Dziś wybieraliśmy się z wizytą do znajomych i postanowiłam upiec mały smakołyk jako prezent dla nich. Smaczne babeczki czekoladowe.
Sprawdzone już w domu kilkakrotnie, serwowane z różnymi dodatkami. Zawsze smaczne.
Zresztą ciasta czekoladowe, kakaowe znikają u nas w ekspresowym tempie.
To doskonała propozycja na wyjątkowy prezent dla mamy na Dzień mamy. Ty, mama, pyszne babeczki i pogaduchy 🙂
Babeczki czekoladowe
– przepis na 12 sztuk babeczek
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki kakao
- 50 g pokruszonej czekolady
- 4 łyżki ulubionego dżemu lub świeże owoce
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 120 g roztopionego masła
Utrzyj jajka z cukrem, dodaj esencję waniliową i roztopione, wystudzone masło oraz mleko.
Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Połącz składniki suche z mokrymi.
Dodaj opcjonalnie pokruszoną czekoladę i wymieszaj.
Wyłóż do papilotek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C.
Piecz około 10 minut i podnieś temperaturę do 185 stopni C i piecz przez 10 – 15 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem waniliowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
Śmietanę ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i przy użyciu rękawa dekorujemy babeczki.
Teraz pyszna kawa i chwila błogiego nic nie robienia.
Babeczki czekoladowe doskonale się prezentowały w formie prezentu 🙂