaliami. Proste i szybkie danie, a dzieci kochają naleśniczki. Lub na okrągłym waflu rozsmarowałabym czekoladę i posypała bakaliami i każdy brzdąc łamałby sobie tyle ile by chciał.

Odpowiedź
KarolinaL 4 marca 2015 - 21:46

1.Więcej magnezu mają suszone morele,choć zawsze myślałam że jest odwrotnie 🙂 2.Ciastka orkiszowe z żurawiną i czekoladą,serek żurawinowy i morelowy(dzięki za przepis),cynamonowe ślimaczki z rodzynkami. 3.A mój przepis na przekąskę dla maluchów jest taki: Słodkie kuleczki waniliowe Składniki: 1 szklanka migdałów pół szklanki nerkowców pół szklanki suszonych moreli,moczonych przez kwadrans w ciepłej wodzie 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta soli mielone migdały,nerkowce lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Orzechy,skórkę z cytryny i sól wrzucam do blendera i miksuję na proszek. Dodaje odcedzone morele,wanilię i miksuję,aż do uzyskania kleistej masy-można dodać 1 łyżkę wody. Z gotowej masy lepię wilgotnymi dłońmi małe kulki,obtaczam je w mielonych orzechach/wiórkach kokosowych. Zależnie od uznania można dowolnie zmieniać kombinacje bakalii i przypraw,np. na daktyle lub orzechy włoskie. Kto co lubi 🙂 Smacznego!

Odpowiedź
Olga2708 4 marca 2015 - 21:46

Kocham morele świeże i suszone, ale suszone mają więcej magnezu.Robiłam dla moich dzieciaczków serek żurawinowy i morelowy,orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą i bakaliowe ciasteczka z czekoladą. Mój przepis na bakaliowy deser to baton wykonany z puszki słodzonego mleka , wiórek kokosowych,musli, suszonych owoców (rodzinki, figi, brzoskwinie, skórki kandyzowanej np pomarańczowa.). Do miski należy wlać puszkę mleka słodzonego i dodać wedle uznania musli, bakalie, wiórki. Konsystencja powinna być w miarę gęsta. Wszystko wylewamy do prodiża na pergamin . Zapiekamy ok.25 min. na złoty kolor. Jemy na ciepło lub po schłodzeniu krojąc na kawałki. Drugi pomysł to szaszłyki bakaliowe- Szybki i prosty do wykonania, szczególnie gdy mamy mało czasu.Kupujemy ozdobne szaszłyki i nadziewamy je dużymi rodzynkami, kawałkami suszonych śliwek, moreli, fig.

Odpowiedź
AniaR 6 marca 2015 - 21:47

Więcej magnezu mają suszone morele. Przepisy z bakaliami to: Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami Serek żurawinowy i morelowy Owsiano daktylowe ciastka bezglutenowe Wierzę, że siła tkwi w prostocie. Na dziecięce przyjęcie przygotowałabym zatem banalnie proste, za to efektowne „mendiants”. Potrzeba tylko 2 składniki: czekolada (najlepiej gorzka, ale skoro czekoladki mają zniknąć w dziecięcych buźkach mozna użyć deserowej, lub pół na pół z mleczną) i ulubione bakalie: orzechy, suszone i kandyzowane owoce, płatki kokosowe. Jak zrobić? Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnek z wrzącą wodą nakładamy miskę tak, aby nie dotykała wody, do miski wrzucamy połamaną czekoladę). Roztopioną czekoladę nabieramy łyżeczką i z wysokości kilku centymetrów wylewamy na papier do pieczenia tak by rozlewająca się czekolada tworzyła krążki. Krążki dekorujemy bakaliami (orzechy dajemy w całości) – tak aby na każdym krążku znalazło się kilka różnych owoców i orzechów -ma być różnorodnie i kolorowo! Zostawiamy do stwardnienia. Dlaczego wybrałam ten deser? Po pierwsze jest łatwy i szybki do przygotowania, także wspólnie z dziećmi, które będą się świetnie bawić w kuchni, ozdabiając czekoladowe talarki bakaliami, po drugie – to zdrowa słodycz, zawiera czekoladę (źródło magnezu) oraz bogate w cenne wartości odżywcze bakalie: suszone owoce i orzechy. Ponadto pięknie się prezentują – gdy je zobaczyłam po raz pierwszy skojarzyły mi się z ozdobnymi, kolorowymi guzikami albo medalikami wisiorków (typowo babskie skojarzenie: z częścią garderoby lub biżuterią :-)). Zapakowane w celofanowe woreczki przewiązane wstążeczką mogą stanowić efektowny, słodki upominek hand-made dla małych gości 🙂 Pozdrawiam Ania (FB polubiony jako Ann Ma Rie)

Odpowiedź
Daria I. 6 marca 2015 - 21:47

Niestety, nie mogę dodać komentarza. Skąd ten błąd?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 6 marca 2015 - 21:47

dodałaś komentarz więc nie wiem o co chodzi?

