290Dziś chciałabym Was zachęcić do przygotowania bardzo szybkiego i efektownego deseru. Takie babeczki serowe na pewno wywołają przysłowiowe wow wśród szczęścarzy, którzy będą mogli ich spróbować. Kiedy spróbują będą Was prosić o jeszcze. U nas przynajmniej tak było. Wszystko zniknęło w oka mgnieniu. Sprawdźcie koniecznie 🙂 U nas ciasto filo zagości na dłużej.
Składniki na 12 babeczek
Babeczki serowe w cieście filo
- 250 g twarogu
- 400 g ricotty
- 80 g cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 2 jajka
- ok 200 g ciasta filo
- pół słoika konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni
Twaróg razem z ricottą i cukrem oraz jajkami utrzyj na jednolitą masę.
Rozgrzej piekarnik do 175 – 180 stopni C. Wysmaruj olejem wgłębienia w formie do wypieku muffinek.
Każdy płat ciasta filo pokrój na 4 kwadraty. Każde wgłębienie wyłóż dwoma kwadratami.
Wypełnij je 2 łyżkami masy serowej i łyżką konfitury.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20 – 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudź i przełóż babeczki do papilotek.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Wygląda cudnie. A można czymś zastąpić ciasto filo?
Myślę, że można spróbować z ciastem francuskim