Lubię wszelkie pasty do kanapek. Nie zdarza mi się konsumować kupnych past czy smarowideł, bo jakoś ich skład mnie nie przekonuje.
Przygotowanie dobrej pasty czasami zajmuje chwilę, jak w przypadku pasty z makreli lub wymaga odrobinę więcej czasu, jak w przypadku pasty z pieczonego dorsza i pieczonej papryki. Inspiracją do tego przepisu był przepis Doroty Wellman w książce „Ryby są super”. Pamiętajcie, żeby rybę wybierać zgodnie z wytycznymi WWF 🙂
Pasta rybna do chleba z pieczonej ryby, papryki
i suszonych pomidorów z bazylią
- 300 g dorsza (myślę, że inna biała ryba też będzie odpowiednia)
- 3 – 4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 2 średnie czerwone papryki pozbawione gniazd nasiennych
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 12 – 15 suszonych pomidorów
- 4 gałązki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek (u mnie smakowa z chilli i czosnkiem monini)
Dorsza ułóż w żaroodpornym naczyniu i posmaruj pesto. Posyp odrobiną białego pieprzu.
Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 15 – 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu wystudź rybę.
Oczyść czerwoną paprykę z gniazda nasiennego i i razem z czosnkiem upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 – 210 stopni C.
Ja zaczęłam piec paprykę razem z rybą, a po wyjęciu ryby z piekarnika podwyższyłam temperaturę do 210 stopni i piekłam jeszcze przez 15 minut. (w sumie około 30 – 35 minut)
Gorącą paprykę zawiń w folię aluminiową i po 15 minutach zdejmij skórę z papryki.
Przy pomocy blendera zmiksuj paprykę, suszone pomidory,upieczony czosnek, listki bazylii i oliwę – około 2 – 3 łyżek.
Dodajemy rozdrobnioną widelcem rybę – ważne, żeby kawałki ryby były wyczuwalne.
Wszystko razem wymieszaj.
Pasta rybna do chleba smakuje wyśmienicie z grzankami, tostami lub świeżym chlebem, podawana z pokrojonymi listkami bazylii i czarnymi oliwkami.
1 komentarz
Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂 wszedobylskie.blogspot.com