Sezon grillowy właśnie startuje więc dobry sos do grilla na pewno się przyda. My w weekend przygotowaliśmy kilka rodzajów mięs w marynacie, warzywa oraz pyszne sałatki do grilla, a do tego sprawdzone i proste sosy do grilla.
Oczywiście na naszym stole znajdzie się też miejsce na keczup czy dobrą musztardę, ale dobrze zbalansowany sos zawsze wygrywa.
Sosom do mięs i warzyw z grilla warto dać chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Dajcie im przynajmniej 30 – 60 minut, aby wydobyć ich pełen aromat. Do momentu podania przechowuj przykryte w lodówce.
Sprawdź koniecznie nasz zestaw 10 sałatek i surówek do grilla.
POBIERZ DARMOWY PDF
Sos do grilla
1. Sos jogurtowy do grilla
- 1 świeży ogórek
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- Zetrzyj ogórek na tarce o grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 – 20 minut, aby puściły sok.
- Do jogurtu dodaj dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, czosnek niedźwiedzi, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i kmin rzymski.
- Wszystko połącz mieszając i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Ziołowy sos z mango
- 1/2 dojrzałego mango (może być także mango z puszki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 – 3 gałązki mięty
- 2 gałązki szałwii
- kolendra
- oregano
Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos.
Sos idealnie pasuje do mięsa z kurczaka, indyka oraz ryb. Ja lubię go także do cukinii czy kukurydzy z grilla.
3. Najlepszy sos do steków, ryb, warzyw z grilla
To moje tegoroczne odkrycie i aktualnie najlepszy sos do grilla.
- 3 – 4 fileciki anchois
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Gałązka estragonu (bez tego też będzie pyszne)
- 1,5 łyżki kaparów
- 2 – 3 ogórki korniszony
- Ogórki pokrój w kostkę.
Odłóż 1 łyżkę musztardy francuskiej z ziarnami. - Pozostałe składniki zblenduj na gładki sos.
- Do sosu dodaj zostawioną łyżkę musztady i pokrojone ogórki. Wymieszaj na jednolity sos. Gotowe!
4. Sos curry z mango
Idealnie się sprawdzi zarówno do mięs, jak i grillowanych warzyw.
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżka curry
- 1/2 mango
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 drobno posiekana szalotka
- sól i pieprz
- Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Można zostawić 1/4 mango i pokroić w kosteczkę, a na koniec oddać do sosu.
5. Tapenada z czarnych oliwek
i kaparów
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1-2 łyżki kaparów
- 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki tymianku
- Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Tego dipu nie solę, gdyż oliwki i kapary mają już dość dużo soli.
6. Sos do warzyw z grilla z anchois
- 200 g serka kanapkowego typu Twój smak Piątnicy czy Almette
- 7 – 10 filecików anchois
- 100 ml majonezu lub jogurtu (ja często łączę majonez z jogurtem)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki, soli i pieprzu, umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos.
- Do sosu dodaj natkę pietruszki. Można też wykorzystać tutaj swieżą kolendrę.
- Dopraw solą i pieprzem wg uznania.
7. Sos arachidowy
Przepis na sos pochodzi z książki: Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu.
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 gładkiego masła z orzechów arachidowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- Mleko podgrzej na małym ogniu i dodaj pozostałe składniki.
- Cały czas mieszaj, aż miód i masło się rozpuszczą i otrzymasz jednolity sos.
8. Sos awaryjny
Celowo tak nazwałam ten sos, bo do jego przygotowania nie musisz wcale się wysilać.
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki domowego keczupu.
Wymieszaj wszystko na jednolity sos i gotowe!
9. Paprykowy sos z fetą
- 240 g sera feta
- 120 g pieczonej czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Blenderem połącz ser feta, czerwoną paprykę i olej.
- Dopraw pieprzem i ponownie zmiksuj, aż sos będzie gładki.
Oczywiście to tylko kilka propozycji i wierzę, że znacie jeszcze inne pyszne propozycje na sos do grillowanych warzyw czy mięsa.
Chętnie poznam też Wasze propozycje. Piszcie w komentarzach.
Smacznego!