Ciasta i desery, Kulinarne

Food Revolution Day z brownie z burakami

16 maja 2016
Food Revolution Day
Już niedługo Food Revolution Day, który ma na celu zachęcanie jak największej ilości ludzi do zdrowego, smacznego i wspólnego gotowania. Dla mnie takie działania są codziennością jednak nie każdy tak ma. Całym sercem wspieram działania żywieniowe zarówno samego Jamiego Oliviera, jak i polskiego ambasadora Food Revolution Day i założyciela Fundacji Szkoła na widelcu – Grzegorza Łapanowskiego.

Dzisiejszy przepis to najzdrowsze brownie jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przygotowując je myślałam o mężu, który jest wielbicielem tego typu ciast, ale także o tym, że będzie to zdrowa fit alternatywa, którą będzie można się zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia. Inspirację znalazłam w ostatnim magazynie Jamie.Pomimo braku cukru w składzie ciasto zniknęło bardzo szybko i pozostało po nim wspomnienie.Jeśli doczytacie dzisiejszy wpis do końca czeka na Was niespodzianka 🙂

Brownie z burakami i orzechami laskowymi

około 15 kawałków

  • 100 g pasty z fig
  • 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 średnie rozgniecione awokado
  • 60 g miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jaja
  • 1 średni burak czerwony starty na tarce
  • 130 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 90% + 50 g do polania
  • 45 ml mleka
  • 30 g podprażanych orzechów laskowych

 

Wymieszaj na gładką masę pastę z fig, żółtka jaj, olej, rozgniecione awokado, miód, esencję waniliową oraz kawą. Na końcu dodaj utarte żółtka, a następnie rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.

W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, kakao, mielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.

Ubij białka jaj na sztywno.

Połącz mokre składniki z suchymi dodając mleko, startego buraka i stopniowo dodawaj ubite białka.

Gdy składniki się połączą przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do suchego patyczka około 25 – 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Kiedy brownie z burakami wystygnie polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.

brownie z burakami

KONKURS ZAKOŃCZONY

Na koniec mam dla Was KONKURS, w którym możecie wygrać genialną książkę Jamiego Oliviera
“Superfood na co dzień”.Książka to nie tylko przepisy, ale także wskazówki, co jeść by dobrze się czuć.Food Revolution Day
photo: Jamie OliverZasady konkursu:1. Podziel się w komentarzu swoim pomysłem na obchodzenie Food Revolution Day.
Ja oprócz obchodzenia go w domu będę zarażać zdrowym jedzeniem moich kolegów i koleżanki z pracy 🙂

2. Konkurs trwa w dniach 16 – 26.05.2016 do godziny 23:59

3. Laureata podam w tym poście najpóźniej 29 maja br.

4. Nagrodę wyślę do Laureata na terenie Polski

 

 

 

POLECANE WPISY