Odpowiedź
Marlena 6 marca 2015 - 21:47

1. więcej magnezu mają morele suszone 2. Owsiano daktylowe ciastka bezglutenowe Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą cynamonowe ślimaczki z rodzynkami 3. Na przyjęcie dzieci przygotowałabym jako przekąskę ciasteczka owsiane Składniki 500g płatków owsianych 150 g bakalii ( morele i żurawina ) 300 ml wody 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu ½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie : W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel. Następnie posiekaj drobno morele i zmiel żurawinę . Do miski wsyp zmielone płatki owsiane, dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem rozetrzyj palcami. Następnie dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez 10 minut, następnie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż się zarumienią.

Odpowiedź
Paweł 6 marca 2015 - 21:48

więcej magnezu mają morele suszone cynamonowe ślimaczki z rodzynkami Owsiano daktylowe ciastka bezglutenowe Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą Batoniki owsiane Składniki 100 g płatków owsianych 100 g otrębów owsianych Pestki z dyni Pestki słonecznika Siemię lniane Bakalie ( suszone śliwki , żurawina i daktyle ) Migdały 8 łyżek miodu Cytryna Na suchej patelni prażymy po kolei: płatki owsiane, otręby, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i przekładamy do miski. Następnie kroimy bakalie i orzechy po czym dodajemy do suchych składników. Ilość bakalii według uznania, u mnie mniej więcej garść krojonych daktyli i śliwek plus końcówka żurawiny. Całość zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy oraz dodajemy startą skórkę z połowy cytryny. Na patelnię przekładamy 8 łyżek miodu i podgrzewamy do momentu, aż pojawią się bąbelki. Miód łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy. Otrzymaną masę przełożyłam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, formując jednocześnie placek preferowanej grubości. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º i zapiekamy ok. 20 minut. Placek pozostawiamy do ostygnięcia.

Odpowiedź
Daria I. 6 marca 2015 - 21:48

Czy jest jakiś limit znaków?

Odpowiedź
Matczyne Fanaberie 6 marca 2015 - 21:48

przyznam szczerze, że nie mam 100% pewności, ale raczej nie. Jaki komunikat się Pani pojawia?

Odpowiedź
Daria I. 7 marca 2015 - 21:50

1) Najwięcej magnezu mają morele suszone. 2) Z bloga wybrałam przepisy: kieszonki z filo z brukselką i śliwką (przekonuje mnie użycie bakalii w daniach nie-słodkich) , serek żurawinowo-morelowy (dobry dla dzieci) cynamonowe ślimaczki z rodzynkami (uwielbiam cynamonowe ślimaki, czy kruche, czy drożdżowe!) 3) Dla dzieci zrobiłabym batony z bakaliami. Robię najczęściej z tego przepisu: 200 g płatków owsianych (nie błyskawiczne) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 75 g wiórków kokosowych 100 g suszonej żurawiny 120 g rodzynek Suche składniki wsypać do miski i mieszamy z mlekiem. Przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na ok. 50 minut wkładamy do piekarnika na 130C.Po ostygnięciu pociąć na mniejsze prostokąty. Czasami zamieniam część bakalii na pestki dyni.

Odpowiedź
Mała MI 9 marca 2015 - 21:50

więcej magnezu mają morele suszone cynamonowe ślimaczki z rodzynkami Owsiano daktylowe ciastka bezglutenowe Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą Batoniki fit wg przepisu Kingi Paruzel Składniki: (na około 20 trójkątnych batoników) 4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)* 100 g migdałów w łupinach 100 g suszonych moreli 100 g żurawiny suszonej ciętej 20 g rodzynek królewskich Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula. 2. Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.

