180
Pierworodna na swoich pierwszych koloniach. Tak ten wyjazd do babci nazwał ostatnio mąż. Oczywiście ja się stresuję, a Pierworodna bawi się w najlepsze jak na razie i niech tak zostanie. Stres zostawiam w kuchni w kolejnej porcji łakoci. Dziś babeczki czekoladowe z owocami. To kolejna babeczkowa propozycja, którą pokochały dzieci, a ja chętnie powtarzam przepis, jako dodatek do kawy.
Babeczki czekoladowe z owocami
Składniki na 12 babeczek
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki amarantusowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- maliny i borówki
- cukier puder do posypania babeczek po upieczeniu
1. Czekoladę i masło roztapiamy na małym ogniu i zestawiamy z palnika do przestygnięcia.
W tym czasie mieszamy pozostałe składniki (oprócz owoców) – cukier, jajka, mąka, proszek do pieczenia.
Można użyć miksera, ale bez problemu uda się to wykorzystując zwykłą łyżkę.
2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. (bez termoobiegu). Rozpuszczoną czekoladę i masło łączymy z pozostałymi składnikami.
3. Wykładamy blachę papilotkami.
Do każdej papilotki układamy na spodzie 4 – 5 malin. Wylewamy ciasto do ok 3/4 papilotki i na wierzchu układamy po 4 – 5 borówek.
Do każdej papilotki układamy na spodzie 4 – 5 malin. Wylewamy ciasto do ok 3/4 papilotki i na wierzchu układamy po 4 – 5 borówek.
Pieczemy babeczki czekoladowe z owocami przez około 20 minut. Do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
p.s. te przepyszne babeczki wykonasz w 20 minut, więc przepis idealny na chwilę relaksu jak dziecko śpi 🙂