Dziś dzień dziecka, a my jak co weekend mieliśmy dzień mamy, dzień taty i dzień rodziny.
Jakie akurat święto celebrujemy zależy od nastroju Pierworodnej 🙂
Wczorajszy dzień był rodzinny, pełen radości i śmiechów i jak to bywa z naszą córką pełen jej szalonych pomysłów (to ma akurat po mamie). Dzień pełen emocji i przeżyć, które zostały uwiecznione dzięki wspaniałemu talentowi Oli z chwilewkadrze.
Już nie mogę się doczekać zdjęć z naszej walki na mąkę.
Zawsze chciałam to zrobić – obsypać się z dzieckiem mąką. Cudowne uczucie beztroski, o którym zapomina się w dorosłym świecie.
Wczoraj w kuchni była szalona babeczkowa produkcja.
Dziś zapraszam na babeczki z łuską gryczaną i miętą.
Mnie ten smak uwiódł i łuska gryczana będzie u nas gościć na dłużej w kuchni. Mam na nią jeszcze kilka innych pomysłów.
Babeczki pełnoziarniste dla dzieci
Składniki na 14 babeczek
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g łuski gryczanej mielonej
- 50 g mąki tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru muscovado
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 125 g roztopionego masła
- 5 – 6 gałązek świeżej mięty
- truskawki i jagody lub borówka (opcjonalnie)
Składniki na krem limonkowy
- 200 ml śmietany 36% lub 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- Skórka otarta z limonki
- Sok z limonki
Przygotowanie babeczek
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj roztopione, wystudzone masło oraz mleko.
Wymieszaj z mąką, łuską gryczaną i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.
Na końcu dodaj drobno pokrojone listki mięty i zamieszaj.
Wyłóż ciasto do papilotek. Ja do każdej babeczki włożyłam po 3 – 4 borówki. Można też do ciasta dodać truskawki.
Piecz babeczki pełnoziarniste dla dzieci około 20 – 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C.
Ułóż do ostygnięcia na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i serek mascarpone dalej mieszając. Na koniec dodaj startą skórkę z jednej limonki i wyciśnięty z niej sok.
Wymieszaj wszystko i przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj łyżką na babeczkę.
Ozdabiaj jak Ci w duszy gra i na co jest sezon. U nas królowały truskawki i listki mięty.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Gdzie kupiłaś łuskę? Pytałem o nią dziś w 3 miejscach i nic 🙁
Na pewno kupisz w sklepie sante. Ja robiłam też inne zakupy więc padło na frisco.pl