Ciasta i desery, Kulinarne, Lunchboxy, Owsianki, Śniadania

Owsiane ciastka śniadaniowe zamiast owsianki

15 marca 2019
ciastka śniadaniowe owsiane

Marianna razem ze mną uwielbia owsianki. Nasi mężczyźni jednak nie są przekonani do owsianki na śniadanie. Ciastka owsiane w wersji sniadaniowej wywołały uśmiech na twarzy i sprawdziły się idealnie w wersji śniadania w domu, jak i na wynos do lunchboxa.

Do przygotowania tego śniadania nie musiałam robić specjalnych zakupów, gdyż owsiane ciasteczka składają się z produktów, które większość z nas ma w domu. To pyszne pełnoziarniste płatki, orzechy, suszone owoce, masło orzechowe (może być także migdałowe), dojrzałe banany. U nas zawsze znajdzie się sposób na bardzo dojrzałe banany. W sumie to właśnie one stają się inspiracją do czegoś nowego, aby nie marnować jedzenia.

Owsiane ciastka śniadaniowe zamiast owsianki

Składniki na 16 – 18 sztuk

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki płatków gryczanych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 – 3 łyżki chipsów kokosowych (opcjonalnie)
  1. Banany zgnieć widelcem na puree. Dodaj mleko, masło orzechowe, miód i esencję waniliową i wymieszaj na jednolitą masę.
  2. Szklankę płatków zblenduj na mąkę. Dodaj płatki owsiane i gryczane, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszaj.
  3. Połącz suche składniki z mokrymi i na koniec dodaj żurawinę i pokrojone orzechy oraz chipsy kokosowe. Wymieszaj do połączenia składników na śniadaniowe ciasteczka owsiane.
  4. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po jednej łyżce ciasta. Piecz przez 15 – 16 minut.

print

POLECANE WPISY