Kulinarne, Zupy

Botwinka

21 lipca 2013
Botwinka – kiedyś nie mogłam na nią patrzeć, a dziś kocham ogromnie.
Po weekendowym pobycie w domu rodzinnym przywiozłam tzw “dary natury” i każdego dnia próbuję coś z nich stworzyć. Na pierwszy ogień poszła botwinka. Chociaż dziadek Pierworodnej chętnie oddałby liście królikom, udało się je uratować i jest pyszna zupa. Zupa jak to zupa, ale ważne wiedzieć jak zrobić dobrze zaklepkę. Tą wiedzą się dziś z Wami także podzielę 🙂

Zupa botwinka

Składniki:

  • wywar mięsny lub jak kto woli pozostałości niedzielnego rosołu około 3 litrów
  • 3-4 młode marchewki
  • pęczek młodych buraczków wraz z liśćmi
  • 1 -2 gałązki świeżego tymianku
  • 150 ml śmietany do zup 12% (może być też 18%)
  • 2 łyżki mąki do tzw. zaklepki
  • 3 łyżki octu winnego
  • szczypta soli i pieprzu
Rosół lub wywar stawiamy na gazie i zaczynamy przygotowywać pozostałe składniki.
Wyjmujemy śmietanę z lodówki, żeby się “ociepliła”. To ważne, aby śmietana do przygotowania zaklepki miała temperaturę pokojową.
Marchewkę oraz buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy ok 4 – 5 minut do miękkości

Jak przygotować zaklepkę do zupy? 

Śmietanę mieszamy z mąką i dwiema łyżkami zimnej wody. Stopniowo dolewamy kilka łyżek zupy.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji powoli wlewamy do garnka z zupą, dodajemy tymianek i zagotowujemy.
Odstawiamy z ognia, wyjmujemy gałązki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem oraz octem winnym.
Zupę można podawać z młodymi zasmażanymi ziemniaczkami lub ziemniakami z wody z koperkiem.
Sezon w pełni zatem polecam taką pyszną zupę botwinkę.
Smacznego 🙂

Zupa z warzyw dla dzieci z kurkumą

Zielona zupa jarzynowa dla dzieci

POLECANE WPISY