Idealne, prawdziwe bułki poznańskie to dziś wyjątek w piekarniach. Smak prawdziwej bułki poznańskiej pamiętam z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją często moczoną w mleku, tzn. rwało się na kawałki i zalewało ciepłym mlekiem i dosypywało cukier 🙂
Dziś takich bułek już nie ma, ale dzięki książce Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” udało się odtworzyć ten smak.
Podmłoda na bułki poznańskie
- 200 g mąki pszennej typ 750
- 200 ml wody
- 2 g drożdży
Ciasto właściwe na bułki poznańskie
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml wody
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 10 g soli
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na podmłodę i odstaw do fermentacji w temperaturze pokojowej
na około 12 – 16 godzin.
DZIEŃ PIECZENIA
Rozpuść drożdże w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodaj do zaczynu.
Zagniataj ciasto na bułki poznańskie na oprószonej stolnicy przez około 7 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk.
Po wyrobieniu ciasta odstaw je na około 2 – 3 godziny przykryte folią spożywczą w temperaturze pokojowej.
Można skrócić ten czas – ustaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Jednak zgodzę się z autorem książki, że im ciasto dłużej wyrasta tym jest bardziej puszyste.
Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Jeśli będzie ciasta więcej – jeszcze lepiej 🙂
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Lekko zagnieć ciasto i podziel na 9 równych części.
Każda bułka około – 110 g. Ważyłam każdą bułkę dla pewności 🙂
Z każdej porcji ciasta uformuj bułeczkę i zrób koniecznie przedziałek.
Nie wyobrażam sobie bułki poznańskiej bez tego małego szczegółu.
Ułóż na blasze do pieczenia 3 rzędy po 3 bułki i odstaw na około 30 – 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i zaparuj.
Posmaruj bułki wodą, wstaw blachę do piekarnika, zaparuj piekarnik i piecz około 15 minut.
Po tym czasie wyjmij bułki i wystudź na kratce.
Przepis ten wykorzystywałam już kilkakrotnie.
Sprawdził się zarówno podczas ręcznego wyrabiania jak i przy korzystaniu z robota planetarnego, który ułatwia życie od kulinarnej strony 🙂
Inne przepisy na domowe bułki i chleb znajdziesz także na blogu w kategorii pieczywo. Polecamy chleb bez drożdży
1 komentarz
Dzięki, może skorzystam :). Bardzo lubię piec chleb dla mojej rodziny, więc można i też bułki :).