Kocham bezy. Dziś zaskakujący tort bezowy. Cieszę się, że odważyłam się kiedyś zrobić po raz pierwszy bezę, która wydawała mi się deserem nieosiągalnym do zrobienia. Oczywiście mam ku temu sprzyjające warunki: chętnych degustatorów, odpowiedni sprzęt bez którego pewnie byłoby trudniej, a na pewno bardziej stresująco, gdy co chwilę ktoś zagląda przez ramię. Czasami można sobie pozwolić na słodki deser i zapomnieć o trzymaniu linii.
Pavlova z kremem wafelkowym – tort bezowy
Beza 2 płaty
- 7 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
Dżem wiśniowo – malinowy
Krem śmietanowy
- 400 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- mix do śmietany (2 opakowania)
- 3 wafle przekładane czekoladą
- 50 g startej gorzkiej czekolady
1. Przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj talerz – najlepiej taki o średnicy 23 – 24 cm, aby płaty bezowe miały odpowiedni kształt.
2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
3. W misie miksera, na szybkich obrotach ubij białka. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Pod koniec ubijania dodaj ocet winny.
4. Miksuj nadal przez około 5 – 6 minut, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
5. Przygotowaną masę bezową rozłóż na dwa blaty i wstaw do piekarnika.
6. Temperaturę w piekarniku zmniejsz do 140 stopni C. i piecz przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza zacznie pękać. Zostaw do wystygnięcia w uchylonym piekarniku, aby za chwilę złożyć tort bezowy.
Przygotowanie kremu:
1. Wlej śmietanę do misy. Zamieszaj i dodaj mix do bitej śmietany. Gdy śmietana będzie już miała sztywną konsystencję nie przestając mieszać włóż mascarpone i dosyp cukier puder.
2. Pokrój wafle i wsyp je do kremu i delikatnie przemieszaj razem ze startą czekoladą.
3. Na jedną bezę nałóż kilka łyżek kremu, a następnie posmaruj dżemem.
4. Przykryj drugą bezą i wyłóż kolejną warstwę kremu.
Na krem posyp kawałki pokruszonych wafli, świeże owoce (u mnie maliny) i udekoruj listkami mięty i tartą czekoladą.
Lubisz bezy? Sprawdź inne przepisy!
- Chałwowa pavlova – KUKBUK
- Pavlova z kremem rabarbarowym i malinami
- Tort pavlova z rabarbarem
- Pavlova z jeżynami
7 komentarzy
Jadłabym *.l*
Wygląda CUDOWNIE!!! W moim piekarniku gazowym niestety nie wychodzą mi bezy 🙁 i pozostaje mi jedynie oglądać przepisy innych i czekać na remont kuchni 🙂
Też lubię bezy, ale same bezy, nie jako element tortu 😀
aaaa aż się w głowie kręci o takiej ilości cukru – wygląda przepięknie, pochłonęłabym całość 😀
Bardzo chcialabym moc zrobić taki tort. Ale nigdy przenigdy nie udało mi sie zrobic dobrze samej bezy ; A Twój wyglada tak pysznie!
Wygląda niesamowicie! Ammmm Ammmm! Przepiękny! 🙂
Wygląda przepięknie! Ammm Ammm! 🙂