Sos do grilla – do mięs, warzyw i ryb

by Matczyne Fanaberie

Sezon grillowy właśnie startuje więc dobry sos do grilla na pewno się przyda. My w weekend przygotowaliśmy kilka rodzajów mięs w marynacie, warzywa oraz pyszne sałatki do grilla, a do tego sprawdzone i proste sosy do grilla.

Oczywiście na naszym stole znajdzie się też miejsce na keczup czy dobrą musztardę, ale dobrze zbalansowany sos zawsze wygrywa.

Sosom do mięs i warzyw z grilla warto dać chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Dajcie im przynajmniej 30 – 60 minut, aby wydobyć ich pełen aromat. Do momentu podania przechowuj przykryte w lodówce.

Sprawdź koniecznie nasz zestaw 10 sałatek i surówek do grilla.

POBIERZ DARMOWY PDF

Sos do grilla

1. Sos jogurtowy do grilla

sos do grilla
  • 1 świeży ogórek
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  1. Zetrzyj ogórek na tarce o grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 – 20 minut, aby puściły sok.
  2. Do jogurtu dodaj dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i kmin rzymski.
  3. Wszystko połącz mieszając i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Ziołowy sos z mango

sos do grilla
  • 1/2 dojrzałego mango (może być także mango z puszki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 gałązki mięty
  • 2 gałązki szałwii
  • kolendra
  • oregano

Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos.
Sos idealnie pasuje do mięsa z kurczaka, indyka oraz ryb. Ja lubię go także do cukinii czy kukurydzy z grilla.

3. Najlepszy sos do steków, ryb, warzyw z grilla

sos do grilla

To moje tegoroczne odkrycie i aktualnie najlepszy sos do grilla.

  • 3 – 4 fileciki anchois
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Gałązka estragonu (bez tego też będzie pyszne)
  • 1,5 łyżki kaparów
  • 2 – 3 ogórki korniszony
  1. Ogórki pokrój w kostkę.
    Odłóż 1 łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami.
  2. Pozostałe składniki zblenduj na gładki sos.
  3. Do sosu dodaj zostawioną łyżkę musztady i pokrojone ogórki. Wymieszaj na jednolity sos. Gotowe!

4. Sos curry z mango

Idealnie się sprawdzi zarówno do mięs, jak i grillowanych warzyw.

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 mango
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • sól i pieprz
  1. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Można zostawić 1/4 mango i pokroić w kosteczkę, a na koniec oddać do sosu.

5. Tapenada z czarnych oliwek
i kaparów

  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1-2 łyżki kaparów
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki tymianku
  1. Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Tego dipu nie solę, gdyż oliwki i kapary mają już dość dużo soli.

6. Sos do warzyw z grilla z anchois

  • 200 g serka kanapkowego typu Twój smak Piątnicy czy Almette
  • 7 – 10 filecików anchois
  • 100 ml majonezu lub jogurtu (ja często łączę majonez z jogurtem)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  1. Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki, soli i pieprzu, umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos.
  2. Do sosu dodaj natkę pietruszki. Można też wykorzystać tutaj swieżą kolendrę.
  3. Dopraw solą i pieprzem wg uznania.

7. Sos arachidowy

Przepis na sos pochodzi z książki: Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu.

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 gładkiego masła z orzechów arachidowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  1. Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj pozostałe składniki.
  2. Cały czas mieszaj, aż miód i masło się rozpuszczą i otrzymasz jednolity sos.

8. Sos awaryjny

sos do grilla

Celowo tak nazwałam ten sos, bo do jego przygotowania nie musisz wcale się wysilać.

Wymieszaj wszystko na jednolity sos i gotowe!

9. Paprykowy sos z fetą

  • 240 g sera feta
  • 120 g pieczonej czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  1. Blenderem połącz ser feta, czerwoną paprykę i olej.
  2. Dopraw pieprzem i ponownie zmiksuj, aż sos będzie gładki.

Oczywiście to tylko kilka propozycji i wierzę, że znacie jeszcze inne pyszne propozycje na sos do grillowanych warzyw czy mięsa.

Chętnie poznam też Wasze propozycje. Piszcie w komentarzach.

Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz