Ciasta i desery, Kulinarne, Pieczywo

Chlebek kokosowy
z malinami i bananem

26 sierpnia 2016

Do przygotowania chlebka bananowego przymierzałam się już kilkakrotnie. Zazwyczaj jednak banany znikały zanim nadawały się do przygotowania takiego wypieku. Tym razem zabroniłam jeść i 4 banany czekały sobie aż ich dojrzałość pozwoli zrobić z nich chlebek kokosowy.

Przepis fit zaczerpnęłam od Donna Hay. Wprowadziłam małe modyfikacje, m.in. zmniejszyłam ilość cukru i już wiem, że na pewno jeszcze nie raz ten wypiek zawita u nas na stole.

chlebek bananowy kokosowy

Chlebek kokosowy z malinami i bananami

• 125 g miękkiego masła
• 80 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 2 jajka
• 4 bardzo dojrzałe banany
• 180 g mrożonych malin
• 30 g wiórków kokosowych plus łyżka wiórków do wysypania blachy
• 260 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżczeka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100 g syropu klonowego

Przygotuj blaszkę. Wyłóż papierem, wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi. U mnie tzw. “keksówka”.

Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni z termoobiegiem.

Masło z cukrem utrzyj aż masa stanie się kremowa i biała. Dodaj esencję waniliową. Stopniowo dodaj jajka i połącz składniki. Dosyp wiórki kokosowe, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj i wrzuć rozgniecione banany. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj do połączenie składników. Na koniec wsyp maliny i zamieszaj. Tak przygotowane ciasto na chlebek kokosowy wlej do blachy i wstaw do piekarnika.
Piecz do suchego patyczka, około 60 – 70 minut.

chlebek kokosowy

Smacznego 🙂

 

 

Zobacz również inne przepisy z bananami: 

print

POLECANE WPISY