Uwielbiam botwinkę.
Kocham ciasto francuskie, a dobry ser feta zawsze budzi we mnie wspomnienia dawnych podróży po Grecji.
Tym razem postanowiłam połączyć wszystkie te składniki i zrobić coś bardzo szybkiego, ale przede wszystkim smacznego 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek botwinki
- 4 gałązki świeżego tymianku (może być też suszony)
- 200 g serka typu feta (u mnie Arla Apetina Classic)
- Olej smakowy – cytryna i bazylia
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Botwinę pokrój i podduś na patelni z olejem i drobno pokrojonym czosnkiem (około 3 – 4 minuty).
Zdejmij z ognia.
Do podduszonej botwiny dodaj listki tymianku, pokrojony ser Arla Apetina, sól, pieprz do smaku.
Opakowanie ciasta francuskiego podziel na 8 części. Na każdą z nich ułóż farsz i i zawiń w kieszonki lub mini rogaliki.
Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 195 – 200 stopni C przez około 10 minut.
Smacznego 🙂