Dzisiejszy przepis na ciastka dyniowe to prawdopodobnie przepis na najbardziej miękkie i najbardziej puszyste ciastka dyniowe, jakie kiedykolwiek próbowałaś. Po owsianych ciastkach z dynią to tegoroczny hit, który zachwyca i dorosłych, i dzieci.
To takie mini dyniowe poduszeczki, które rozpuszczają się w ustach. Są idealnym dopełnieniem chwil z dobrą kawą.
Spis treści
Ciastka dyniowe

przepis pochodzi ze strony lovelylittlekitchen.com
- 2 szklanki mąki
(1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka mąki zwykłej) - ½ szklanki cukru
- ½ szklanki masła (około 100 g)
- 1 szklanka puree z dyni
- Jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
- Cukier puder do obtoczenia
- Przygotuj dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.
- W jednej misce połącz mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W drugim naczyniu utrzyj cukier i masło mikserem na średniej prędkości. Dodaj puree z dyni, jajko i mieszaj aż do połącznia składników.
- Połącz mokre i suche składniki w jednolita masę i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Formuj ciastka o śrenicy 2,5 – 3 cm. Oprósz/odciśnij ciastko w cukrze pudrze i układaj na blasze.
- Piecz przez 10 – 12 minut aż ciasteczka uzyskają odpowiednio popękaną strukturę.
- Wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.



Moja przygoda z lunchboxami trwa ponad 12 lat, lunchboxy do szkoły przygotowuję ponad 6 lat. Mam już doświadczenie, którego bardzo brakowało mi na początku pakowania szkolnych śniadaniówek.
Nie chodzi o to, aby było idealnie, ale o zjedzenie przez dzieci wartościowego, smacznego i ładnie wyglądającego posiłku.
Jeśli szukasz gotowych pomysłów i przepisów to w ebookach znajdziesz prawie 80 przepisów i ponad 100 pomysłów na wypełnienie śniadaniówki wraz z przepisami i zdjęciami.
Wiesz, że za przepis zapłacisz 0,83 zł?
Podpowiem Ci także, jak zorganizować sobie planowanie i pakowanie szkolnych śniadaniówek.
Jeśli pytasz mnie, jak to możliwe, że pracując zawodowo, prowadząc firmę, ogarniając dzieci i dom udaje mi się każdego dnia spakować zdrowy, pożywny posiłek to mam jedną odpowiedź: ZACZNIJ!
W ebookach znajdziesz moją drogę, jak od zwykłej kanapki zawiniętej w byle co zaczęłam zwracać uwagę co i jak jemy.
Dynia dla dzieci
Wprowadzenie dyni do diety dzieci to doskonały sposób na wzbogacenie ich jadłospisu o wartościowe składniki odżywcze. Dynia zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. To różnorodne warzywo , któe dzięki swoim właściwościom zdrowotnym oraz wszechstronności kulinarnej zasługuje na stałe miejsce w diecie od najmłodszych. lat
Mam wrażenie, że w tym roku odkrywam dynię na nowo. Łączę ją w różnych daniach wytrawnych i słodkich. Idealnie odnajduje się zarówno w daniach deserowych, jak i obiadowych, które wspólnie zajadamy podczas rodzinnych posiłków.
Moją faworytką pośród dyń w kochni jest zdecydowanie dynia hokaido za swą mięsistość, kolor i smak, którego nie udało mi się jeszczewydobyć z żadnej innej odmiany.
Miękkie dyniowe ciasteczka były dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem.
Chętnie poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie dyni w kuchni, a jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie podziel się nim z innymi 🙂