403
Dzisiejszy pieczony omlet serowy to potrzeba chwili, która zaistniała po stwierdzeniu, że nie ma pieczywa na zaplanowane kanapki do lunchboxa. Zazwyczaj w takich sytuacjach smażę naleśniki lub piekę gofry, a tym razem postanowiłam zrobić coś innego i po przeglądzie lodówki padło na omlet serowy.
Spis treści
Pieczony omlet do lunchboxa
Omlet pieczony cieszy się powodzeniem u dzieci więc jest to też pomysł, aby czasami dodać tam składnik, który niekoniecznie zjedzą samodzielnie.
U nas twaróg i wszelkiego rodzaju wersje sera białego nie cieszą się powodzeniem więc dodaję ser do gofrów, placuszków, a od teraz także do omleta.
Omlet serowy z czereśniami i makiem
- 5 jajek
- 250 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki jaglanej
- 60 g mąki pszennej
Możesz uzyć jednej mąki, czyli 160 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej lub mąki jaglanej - 4 łyżki cukru trzcinowego
- mrożone lub świeże owoce
- opcjonalnie ziarna maku
- Jajka ubij na wysokich obrotach i dodawaj stopniowo cukier nadal ubijając.
- Dodaj pokruszony ser na niższych obrotach miksera i na koniec wmieszaj łyżką mąkę.
- Wylej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Może być także kwadratowa blacha.
Wyłóż na ciasto owoce.
Mogą być świeże, mogą byc także mrożone. Ja korzystam z letnich zbiorów czereśni i malin. Do zjedzenia posypuję dodatkowo owocami liofilizowanymi. - Piecz w temperaturze 180 stopni C. do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby pieczony omlet lekko ostygł.
Jemy z sosem piernikowym lub z masła orzechowego.