Kulinarne, Pieczywo, Śniadania

Bułki poznańskie

23 maja 2015
domowe bułki poznańskie

Idealne, prawdziwe bułki poznańskie to dziś wyjątek w piekarniach. Smak prawdziwej bułki poznańskiej pamiętam z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją często moczoną w mleku, tzn. rwało się na kawałki i zalewało ciepłym mlekiem i dosypywało cukier 🙂

Dziś takich bułek już nie ma, ale dzięki książce Piotra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekarnia” udało się odtworzyć ten smak.

domowe bułki poznańskie Podmłoda na bułki poznańskie

  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 2 g drożdży

Ciasto właściwe na bułki poznańskie

  • 10 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 10 g soli

DZIEŃ PRZED PIECZENIEM

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na podmłodę i odstaw do fermentacji w temperaturze pokojowej
na około 12 – 16 godzin.

DZIEŃ PIECZENIA

Rozpuść drożdże w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodaj do zaczynu.

Zagniataj ciasto na bułki poznańskie na oprószonej stolnicy przez około 7 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk.

Po wyrobieniu ciasta odstaw je na około 2 – 3 godziny przykryte folią spożywczą w temperaturze pokojowej.

Można skrócić ten czas – ustaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Jednak zgodzę się z autorem książki, że im ciasto dłużej wyrasta tym jest bardziej puszyste.

Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Jeśli będzie ciasta więcej – jeszcze lepiej 🙂

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę obsypaną mąką. Lekko zagnieć ciasto i podziel na 9 równych części.
Każda bułka około – 110 g. Ważyłam każdą bułkę dla pewności 🙂

Z każdej porcji ciasta uformuj bułeczkę i zrób koniecznie przedziałek.
Nie wyobrażam sobie bułki poznańskiej bez tego małego szczegółu.

Ułóż na blasze do pieczenia 3 rzędy po 3 bułki i odstaw na około 30 – 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i zaparuj.

Posmaruj bułki wodą, wstaw blachę do piekarnika, zaparuj piekarnik i piecz około 15 minut.

Po tym czasie wyjmij bułki i wystudź na kratce.

domowe bułki poznańskie

domowe bułki poznańskie

Bulka poznanska Piotr Kucharski

Przepis ten wykorzystywałam już kilkakrotnie.

Sprawdził się zarówno podczas ręcznego wyrabiania jak i przy korzystaniu z robota planetarnego, który ułatwia życie od kulinarnej strony 🙂

 

print

POLECANE WPISY