Kulinarne

Babeczki czekoladowe z malinami bez pieczenia

13 lutego 2016
babeczki czekoladowe bez pieczenia

Ojciec Pierworodnej i Juniora obsypuje mnie ostatnio prezentami. Ja jakoś nie mogłam znaleźć pomysłu na tegoroczne walentynki. Postanowiłam wymyślić jakieś ciekawe połączenie smaków w kuchennym zaciszu. Postawiłam na czekoladę, maliny i miętę. To nie mogło się nie udać. Wyszły pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia.  

Babeczki czekoladowe bez pieczenia
z musem czekola
dowym i malinami

 

składniki na 5 sztuk

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżka serca mascarpone (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub pomarańczowej + otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
  • maliny
  • listki mięty

Połam czekoladę do miski i rozpuść w kąpieli wodnej.

Przygotuj papilotki z folii aluminiowej i oblej wnętrze rozpuszczoną czekoladą. Odłóż do wystygnięcia, a potem na 15 – 20 minut do lodówki.

W tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj do bitej śmietany pozostałą część rozpuszczonej i wystudzonej czekolady.

Opcjonalnie mascarpone i na końcu kakao. Wymieszaj wszystko.

Wyjmij papilotki wylane czekoladą z lodówki i zdejmij aluminiowe papilotki z czekoladowej papilotki.

Wypełnij każdą czekoladową papilotkę masą śmietanowo – czekoladową. Dodaj maliny i listki mięty.

Wstaw do lodówki i wyjmij przed podaniem.

 

Smacznego 🙂

 

print

POLECANE WPISY