Odpowiedź
Alice 13 marca 2015 - 21:51

1. Więcej magnezu mają suszone morele. 2. Przepisy z bloga: Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą, Serek żurawinowy i morelowy, Daktylowe smarowidło KUKBUK Jako owocową przekąskę przygotowałabym szyszki z ryżu prażonego połączone daktylowym smarowidłem. Zainspirowałaś mnie swoim przepisem i sprawdził się 🙂

Odpowiedź
lenny 13 marca 2015 - 21:51

1. Więcej magnezu mają suszone morele. 2. Przepisy z bloga: rogaliki z suszonymi owocami, Serek żurawinowy i morelowy, Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami Przygotowałbym coś co maluchy mogłyby same zrobić. Fondue czekoladowe do tego suszone morele, śliwki, migdały, daktyle i figi., Dzieci będą miały cudowną zdrową i smakowitą przekąskę

Odpowiedź
Magda 13 marca 2015 - 21:51

1. Zdecydowanie więcej magnezu jest w 100 g suszonych moreli. 2. Przepisy, które zawierają bakalie to m.in.: „Ciasto gruszkowe z orzechami”, „Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą” oraz „Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami”. 3. Uważam, że ciekawą propozycją na bakaliową przekąskę dla dzieci są pyszne domowe BATONY BAKALIOWE. Ważne, aby bakalie, których użyjemy, były niesiarkowe. Nasze ulubione to oczywiście morele. Bezsiarkowe morele nie są tak żółciótkie jak pozostałe, ale za to mega pyszne! Do przygotowania takich batoników potrzebujemy jednak więcej składników, niż tylko morele. Proponuję więc dodać jeszcze daktyle, rodzynki, śliwki i żurawinę. Wszystkie owoce moczymy przez ok 15 min. we wrzątku a następnie miksujemy. Dla lepszego efektu możemy dodać miód. Następnie formujemy „małe batoniki” i obtaczamy je albo w sezamie, orzechach (pokruszonych), słoneczniku lub w wiórkach kokosowych. Co kto woli! Życzę smacznego

Odpowiedź
justa 15 marca 2015 - 22:22

Witam! morele suszone mają zdecydowanie więcej magnezu! 🙂 Przepisy z bloga: – ślimaki z rodzynkami https://matczynefanaberie.pl/kulinarne/cynamonowe-slimaczki-z-rodzynkami?y=2015&page=2 – ciastka z żurawiną https://matczynefanaberie.pl/kulinarne/orkiszowe-ciastka-z-zurawina-i-czekolada?y=2015https://matczynefanaberie.pl/kulinarne/owsiano-daktylowe-ciastka-bezglutenowe?y=2015 ciastka daktylowe dla dzieci przygotowałabym owsiane ciasteczka z rodzynkami, orzechami i czekoladą: szklanka mąki pszennej jajo 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki rodzynek miód 3/4 szklanki płatków owsianych górskich garść orzechów laskowych 1/3 tabliczki białej czekolady 60 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Rodzynki zalewam wodą. Podgrzewam i odstawiam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i solą. Łączę z płatkami owsianymi. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieram z cukrem i miodem. Dodaję jajo i miksuję. Dodaję mleko. Mieszam do połączenia. Powoli mieszam z mąką. Czekoladę i orzechy siekam. Mieszam z masą. Odsączam rodzynki i łączę z ciastem owsianym. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Formuję kulki wielkości moreli, nakładam na blachę i przygniatam delikatnie /ciastka urosną, należy zachować odstęp/. Piekę 20 minut. Studzę. Zdrowo, słodko i pysznie 🙂

