Ciastka dyniowe

by Matczyne Fanaberie

Dzisiejszy przepis na ciastka dyniowe to prawdopodobnie przepis na najbardziej miękkie i najbardziej puszyste ciastka dyniowe, jakie kiedykolwiek próbowałaś. Po owsianych ciastkach z dynią to tegoroczny hit, który zachwyca i dorosłych, i dzieci.

To takie mini dyniowe poduszeczki, które rozpuszczają się w ustach. Są idealnym dopełnieniem chwil z dobrą kawą.

Ciastka dyniowe

przepis pochodzi ze strony lovelylittlekitchen.com

  • 2 szklanki mąki
    (1 szklanka mąka pszenna pełnoziarnista, 1 szklanka mąki zwykłej)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki masła (około 100 g)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • Jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • Cukier puder do obtoczenia
  1. Przygotuj dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce połącz mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  3. W drugim naczyniu utrzyj cukier i masło mikserem na średniej prędkości. Dodaj puree z dyni, jajko i mieszaj aż do połącznia składników.
  4. Połącz mokre i suche składniki w jednolita masę i włóż do lodówki na 3-4 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  6. Formuj ciastka o śrenicy 2,5 – 3 cm. Oprósz/odciśnij ciastko w cukrze pudrze i układaj na blasze.
  7. Piecz przez 10 – 12 minut aż ciasteczka uzyskają odpowiednio popękaną strukturę.
  8. Wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Po ostudzeniu przechowuj w szczelnym pojemniku.

Mam wrażenie, że w tym roku odkrywam dynię na nowo. Łączę ją w różnych daniach wytrawnych i słodkich. Idealnie odnajduje się zarówno w daniach deserowych, jak i obiadowych, które wspólnie zajadamy podczas rodzinnych posiłków.

Moją faworytką pośród dyń w kochni jest zdecydowanie dynia hokaido za swą mięsistość, kolor i smak, którego nie udało mi się jeszczewydobyć z żadnej innej odmiany.
Miękkie dyniowe ciasteczka były dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem.

Chętnie poznam Twoje ulubione sposoby na wykorzystanie dyni w kuchni, a jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie podziel się nim z innymi 🙂

You may also like

Zostaw komentarz