Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki pełnoziarniste dla dzieci

1 czerwca 2015
Babeczki pełnoziarniste dla dzieci

Dziś dzień dziecka, a my jak co weekend mieliśmy dzień mamy, dzień taty i dzień rodziny.
Jakie akurat święto celebrujemy zależy od nastroju Pierworodnej 🙂

Wczorajszy dzień był rodzinny, pełen radości i śmiechów i jak to bywa z naszą córką pełen jej szalonych pomysłów (to ma akurat po mamie). Dzień pełen emocji i przeżyć, które zostały uwiecznione dzięki wspaniałemu talentowi Oli z chwilewkadrze.
Już nie mogę się doczekać zdjęć z naszej walki na mąkę.

Zawsze chciałam to zrobić – obsypać się z dzieckiem mąką. Cudowne uczucie beztroski, o którym zapomina się w dorosłym świecie.

Wczoraj w kuchni była szalona babeczkowa produkcja.
Dziś zapraszam na babeczki z łuską gryczaną i miętą.
Mnie ten smak uwiódł i łuska gryczana będzie u nas gościć na dłużej w kuchni. Mam na nią jeszcze kilka innych pomysłów.

Babeczki pełnoziarniste dla dzieci

Składniki na 14 babeczek

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g łuski gryczanej mielonej
  • 50 g mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru muscovado
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 5 – 6 gałązek świeżej mięty
  • truskawki i jagody lub borówka (opcjonalnie)

Składniki na krem limonkowy

  • 200 ml śmietany 36% lub 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • Skórka otarta z limonki
  • Sok z limonki

Przygotowanie babeczek

Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

Wymieszaj z mąką, łuską gryczaną i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.

Na końcu dodaj drobno pokrojone listki mięty i zamieszaj.

Wyłóż ciasto do papilotek. Ja do każdej babeczki włożyłam po 3 – 4 borówki. Można też do ciasta dodać truskawki.

Babeczki pełnoziarniste dla dzieci

Babeczki pełnoziarniste dla dzieci
Piecz babeczki pełnoziarniste dla dzieci około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Ułóż do ostygnięcia na kratce.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i serek mascarpone dalej mieszając. Na koniec dodaj startą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok.

Wymieszaj wszystko i przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżką na babeczkę.

Ozdabiaj jak Ci w duszy gra i na co jest sezon. U nas królowały truskawki i listki mięty.

Babeczki pełnoziarniste dla dzieci

Smacznego 🙂

Orkiszowe babeczki z owocami

print

POLECANE WPISY