Kulinarne, Sałatki

Letnia sałatka z sosem piernikowym

31 sierpnia 2017

Dzisiejsza propozycja to smak, który zrodził się w głowie i nie mogłam go  nie sprawdzić. Letnia sałatka z sosem piernikowym to ciekawa eksplozja smaków. Mało oczywiste połączenie okazało się genialną fuzją smaków i na pewno sos piernikowy zostanie u nas na dłużej i będzie gościł na stole przy różnych okazjach.

Przyznam, że sos kapitalnie sprawdził się także do kanapek 🙂

letnia sałatka z sosem piernikowym

Letnia sałatka z sosem piernikowym

  • szpinak
  • maliny
  • jeżyny
  • ser feta
  • pomidorki koktajlowe (najlepiej różne kolory)
  • kiełki buraka (idealnie sprawdzi się także pieczony burak pokrojony w plastry)

Sos piernikowy (dressing piernikowy)

proporcje dla 2 osób

  • 2 pierniki Katarzynki bez tłuszczu
  • łyżka miodu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Pierniki namocz i zmiksuj. Dodaj miód, musztardę i oliwę i ponownie wszystko zmiksuj na jednolity sos.

Z powyższych składników przygotuj sałatkę.

Umyty szpinak wyłóż na talerz.
Dodaj połówki kolorowych pomidorków koktajlowych, jeżyny, maliny oraz ser feta.
Wyłóż kiełki buraka i polej dressingiem piernikowym.

letnia sałatka z sosem piernikowym

letnia sałatka z sosem piernikowym

letnia sałatka z sosem piernikowym

letnia sałatka z sosem piernikowym

To mój kolejny #przepisnakopernika, który zgłosiłam w piernikowym konkursie kulinarnym.

Kiedyś nie sądziłam, że pierniki Kopernik mogą być wykorzystane do czegoś innego niż tzw. “coś do kawy”. Okazuje się, że są doskonałym dopełnieniem smaku i aromatu zarówno potraw wytrawnych, jak polędwica w kruście z piernika w chłodniku toskańskim, jak i pysznym torciku czekoladowo – piernikowym.

Lubicie takie nieoczywiste połączenia?

Pochwalcie się, jakie połączenie smaków zaskoczyło Was najbardziej!


Jeżynobranie 2017

POLECANE WPISY

  • Dziękuję za udział w akcji Jeżynobranie 2017. Przepis mnie zadziwił. Osobiście nie lubię pierników za bardzo i nigdy nie robiłam takich połączeń smakowych, ale z chęcią bym spróbowała dla odkrycia nowego smaku. Gratuluję pomysłu! Pozdrawiam 😃

  • Co za szalona mieszanka składników! Jednak ostatnio się przekonałam, że czasem warto się odważyć na takie łączenie!

    • Jak pewnie zauważyłaś lubię eksperymentować 🙂 To był kolejny udany eksperyment. Warto słuchać intuicji/

  • Gosiaczek

    Ale pięknie wygląda 🙂

  • Pingback: Podsumowanie akcji kulinarnej Jeżynobranie 2017 - Kęsy Codzienności()

  • Saszka Kołodziej

    Nie wpadłabym na to, brzmi pysznie 🙂