Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb bez drożdży.
Mamy swoją ulubioną piekarnię i nie raz wspominałam Wam o niej i pokazywałam nasze pomysły na chleb i pieczywo z dobrego miejsca. Czasami sami pieczemy chleb lub domowe bułki, ale w większości przepisów z których korzystamy potrzebne sa drożdże.
Wielu z Was pytało mnie ostatnio o przepis na chleb bez drożdży, bez zakwasu, ale smaczny. Zatem nie pozostaje Wam nic innego jak sprawdzić poniższy przepis.
Chleb bez drożdży na jogurcie

Mój chleb przygotowałam z mieszanki mąk orkiszowej jasnej i mąki pszennej typ 500.
Możesz użyć też zwykłą mąkę pszenną, mąkę chlebową pszenną, mąkę orkiszową.
- 450 g mąki
(100 g mąki jasnej orkiszowej + 350 g mąki pszennej typ 500) - 400 ml jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki, maślanka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- masło do wysmarowania blaszki
- mak, ziarna czarnuszki, płatki owsiane do posypania chleba
Mąkę przesiej do miski i wymieszaj razem z solą i sodą. Dodaj jogurt i wyrabiaj ciasto.
Ja korzystam z miksera do wyrobienia ciasta, ale jak każde inne wypieki ten chleb można wyrobić też ręcznie.
Wyrobione ciasto wykładam do wysmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi (płatki można pominąć) formy. U mnie tzw. keksówka. Posyp makiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 – 210 stopni C. Piecz przez około 40 – 45 minut. Ja lubię, gdy chleb jest ładnie wypieczony.
Wyłóż na kratkę po upieczeniu, aby chleb odpoczął. Poczekaj, aż wystygnie.
Może Ci się uda, bo u nas dzieciaki zabrały się za krojenie, gdy jeszcze był ciepły.
Smacznego 🙂

Jeśli macie jednak drożdże możecie skorzystać także z naszych innych przepisów na pieczywo, np. najlepszy chleb tostowy z czarnuszką 🙂
Jeśli szukasz pomysłów na smaczne domowe przepisy to polecam Ci zestawienie dań z kaszy, ryżu, makaronu i innych produktów, które na pewno masz w domu.

Aby urozmaicić kanapki konicznie zróbcie jakąć pyszną pastę do chleba!
Sprawdzone przepisy na pasty do chleba znajdziecie tutaj 🙂
