Brownie z burakami i orzechami laskowymi
około 15 kawałków
- 100 g pasty z fig
- 50 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 średnie rozgniecione awokado
- 60 g miodu
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 4 łyżki kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jaja
- 1 średni burak czerwony starty na tarce
- 130 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 90% + 50 g do polania
- 45 ml mleka
- 30 g podprażanych orzechów laskowych
Wymieszaj na gładką masę pastę z fig, żółtka jaj, olej, rozgniecione awokado, miód, esencję waniliową oraz kawą. Na końcu dodaj utarte żółtka, a następnie rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.
W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, kakao, mielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon.
Ubij białka jaj na sztywno.
Połącz mokre składniki z suchymi dodając mleko, startego buraka i stopniowo dodawaj ubite białka.
Gdy składniki się połączą przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz do suchego patyczka około 25 – 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kiedy brownie z burakami wystygnie polej je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posyp pokruszonymi orzechami laskowymi.
KONKURS ZAKOŃCZONY
„Superfood na co dzień”.Książka to nie tylko przepisy, ale także wskazówki, co jeść by dobrze się czuć.

photo: Jamie OliverZasady konkursu:1. Podziel się w komentarzu swoim pomysłem na obchodzenie Food Revolution Day.
Ja oprócz obchodzenia go w domu będę zarażać zdrowym jedzeniem moich kolegów i koleżanki z pracy 🙂
2. Konkurs trwa w dniach 16 – 26.05.2016 do godziny 23:59
3. Laureata podam w tym poście najpóźniej 29 maja br.
4. Nagrodę wyślę do Laureata na terenie Polski