165
Dziś babeczki kawowe, mega owocowe muffinki, które smakują zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika jak i następnego dnia.
Teoretycznie nie wsypujemy do ciasta cukru, ale trzeba pamiętać, że zarówno sok jak i m&m taki cukier posiadają w sobie.
Teoretycznie nie wsypujemy do ciasta cukru, ale trzeba pamiętać, że zarówno sok jak i m&m taki cukier posiadają w sobie.
Babeczki kawowe
Składniki na 12 babeczek
- 150 g mąki pszennej razowej
- 75 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 175 ml soku pomarańczowego świeżo wyciskanego
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 100 g świeżych owoców borówki amerykańskiej
- 50 g malin
- 45 g m&m czekoladowych
Składniki na babeczki kawowe rozdzielamy sobie na mokre i suche.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche – mąki, proszek do pieczenia, przyprawa piernikowa, kawa, skórka z pomarańczy oraz m&m.
W drugiej misce wszystko co mokre – jajka, olej, sok. Roztrzepujemy jajka i dodajemy olej i sok.
Łączymy mokre z suchym 🙂
Na koniec dodajemy borówkę i mieszamy delikatnie łyżką.
Przygotowane ciasto rozkładamy do foremek (3/4 foremki powinno być zakryte)
Na wierzchu układamy maliny.
Ja dodałam jeszcze krojone w słupki migdały. Można też użyć grubego cukru lub płatków migdałowych.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 20 minut.