Odpowiedź
Andrzej Warchoł 15 marca 2015 - 22:24

1.Suszone bakalie więcej magnezu w sobie mają dlatego też kobiety tak chętnie do swych potraw je dodają . 2.Ha,ha ciastko gruszkowe z orzechami bakalie w sobie ma .CIASTKA owsiano -daktylowe z bakaliami z całą rodzinką wręcz kochamy .Orkiszowe ciastka z czekoladą i żurawiną też zjadam z całą rodziną Zapraszam na ten blog swą rodzinę bo niesamowite są Fanaberie Matczyne .Małgorzata Śmiechowicz nią jem ,smakuje i każdego dnia doskonale się czuje .Jej blog jest miejscem niezwykle dla seniorów sympatyczny a każdy przepis dba o mój indeks glikemiczny .Przypomniała mi się już niestety zmarła prababka ona wiedziała jak smakuje owocowa Pani Małgosi sałatka .Jest ze mnie mężczyzna w stu procentach szczery i wiem ,że Pani Małgosia ma matczyne maniery .Jakie to proste przygotujcie się z Panią Gosią zieloną wiosnę .Bloga ,,Matczyne Fanaberie ’ nigdy się nie zapomina zwłaszcza gdy na polskich bakaliach króluje Bujakiewicz Katarzyna .Pani Katarzyna to wspaniała kobietka żadna tam medialna ,,Marionetka ’ .W moje ciastka bakalie wplata bo Kasia to cudowna ,,Ballada o końcu świata ’ .Chętnie w sklepie produkty Bakalland bierz albo ,,Kochaj i rób co chcesz’ .Niech się dzieje co chce a blog ,,Jedz i smakuj ’ jest ze mną ,,Na dobre i na złe ’ .Na bakaliowe ciastka nabiera mnie codziennie ochota bo to mój smaczny ,,Poranek Kojota .,,Rób swoje ,ryzyko jest Twoje 'a ja robić ciasteczek się nie boję .,,Nie kłam kochanie ’ ,że moje ciastka bakaliowe podziwiają wszystkie z okolicy panie .,,Sława i chwała ’ moja żona po uszy w mych ciasteczka się zakochała .Dlatego dla Pani Małgorzaty chętnie ciastka przygotuje a wolnego czasu na gotowanie nigdy sobie nie żałuje . Dla słodkiej ogłady potrzebna do ich przygotowania będzie tabliczka stu gramowej mlecznej czekolady. Tkwią we mnie talentu do gotowania pokłady 🙂 a do ciasteczek dodajcie sto gram deserowej czekolady . Ten przepis jest w swym składzie oczywisty więc dodaj 3/4 szklanki płatków śniadaniowych pełnoziarnistych. Gdy Katarzyna Bujakiewicz wpadnie w niejednym polskim filmie do twej głowy do wzbogać ciastka o dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich i laskowych, Di przygotowania ciasteczek zaproś całą rodzinę i dodaj 2 łyżki suszonej żurawiny i rodzynek, Wiedzą wszyscy mężczyźni i wszystkie babki ,że ciastka należy wzbogacić o migdałowe od Bakallandu płatki . Niechaj w Waszej kuchni się wyłania nowy sposób bakaliowych ciastek przygotowania . 1. Płatki delikatnie rozdrabniamy , wymieszaj z posiekanymi bakaliami według przepisów mojej mamy . 2 Żeby w kuchni było Ci swobodnie obie czekolady stop w kąpieli wodnej, dodaj płatki z bakaliami, dokładnie wymieszaj tak, by czekolada pokryła wszystkie składniki i naciskaj na klawiaturze komputera guziki . 3. Deskę folią aluminiową wykładamy i do całego świata się uśmiechamy .Nadeszły trudne dla naturalnych ciastek czasy wiec z gracją wykładaj po ok. 1-2 łyżki masy by kobietki w Twej rodzince były zadowolone spraw by ciastka były najeżone .. Nie idź w kuchni nigdy na skróty i odłóż ciastka na dwie minuty .By nie ogarnął cię wiosenny smutek odstaw je do lodówki na 20 minutek . Tak przygotowane ciastka niesamowicie smakuje i na pewno podniebienie Katarzyny Bujakiewicz delektują. http://zapisz.net/view.php?filename=183_kasia.jpg

Odpowiedź
Dorota 15 marca 2015 - 22:24

Dobry wieczór 1/ Suszone morelki namagnezowane są bardziej niż świeże.100 g moreli suszonych dostarcza 60 mg magnezu 80 mg wapnia, podczas gdy morele świeże – zaledwie 9 mg magnezu i 16 mg wapnia. A potas pomaga skutecznie zwalczać skurcze mięśni spowodowane wysiłkiem i osiągnąć wysoką sprawność umysłową podczas egzaminów. 2/ a przepisy pyszne 1. Owsiano – daktylowe ciastka bezglutenowe ( rodzynki,suszone morele, mieszanki orzechów -orzechy brazylijskie, laskowe, nerkowca, makadamia, migdały) 2. Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą 3. Czekolada z bakaliami -rodzynki, żurawina, kokos, suszone mango, pistacje, jagody goji 3. Przepis na lizaki bakaliowe – Bakalizki Składniki: banany 2 szt. Żurawina pokrojona 2 łyżki Rodzynki pokrojone 2 łyżki orzechy włoskie posiekane 4 łyżki płatki migdałowe 3 łyżki słonecznik łuskany 3 łyżki siemię lniane 2 łyżki posypka kolorowa pałeczki 2.0 łyżki posypka czekoladowa 2.0 łyżki wykałaczki 30 sztuk melon podzielony na pół (2 połówki) do osadzenia lizaków miód płynny 3.0 łyżki czekolada gorzka 1/2 tabliczki Banany obrać, pognieść w misce dodać żurawinę i rodzynki. Lekko uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe, siemię lniane i słonecznik. Dodać do bananów. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować kulki ala chupa chups i nadziewać na wykałaczki. Czekoladę roztopić. Miód rozlac do talerzyka. 10 szt otoczyć w czekoladzie i posypce kolorowej i orzechach. 10 szt. obtoczyć w miodzie i posypce czekoladowej. Wbijać w melona obranego Galia, którego po zjedzeniu lizaków można zjeść również z miodem i czekoladą. Ważne: należy podać informację rodzicom, ze na przyjęciu bedą lizaki z orzechami ponieważ dużo dzieci jest uczulonych własnie na orzechy. SMACZNEGO!!!

