Ciasta i desery, Kulinarne, Przekąski, Przystawki, Śniadania

30 minut w kuchni – Ciastka francuskie z botwiną, fetą i tymiankiem

3 czerwca 2015

Uwielbiam botwinkę.
Kocham ciasto francuskie, a dobry ser feta zawsze budzi we mnie wspomnienia dawnych podróży po Grecji.
Tym razem postanowiłam połączyć wszystkie te składniki i zrobić coś bardzo szybkiego, ale przede wszystkim smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek botwinki
  • 4 gałązki świeżego tymianku (może być też suszony)
  • 200 g serka typu feta (u mnie Arla Apetina Classic)
  • Olej smakowy – cytryna i bazylia
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

 

Botwinę pokrój i podduś na patelni z olejem i drobno pokrojonym czosnkiem (około 3 – 4 minuty).
Zdejmij z ognia.
Do podduszonej botwiny dodaj listki tymianku, pokrojony ser Arla Apetina, sól, pieprz do smaku.

Opakowanie ciasta francuskiego podziel na 8 części. Na każdą z nich ułóż farsz i i zawiń w kieszonki lub mini rogaliki.

Posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 195 – 200 stopni C przez około 10 minut.

arla apetina

Smacznego 🙂

 

30 minut z Apetiną

print

POLECANE WPISY