Czasami niewiele trzeba, aby wyczarować coś pysznego. Tym razem inspiracją była zawartość naszej lodówki i przesyłka, którą otrzymałam z Kotanyi 🙂 Dziś roladki z kurczaka, które polecam do wspólnego przygotowania. Będzie dużo frajdy nie tylko podczas jedzenia. Dzięki temu przepisowi poznałam przecudowne zioła do zapiekanych ziemniaczków, które wykorzystałam do ziemniaków puree.
Roladki z kurczaka z pastą z pomidorów suszonych i mozzarellą
podawane z ziemniakami puree
(danie dla 4 osób)
- podwójna pierś z kurczaka
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- kulka mozzarelli
- świeże listki bazylii
- pasta z pomidorów suszonych – wykorzystałam pastę Fimaro
- sól i pieprz do smaku
- zioła toskańskie Kotanyi
Nadzienie roladek:
- mozzarella
- pasta z pomidorów suszonych – wykorzystałam pastę Fimaro
- zioła toskańskie Kotanyi
- zielona mięta otarta Kotanyi
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki puree:
- ziemniaki według potrzeb biesiadników
- przyprawa do ziemniaków z ziołami i suszonymi kwiatami Kotanyi
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany (niekoniecznie, raczej wedle upodobania)
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na mięsie wcześniej oprószonym pieprzem i solą i zawiń je w szynkę parmeńską.
Do każdego kawałka włóż po listku lub dwa świeżej bazylii. Przed wstawieniem do piekarnika oprósz roladki świeżo zmielonym pieprzem.
Wyłóż wszystko na talerze, dodaj ulubione warzywa lub te które akurat masz 🙂 U nas była to sałata i pomidory z oliwą z oliwek.
Smacznego 🙂
* Wpis zawiera lokowanie produktu