Kulinarne

Babeczki orkiszowe – niebywale zdrowe :)

30 sierpnia 2013
Dzisiejszy przepis jest już odrobinę jesienny, ale doskonale sprawdza się o każdej porze roku. Aby się o tym przekonać – sprawdźcie 🙂 Bazą był przepis z cukierenki 

U mnie, jak wszelkie przepisy, został poddany lekkiej modyfikacji.

Składniki na 12 muffinek:

  • 3 jabłka
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 ml miodu
  • 60 ml naturalnego jogurtu
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 40 g pestek dyni i słonecznika
  • 10 g żurawiny

Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałeczki.
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Wyłóż papilotkami formę na muffiny.
Mąkę, proszek i cynamon wsyp do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier, miód, jogurt, olej i jajka. Wlej mieszankę mokrych składników do suchych, dodaj przygotowane wcześniej jabłka, pestki słonecznika i żurawinę i wymieszaj tylko do połączenia składników. Za pomocą łyżki przełóż do papilotek, muffiny niespecjalnie rosną, można więc mocno wypełnić papilotki bez obaw. Na wierzchu każdej babeczki można posypać suszoną żurawinę i pestki słonecznika.
Piecz około 20 min. Przestudź na kratce (mnie rzadko się to udaje 🙂

Smacznego 🙂

POLECANE WPISY