Dzisiejszy przepis na ciastka dyniowe to prawdopodobnie przepis na najbardziej miękkie i najbardziej puszyste ciastka dyniowe, jakie kiedykolwiek próbowałaś. Po owsianych ciastkach z dynią to tegoroczny hit, który zachwyca i dorosłych, i dzieci.
To takie mini dyniowe poduszeczki, które rozpuszczają się w ustach. Są idealnym dopełnieniem chwil z dobrą kawą.
Ciastka dyniowe
przepis pochodzi ze strony lovelylittlekitchen.com
- 2 szklanki mąki
(1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka mąki zwykłej) - ½ szklanki cukru
- ½ szklanki masła (około 100 g)
- 1 szklanka puree z dyni
- Jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- Cukier puder do obtoczenia
- Przygotuj dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.
- W jednej misce połącz mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W drugim naczyniu utrzyj cukier i masło mikserem na średniej prędkości. Dodaj puree z dyni, jajko i mieszaj aż do połącznia składników.
- Połącz mokre i suche składniki w jednolita masę i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Formuj ciastka o śrenicy 2,5 – 3 cm. Oprósz/odciśnij ciastko w cukrze pudrze i układaj na blasze.
- Piecz przez 10 – 12 minut aż ciasteczka uzyskają odpowiednio popękaną strukturę.
- Wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.
Mam wrażenie, że w tym roku odkrywam dynię na nowo. Łączę ją w różnych daniach wytrawnych i słodkich. Idealnie odnajduje się zarówno w daniach deserowych, jak i obiadowych, które wspólnie zajadamy podczas rodzinnych posiłków.
Moją faworytką pośród dyń w kochni jest zdecydowanie dynia hokaido za swą mięsistość, kolor i smak, którego nie udało mi się jeszczewydobyć z żadnej innej odmiany.
Miękkie dyniowe ciasteczka były dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem.
Chętnie poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie dyni w kuchni, a jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie podziel się nim z innymi 🙂