Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Kulinarne, Wielkanoc

Birramisu – tiramisu z piwem

17 lipca 2015
birramisu tiramisu z piwem

Dziś zapraszam Was na tiramisu z piwem. Do przygotowania birramisu skłoniły mnie dwie rzeczy.Pierwsza miłość mojego męża do piwowarstwa oraz film, który jakiś czas temu zobaczyłam w internecie. To wówczas uzmysłowiłam sobie, że takie połączenie smaków może być ciekawe. Moja wersja birramisu jest trochę inna niż proponuje Akademia Kulinarna Whirpool. 

Birramisu z sosem malinowo – agrestowym

  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 750 ml ciemnego piwa porter (500 ml do masy, 250 do sosu)
  • 6 łyżeczek cukru do masy
  • 400 g biszkoptów
  • kakao do posypania
  • 250 ml kremówki
  • 400 g malin
  • 100 g agrestu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru do sosu

birramisu tiramisu z piwem

Jak przygotować tiramisu z piwem?

W kąpieli wodnej, miksuj żółtka jaj z cukrem.
Mieszaj, aż powstanie zabajone, a masa zwiększy swoją objętość około 100%.
Masa zgęstnieje i stanie się nieprzeźroczysta. Powinno to zająć około 5 minut.
Po przygotowaniu masy wstaw ją do lodówki.

W misie miksera ubij śmietanę na sztywno i dodaj mascarpone. Wymieszaj i dodawaj stopniowo 500 ml piwa, cały czas delikatnie mieszaj masę.

Na koniec dodaj masę jajeczną i znów wymieszaj.

500 ml piwa wlej do miseczki, posłuży jako „poncz” do namaczania biszkoptów.
Na dnie naczynia ułóż jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączając każdy w piwie.
Biszkopty posyp cienką warstwę kakao i wyłóż warstwę kremu. Na krem nałóż kolejną warstwę biszkoptów, kakao i krem.
Wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny

Sos do birramisu (tiramisu z piwem)

Wsyp do garnka owoce, cukier i zalej 250 ml piwa. Gotuj aż piwo się zredukuje, a owoce rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładki sos do podawania z deserem.

Po wyjęciu udekoruj deser kakao, sosem owocowym i zajadaj.

birramisu akademia kulinarna whirpool

Smacznego 🙂

 

print

POLECANE WPISY