Ciasta i desery, Kulinarne

Blok czekoladowy z waflami i bakaliami

24 kwietnia 2017
blok czekoladowy

Blok czekoladowy to kolejny niezapomniany smak z mojego dzieciństwa. Internet jest pełen przepisów na blok czekoladowy. Jedni dodają wafle, inni stawiają na dużą ilość rodzynek lub żurawiny. Nasz blok czekoladowy bazuje na przepisie znalezionym u mojej mamy. Zmniejszyłam ilość cukru – jest wystarczająco słodki, a także wykorzystałam to, że dziś dobre bakalie są na wyciagnięcie ręki.
Wyszedł obłędny blok, który smakował nam, naszym dzieciom oraz znajomym.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

  • 4 opakowania wafelków kakaowych, arachidowych lub mieszankę wafli i herbatników
  • mieszanka ulubionych bakalii (u nas: orzechy laskowe, migdały, rodzynki, miechunka, żurawina i orzechy brazylijskie)
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru lub 1/4 ksylitolu
  • 4 łyżki dobrego kakao

1. Masło roztop w rondelku. Dodaj cukier, wodę i kakao. Wymieszaj wszystko i podgrzej do rozpuszczenia się cukru.
2. Wystudź całą mieszankę.
3. Do miski wsyp mleko, pokruszone wafle i dodaj wystudzoną masę.

Blok czekoladowy
4. Dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Najlepiej sprawdzi się forma do keksów lub do tarty z wyjmowanym dnem.
5. Po schłodzeniu w lodówce można jeść po ok 3 godzinach.

Blok czekoladowy

To kolejny przepis, który wykonałam razem z moimi dziećmi.

Oni bawili się znakomicie, a ja znów świadomie wybieram, co jedzą moje dzieci.

POLECANE WPISY