Home KulinarneCiasta i desery Chlebek kokosowy
z malinami i bananem

Chlebek kokosowy
z malinami i bananem

by Matczyne Fanaberie

Do przygotowania chlebka bananowego przymierzałam się już kilkakrotnie. Zazwyczaj jednak banany znikały zanim nadawały się do przygotowania takiego wypieku. Tym razem zabroniłam jeść i 4 banany czekały sobie aż ich dojrzałość pozwoli zrobić z nich chlebek kokosowy.

Przepis fit zaczerpnęłam od Donna Hay. Wprowadziłam małe modyfikacje, m.in. zmniejszyłam ilość cukru i już wiem, że na pewno jeszcze nie raz ten wypiek zawita u nas na stole.

chlebek bananowy kokosowy

Chlebek kokosowy z malinami i bananami

• 125 g miękkiego masła
• 80 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka esencji waniliowej
• 2 jajka
• 4 bardzo dojrzałe banany
• 180 g mrożonych malin
• 30 g wiórków kokosowych plus łyżka wiórków do wysypania blachy
• 260 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżczeka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100 g syropu klonowego

Przygotuj blaszkę. Wyłóż papierem, wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi. U mnie tzw. „keksówka”.

Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni z termoobiegiem.

Masło z cukrem utrzyj aż masa stanie się kremowa i biała. Dodaj esencję waniliową. Stopniowo dodaj jajka i połącz składniki. Dosyp wiórki kokosowe, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Wymieszaj i wrzuć rozgniecione banany. Dodaj syrop klonowy i wymieszaj do połączenie składników. Na koniec wsyp maliny i zamieszaj. Tak przygotowane ciasto na chlebek kokosowy wlej do blachy i wstaw do piekarnika.
Piecz do suchego patyczka, około 60 – 70 minut.

chlebek kokosowy

Smacznego 🙂

 

 

Zobacz również inne przepisy z bananami: 

You may also like

4 komentarze

Kasia 26 sierpnia 2016 - 19:44

Uwielbiam chlebki bananowe! Pomysł-ideał na wykorzystanie zalegajacych bananów… 🙂 http://www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

Odpowiedź
Zołza z kitką 16 stycznia 2017 - 10:31

Jak dla mnie to nie chlebek – a bananowe ciasto! <3

Odpowiedź
getthelife.pl 16 stycznia 2017 - 10:44

Wygląda przepysznie! Chętnie wypróbuję ten przepis – ma w sobie wszystko to, co kocham w chlebkach! <3

Odpowiedź
Paulina Bulek 16 stycznia 2017 - 10:47

Brzmi apetycznie. U nas ten chlebek by się raczej zakwalifikował do kategorii ciast 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz