190
Botwinka – kiedyś nie mogłam na nią patrzeć, a dziś kocham ogromnie.
Po weekendowym pobycie w domu rodzinnym przywiozłam tzw „dary natury” i każdego dnia próbuję coś z nich stworzyć. Na pierwszy ogień poszła botwinka. Chociaż dziadek Pierworodnej chętnie oddałby liście królikom, udało się je uratować i jest pyszna zupa. Zupa jak to zupa, ale ważne wiedzieć jak zrobić dobrze zaklepkę. Tą wiedzą się dziś z Wami także podzielę 🙂
Po weekendowym pobycie w domu rodzinnym przywiozłam tzw „dary natury” i każdego dnia próbuję coś z nich stworzyć. Na pierwszy ogień poszła botwinka. Chociaż dziadek Pierworodnej chętnie oddałby liście królikom, udało się je uratować i jest pyszna zupa. Zupa jak to zupa, ale ważne wiedzieć jak zrobić dobrze zaklepkę. Tą wiedzą się dziś z Wami także podzielę 🙂
Zupa botwinka
Składniki:
- wywar mięsny lub jak kto woli pozostałości niedzielnego rosołu około 3 litrów
- 3-4 młode marchewki
- pęczek młodych buraczków wraz z liśćmi
- 1 -2 gałązki świeżego tymianku
- 150 ml śmietany do zup 12% (może być też 18%)
- 2 łyżki mąki do tzw. zaklepki
- 3 łyżki octu winnego
- szczypta soli i pieprzu
Rosół lub wywar stawiamy na gazie i zaczynamy przygotowywać pozostałe składniki.
Wyjmujemy śmietanę z lodówki, żeby się „ociepliła”. To ważne, aby śmietana do przygotowania zaklepki miała temperaturę pokojową.
Marchewkę oraz buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy ok 4 – 5 minut do miękkości
Wyjmujemy śmietanę z lodówki, żeby się „ociepliła”. To ważne, aby śmietana do przygotowania zaklepki miała temperaturę pokojową.
Marchewkę oraz buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy ok 4 – 5 minut do miękkości
Jak przygotować zaklepkę do zupy?
Śmietanę mieszamy z mąką i dwiema łyżkami zimnej wody. Stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji powoli wlewamy do garnka z zupą, dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji powoli wlewamy do garnka z zupą, dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Odstawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem winnym.
Zupę można podawać z młodymi zasmażanymi ziemniaczkami lub ziemniakami z wody z koperkiem.
Sezon w pełni zatem polecam taką pyszną zupę botwinkę.
Smacznego 🙂