Odpowiedź
alice139 15 marca 2015 - 22:24

1. Morele suszone więcej magnezu w 100g w sobie mają 2. Orkiszowe ciastka z czekoladą i żurawiną Cynamonowe ślimaczki z rodzynkami Rogaliki z suszonymi owocami 3. Drodzy Panowie i drogie Panie, dzieciaki za kolorowym deserem przepadają niesłychanie. Choć prosty i nie bardzo efektywny jest deser – danie ale już samym wyglądem zachwyca niesłychanie. Mój deser w salaterkach się znajduje, Takich oto składników potrzebuje: -1 galaretka truskawkowa – 1 galaretka agrestowa – rodzynki, morele suszone migdały – kilka herbatników – lody np. czekoladowi i śmietankowe – puszka ananasów w syropie A przygotowanie jest proste niesłychanie: Najpierw ananasy od syropu odsączam, I nóż w ręku „ włączam”. W mniejsze trójkąty te ananasy kroję, I galaretki wg .przepisy na opakowaniu przygotowuję. Każda z nich do osobnego naczynia, I gdy już zastygać zaczyna, To kroję je w kawałki mniejsze, wtedy to w salaterce jest kolorowo a to jest przyjemniejsze. Następnie do każdej z salaterek pokrojone ananasy i galaretkę umieszczam, I rodzynkami, migdałami i morelami podniebienie rozpieszczam. Na koniec kilka łyżek lodów czekoladowych Albo śmietankowych. I herbatnik do dekoracji, Ten deser daje mi mnóstwo satysfakcji. Choć może ktoś powie, że to nic specjalnego, Dla mnie to coś niepowtarzalnego. Zawartość w salaterkach znika w olbrzymiej szybkości, Deser ten daje mojej rodzinie mnóstwo radości.

Odpowiedź
lalith 15 marca 2015 - 22:25

Więcej magnezu mają suszone morele. Blogowe przepisy z bakaliami to m.in.: Ciasto gruszkowe z orzechami, Mini quiche z tuńczykiem, gruszką i żurawiną, Orkiszowe ciastka z żurawiną i czekoladą. Moja propozycja to „Mocno czekoladowe ciastka z bakaliami”. Składniki: 200 g mąki pszennej 35 g kakao 200 g masła orzechowego 2 łyżki masła 2 jaja 100 g kremu czekoladowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich i laskowych 1/2 szklanki posiekanych moreli, rodzynek i żurawiny suszonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Masło i masło orzechowe utrzeć. Dodać jaja, krem czekoladowy i miksować do połączenia. Mąkę i kakao przesiać z proszkiem i sodą. Dodać do masła i miksować. Wmieszać bakalie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć porcję ciastka i uformować pożądany kształt. Piec około 20 minut. Studzić na kratce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać przestudzone ciastka. Na koniec ciasteczka posypuję jeszcze siekanymi orzechami. Smacznego.

Odpowiedź
Aneta76 15 marca 2015 - 22:25

Ad. 1 Więcej magnezu w 100 g mają morele suszone. Ad. 2 Orkiszowe ciastka z czekoladą i żurawiną Mini quiche z tuńczykiem, gruszką i żurawiną Kieszonki filio z brukselką i suszoną śliwką Ad. 3 Na przyjęcie dla dzieci przygotowałabym pyszne, zdrowe pieczone jabłka z ulubionymi bakaliami. Ulubione bakalie, czyli różnego rodzaju orzechy, morele, daktyle, rodzynki i żurawinę mieszam z syropem klonowym oraz kilkoma kroplami soku z cytryny i taką mieszanką wypełniam polskie jabłka, przykrywając je „czapeczką”. Jabłka piekę 30 minut w 180 C i podaję na ciepło oprószone cukrem pudrem. To najlepszy bakaliowy deser pod słońcem, który bardzo Tobie polecam. Dzieci będą zachwycone, kiedy otworzą „czapeczkę” i znajdą mnóstwo słodkości. I w dodatku bardzo zdrowych. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania Aneta

Odpowiedź

Zostaw komentarz