Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki kawowe idealne do kawy

19 lipca 2013
babeczki kawowe
Dziś babeczki kawowe, mega owocowe muffinki, które smakują zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i następnego dnia. 
Teoretycznie nie wsypujemy do ciasta cukru, ale trzeba pamiętać, że zarówno sok jak i m&m taki cukier posiadają w sobie. 

Babeczki kawowe

Składniki na 12 babeczek
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 75 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 175 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej
  • 50 g malin
  • 45 g m&m czekoladowych

Składniki na babeczki kawowe rozdzielamy sobie na mokre i suche.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche – mąki, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa, kawa, skórka z pomarańczy oraz m&m.
W drugiej misce wszystko co mokre – jajka, olej, sok. Roztrzepujemy jajka i dodajemy olej i sok.
Łączymy mokre z suchym 🙂
Na koniec dodajemy borówkę i mieszamy delikatnie łyżką.

Przygotowane ciasto rozkładamy do foremek (3/4 foremki powinno być zakryte)
Na wierzchu układamy maliny.

Ja dodałam jeszcze krojone w słupki migdały. Można też użyć grubego cukru lub płatków migdałowych.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 minut.

babeczki kawowe

POLECANE WPISY