Kulinarne

Tarta z rabarbarem i pomarańczami

16 maja 2014
Uwielbiam rabarbar i czekam na ten wiosenny przysmak każdej wiosny.  Fajne jest w nim to, że można go wykorzystaćzarówno na słodko jak i do mięsa.  Dziś prosty sposób na umilenie popołudnia. Deser przygotowuje się bardzo łatwo. Samą masę na nadzienie można wykorzystać także do ciasta kruchego 🙂

Tarta z rabarbarem i pomarańczami

  • świeży rabarbar ok 600 g
  • 2 łyżki cukru z wanilią Kotanyi
  • garść rodzynek
  • 5 plastrów pomarańczy z syropu (można zastąpić dżemem pomarańczowym)
  • gotowe ciasto francuskie

Umyty rabarbar pokrój w 1 – 2 cm kawałki, dodaj cukier z wanilia i plastry pomarańczy z syropu (ja wykorzystałam pomarańcze z syropu FIMARO) i duś pod przykryciem przez około 20 – 15 minut aż rabarbar zmięknie, a pomarańcze się rozpadną. Na koniec wyjmij skórkę pomarańczy – nie jest to konieczne, ale my nie przepadamy za samą skórką 🙂

Po uprażeniu dodaj łyżeczkę cynamonu, rodzynki i w razie konieczności cukier lub miód. Wyłóż blaszkę do tarty ciastem francuskim i podpiecz przez 5 – 6 minut.

Wyłóż na podpieczone ciasto przygotowany mus, ułóż paski ciasta francuskiego i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Wstaw do pieca na ok 15 – 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

tarta z rabarbarem

Zrób sobie pyszną kawę lub herbatę i zabierz się za degustację 🙂

Smacznego 🙂

 

print

POLECANE WPISY