Dzisiejsza propozycja to smak, który zrodził się w głowie i nie mogłam go nie sprawdzić. Letnia sałatka z sosem piernikowym to ciekawa eksplozja smaków. Mało oczywiste połączenie okazało się genialną fuzją smaków i na pewno sos piernikowy zostanie u nas na dłużej i będzie gościł na stole przy różnych okazjach.
Przyznam, że sos kapitalnie sprawdził się także do kanapek 🙂
Letnia sałatka z sosem piernikowym
- szpinak
- maliny
- jeżyny
- ser feta
- pomidorki koktajlowe (najlepiej różne kolory)
- kiełki buraka (idealnie sprawdzi się także pieczony burak pokrojony w plastry)
Sos piernikowy (dressing piernikowy)
proporcje dla 2 osób
- 2 pierniki Katarzynki bez tłuszczu
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pierniki namocz i zmiksuj. Dodaj miód, musztardę i oliwę i ponownie wszystko zmiksuj na jednolity sos.
Z powyższych składników przygotuj sałatkę.
Umyty szpinak wyłóż na talerz.
Dodaj połówki kolorowych pomidorków koktajlowych, jeżyny, maliny oraz ser feta.
Wyłóż kiełki buraka i polej dressingiem piernikowym.
To mój kolejny #przepisnakopernika, który zgłosiłam w piernikowym konkursie kulinarnym.
Kiedyś nie sądziłam, że pierniki Kopernik mogą być wykorzystane do czegoś innego niż tzw. „coś do kawy”. Okazuje się, że są doskonałym dopełnieniem smaku i aromatu zarówno potraw wytrawnych, jak polędwica w kruście z piernika w chłodniku toskańskim, jak i pysznym torciku czekoladowo – piernikowym.
Lubicie takie nieoczywiste połączenia?
Pochwalcie się, jakie połączenie smaków zaskoczyło Was najbardziej!
8 komentarzy
Dziękuję za udział w akcji Jeżynobranie 2017. Przepis mnie zadziwił. Osobiście nie lubię pierników za bardzo i nigdy nie robiłam takich połączeń smakowych, ale z chęcią bym spróbowała dla odkrycia nowego smaku. Gratuluję pomysłu! Pozdrawiam 😃
Aniu, nas sos zachwycił i zostaje z nami na dłużej 🙂
Co za szalona mieszanka składników! Jednak ostatnio się przekonałam, że czasem warto się odważyć na takie łączenie!
Jak pewnie zauważyłaś lubię eksperymentować 🙂 To był kolejny udany eksperyment. Warto słuchać intuicji/
Ale pięknie wygląda 🙂
Dziękuję. Smak powala na kolana 😀
Aż spróbuję zrobić i ja 🙂
Nie wpadłabym na to, brzmi pysznie 🙂