Home Kulinarne Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

by Matczyne Fanaberie

Dzisiaj z pieca wyjęłam pyszny, pachnący i chrupiący chleb pszenny na drożdżach. Niby nic nadzwyczajnego, ale moje dzieci szybko skomentowały, że czuć w nim miłość. Chleb na zakwasie kochamy niezmiennie, ale czasami dla urozmaicenia robię szybki i smaczny chleb na drożdżach.

Tak, to właśnie miłość zawiodła mnie tutaj, gdzie jestem i kim jestem. To z miłości do tych których kocham piekę, gotuję i dzielę się dobrem.

Miłość i pokora to najlepsze moje towarzyszki w kuchni. Zresztą, chyba w całym życiu. Ostatni czas tak bardzo odkrywa nas na nowo. Zarówno z tej dobrej, jak i tej smutniejszej strony.

Chleb pszenny na drożdżach

chleb pszenny na drożdżach

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać drożdże, 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
  2. Do przygotowanego zaczynu dodaj resztę składników i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę lub blat i zagniataj ciasto przez około 5-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie zagniatania warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło do rąk.

    Ja tę czynność wykonuję za pomocą robota planetarnego, przy użyciu haka do chleba i ciast drożdżowych.
  3. Wyrobione ciasto włóż z powrotem do miski i przykryj, aby ciasto wyrosło. Ja przykrywam woskowijką, albo ściereczką. Zazwyczaj zaleca się przykrycie folią spożywczą. P.s. ostatnio odkryłam nową funckcję dla foliowego czepka do kąpieli 🙂 Idealnie sprawdza się zamiast foli czy ściereczki!
  4. Odstaw w temperaturze pokojowej na około 2- 2,5 godziny do pierwszego wyrastania, czyli ciasto musi co najmniej podwoi objętość.
    Po około godzinie, czyli w połowie wyrastania, warto każdy bok ciasta naciągnąć do środka.
    Zwilż dłoń i zbież z boków ciasto do środka. Przykryj i odstaw niech dalej wyrasta.
  5. Wyjmij wyrośnięte ciasto i przełóż na oprószoną mąką stolnicę i uformuj podłużny bochenek. Warto znów pozbierać do środka boki, aby powstał podłużmny bochenek chleba. Po zebraniu i uformowaniu ułóż tak, aby ta część zbierana była od spodu.
  6. Tak przygotowany chleb pszenny na drożdżach ułóż na wysypanej mąką blaszce do pieczenia.
    Przykryj ściereczką i odstaw na kolejną godzinę lub półtorej godziny do tzw. garowania, czyli ponownego wyrośnięcia.
  7. Gdy chleb już wyrósł przygotuj piekarnik.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C i zaparuj piekarnik.

    Zaparowanie piekarnika – możesz to zrobić na kilka sposobów.

    Jeśli Twój piekarnik nie ma takiej funkcji wstaw miseczkę z kostkami lodu na dno piekarnika lub spryskaj spryskiwaczem z wodą dno i boczne ściany piekarnika. Dobre naparowanie piekarnika spowoduje, że chleb po upieczeniu będzie miał piękną chrupiącą skórkę. Wierzch pozostanie nawilżony i skórka nie będzie zbyt twarda.
  8. Kolejny krok to cechowanie chleba, czyli nacięcie wypieku.

    Wiele osób poleca wykorzystanie żyletki lub bardzo ostrego noża. Ja próbowałam różnymi nożami i słabo to się sprawdzało. Były też próby nożyczkami, ale ostatecznie najlepszy efekt uzyskałam wykorzystując ostrze od nożyka do tapet. Można kupić za kilka złotych, a efekt zdecydowanie lepszy niż nożem.
  9. Wstaw blachę z chlebem do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut. Czas dostosuj do swojego piekarnika. Ja lubię ciemniejsze, bardziej wypieczone chleby więc zostawiam nawet na 50 minut.
  10. Upieczony chleb odstaw na kratce do wystudzenia. 
chleb pszenny
chleb pszenny na drożdżach

You may also like

Zostaw komentarz