Dziś zapraszam Was na tiramisu z piwem. Do przygotowania birramisu skłoniły mnie dwie rzeczy.Pierwsza miłość mojego męża do piwowarstwa oraz film, który jakiś czas temu zobaczyłam w internecie. To wówczas uzmysłowiłam sobie, że takie połączenie smaków może być ciekawe. Moja wersja birramisu jest trochę inna niż proponuje Akademia Kulinarna Whirpool.
Birramisu z sosem malinowo – agrestowym
- 500 g mascarpone
- 4 żółtka
- 750 ml ciemnego piwa porter (500 ml do masy, 250 do sosu)
- 6 łyżeczek cukru do masy
- 400 g biszkoptów
- kakao do posypania
- 250 ml kremówki
- 400 g malin
- 100 g agrestu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g cukru do sosu
Jak przygotować tiramisu z piwem?
W kąpieli wodnej, miksuj żółtka jaj z cukrem.
Mieszaj, aż powstanie zabajone, a masa zwiększy swoją objętość około 100%.
Masa zgęstnieje i stanie się nieprzeźroczysta. Powinno to zająć około 5 minut.
Po przygotowaniu masy wstaw ją do lodówki.
W misie miksera ubij śmietanę na sztywno i dodaj mascarpone. Wymieszaj i dodawaj stopniowo 500 ml piwa, cały czas delikatnie mieszaj masę.
Na koniec dodaj masę jajeczną i znów wymieszaj.
500 ml piwa wlej do miseczki, posłuży jako „poncz” do namaczania biszkoptów.
Na dnie naczynia ułóż jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączając każdy w piwie.
Biszkopty posyp cienką warstwę kakao i wyłóż warstwę kremu. Na krem nałóż kolejną warstwę biszkoptów, kakao i krem.
Wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny
Sos do birramisu (tiramisu z piwem)
Wsyp do garnka owoce, cukier i zalej 250 ml piwa. Gotuj aż piwo się zredukuje, a owoce rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładki sos do podawania z deserem.
Po wyjęciu udekoruj deser kakao, sosem owocowym i zajadaj.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Intrygujący pomysł, zapiszę sobie ten przepis, bo smak musi być bardzo ciekawy 🙂
przepis jest prosty, a wzbudza zainteresowanie swoim smakiem 🙂 Dobrze wybrać dobrego portera. Ja wybór zostawiłam mężowi, który się zna na tym 🙂 Pięknie też się prezentuje podawany w słoiczkach 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam tiramisu, , ale po Twoim przepisie myśle, że może powinnam zacząć od ….biramisu? 🙂 Wygląda obłędnie!
Koniecznie 🙂