Ciasta i desery, Kulinarne

Babeczki czekoladowe z kremem waniliowym

24 maja 2015

Dziś wybieraliśmy się z wizytą do znajomych i postanowiłam upiec mały smakołyk jako prezent dla nich. Smaczne babeczki czekoladowe.

Sprawdzone już w domu kilkakrotnie, serwowane z różnymi dodatkami. Zawsze smaczne.

Zresztą ciasta czekoladowe, kakaowe znikają u nas w ekspresowym tempie.

To doskonała propozycja na wyjątkowy prezent dla mamy na Dzień mamy. Ty, mama, pyszne babeczki i pogaduchy 🙂 

muffiny maka basia

Babeczki czekoladowe
– przepis na 12 sztuk babeczek

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g pokruszonej czekolady
  • 4 łyżki ulubionego dżemu lub świeże owoce
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 250 g mleka
  • 120 g roztopionego masła

Utrzyj jajka z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.

Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.
Dodaj opcjonalnie pokruszoną czekoladę i wymieszaj.

Wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Piecz około 10 minut i podnieś temperaturę do 185 stopni C i piecz przez 10 – 15 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem waniliowy

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
  • 1 łyżka domowej esencji waniliowej

Śmietanę ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i przy użyciu rękawa dekorujemy babeczki.

Teraz pyszna kawa i chwila błogiego nic nie robienia.

Babeczki czekoladowe z kremem

Babeczki czekoladowe doskonale się prezentowały w formie prezentu 🙂

POLECANE WPISY