Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki serowe w cieście filo

24 września 2014
Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania bardzo szybkiego i efektownego deseru. Takie babeczki serowe na pewno wywołają przysłowiowe wow wśród szczęścarzy, którzy będą mogli ich spróbować. Kiedy spróbują będą Was prosić o jeszcze. U nas przynajmniej tak było. Wszystko zniknęło w oka mgnieniu. Sprawdźcie koniecznie 🙂 U nas ciasto filo zagości na dłużej.

 Babeczki serowe w cieście filo

Składniki na 12 babeczek 

  • 250 g twarogu
  • 400 g ricotty
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • ok 200 g ciasta filo
  • pół słoika konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni

 

Twaróg razem z ricottą i cukrem oraz jajkami utrzyj na jednolitą masę.

Rozgrzej piekarnik do 175 – 180 stopni C. Wysmaruj olejem wgłębienia w formie do wypieku muffinek.

Każdy płat ciasta filo pokrój na 4 kwadraty. Każde wgłębienie wyłóż dwoma kwadratami.

 

 

ciasto filo

Wypełnij je 2 łyżkami masy serowej i łyżką konfitury.

Babeczki serowe w cieście filo

Wstaw do piekarnika i piecz około 20 – 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudź i przełóż babeczki do papilotek.

Babeczki serowe w cieście filo

Smacznego 🙂

 

 

POLECANE WPISY