Dziś ulubiona sałatka Marysi – sałatka z tuńczykiem i soczewicą.
Kiedy postanowiłam zacząć wprowadzać częściej warzywa strączkowe do naszego menu to na co zwróciłam uwagę to czas przygotowania takich dań. Zazwyczaj trzeba było wcześniej je namoczyć lub zagotować. U mnie nadal często o tym, co zjemy decyduje chwila i apetyt dzieci.
Ktoś kto wymyślił warzywa gotowane na parze w puszkach był geniuszem. Dzięki takim wynalazkom moje sałatki są robione błyskawicznie i jeszcze szybciej znikają z talerzy 🙂 Kulinarne szaleństwa pozostają przyjemnością.
Sałatka z tuńczykiem i soczewicą będzie gotowa w 5 minut. Ostatnio oddaję prym w przygotowaniu Pierworodnej. Tego nie da się zepsuć 🙂 To doskonała propozycja do samodzielnego przygotowania już przez czterolatkę. Ta sałatka z tuńczykiem jest nazywana przez nią sałatką z kaszką i smakuje zawsze.
Sałatka z tuńczykiem i soczewicą dla dzieci
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- 4 – 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 – 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 – 2 łyżki jogurtu lub majonezu
- pieprz do smaku
- ulubione zioła (u nas często suszone pomidory, rozmaryn, mięta)
Odsączoną soczewicę wrzuć do miski, dodaj pokrojone jajka, tuńczyka i przyprawy. Dodaj jogurt lub majonez – ja często mieszam pół na pół. Wsyp wasze ulubione zioła i wymieszaj. Można też z jogurtu wymieszanego z ziołami przygotować sos i zamiast mieszać wszystkie składniki polać sosem po nałożeniu na talerz.
Doskonale smakuje z grzankami, ale także sama jest doskonałym posiłkiem.
Jeśli zaprosisz do przygotowań dzieci chętniej zabiorą się za jej jedzenie.
Smacznego 🙂