Tarta z rabarbarem i pomarańczami
- świeży rabarbar ok 600 g
- 2 łyżki cukru z wanilią Kotanyi
- garść rodzynek
- 5 plastrów pomarańczy z syropu (można zastąpić dżemem pomarańczowym)
- gotowe ciasto francuskie
Umyty rabarbar pokrój w 1 – 2 cm kawałki, dodaj cukier z wanilia i plastry pomarańczy z syropu (ja wykorzystałam pomarańcze z syropu FIMARO) i duś pod przykryciem przez około 20 – 15 minut aż rabarbar zmięknie, a pomarańcze się rozpadną. Na koniec wyjmij skórkę pomarańczy – nie jest to konieczne, ale my nie przepadamy za samą skórką 🙂
Po uprażeniu dodaj łyżeczkę cynamonu, rodzynki i w razie konieczności cukier lub miód. Wyłóż blaszkę do tarty ciastem francuskim i podpiecz przez 5 – 6 minut.
Wyłóż na podpieczone ciasto przygotowany mus, ułóż paski ciasta francuskiego i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Wstaw do pieca na ok 15 – 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zrób sobie pyszną kawę lub herbatę i zabierz się za degustację 🙂
Smacznego 🙂
1 komentarz
To zakochałam się w tym przepisie 🙂