Kulinarne, Lunchboxy

Omlet serowy

29 listopada 2021

Dzisiejszy pieczony omlet serowy to potrzeba chwili, która zaistniała po stwierdzeniu, że nie ma pieczywa na zaplanowane kanapki do lunchboxa. Zazwyczaj w takich sytuacjach smażę naleśniki lub piekę gofry, a tym razem postanowiłam zrobić coś innego i po przeglądzie lodówki padło na omlet serowy.

Omlet pieczony cieszy się powodzeniem u dzieci więc jest to też pomysł, aby czasami dodać tam składnik, który niekoniecznie zjedzą samodzielnie.

U nas twaróg i wszelkiego rodzaju wersje sera białego nie cieszą się powodzeniem więc dodaję ser do gofrów, placuszków, a od teraz także do omleta.

Omlet serowy

Omlet serowy z czereśniami i makiem

  • 5 jajek
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki jaglanej
  • 60 g mąki pszennej
    Możesz uzyć jednej mąki, czyli 160 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej lub mąki jaglanej
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • mrożone lub świeże owoce
  • opcjonalnie ziarna maku
  1. Jajka ubij na wysokich obrotach i dodawaj stopniowo cukier nadal ubijając.
  2. Dodaj pokruszony ser na niższych obrotach miksera i na koniec wmieszaj łyżką mąkę.
  3. Wylej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy. Może być także kwadratowa blacha.
    Wyłóż na ciasto owoce.
    Mogą być świeże, mogą byc także mrożone. Ja korzystam z letnich zbiorów czereśni i malin. Do zjedzenia posypuję dodatkowo owocami liofilizowanymi.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni C. do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wyłóż na kratkę, aby pieczony omlet lekko ostygł.

Jemy z sosem piernikowym lub z masła orzechowego.

POLECANE WPISY